Αποχώρησε από τα εγκόσμια ο θρύλος της βρετανικής ska Terry Hall...

Paul Clarke: Terry Hall, performing at Kew Gardens, London, 2015 (CC BY-SA 3.0)

Ο Βρετανός μουσικός γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1959 και μεγάλωσε στο Κόβεντρι, όπου το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του εργαζόταν στην τότε ακμάζουσα αυτοκινητοβιομηχανία της πόλης. Όμως η ζωή του πήρε σκοτεινή τροπή όταν, σε ηλικία 12 ετών, τον απήγαγε ένας δάσκαλος. «Με απήγαγαν, με πήγαν στη Γαλλία και με κακοποίησαν σεξουαλικά για τέσσερις ημέρες και μετά με γρονθοκόπησαν και με παράτησαν στην άκρη του δρόμου». Σύμφωνα με τον Hall, το περιστατικό του προκάλεσε δια βίου κατάθλιψη και τον έκανε να παρατήσει το σχολείο σε ηλικία 14 ετών, εθισμένος στο Valium που του είχαν συνταγογραφήσει.

Η μουσική ήταν κάποια μορφή παρηγοριάς. και ο Hall εντάχθηκε σε ένα τοπικό πανκ συγκρότημα, τους Squad, όπου τον ανακάλυψε ο Jerry Dammers των Specials, και τον στρατολόγησε ως τραγουδιστή με το συγκρότημα να διακρίνεται σε εθνικό επίπεδο όταν ο John Peel του Radio 1 έπαιξε στην περίφημη εκπομπή του το πρώτο τους single, "Gangsters", ένα φόρο τιμής στο κλασικό ska "Al Capone" του Prince Buster. Οι πολυφυλετικοί και πολιτικοποιημένοι Specials και η 2 Tone, η δισκογραφική τους εταιρεία, καθιερώθηκαν ως πρωτοποριακές δυνάμεις της βρετανικής μουσική στα τέλη της δεκαετίας του '70, παράλληλα με το punk, παίρνοντας ενεργό μέρος στον αγώνα των προοδευτικών καλλιτεχνών ενάντια στο καθεστώς της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το 1981, έπειτα από άλλο ένα πολύ επιτυχημένο σινγκλ, το "Ghost Town", ο Hall εγκατέλειψε τους Specials για να φτιάξει το τρίο των Fun Boy Three με δυο μέλη των Specials, τους Lynval Golding και Neville Staple, που ήταν προσανατολισμένο περισσότερο στον pop ήχο, και στη συνέχεια σχημάτισε τους Colourfield και τους Vegas (μια συνεργασία με τον αστέρα των Eurythmics, Dave Stewart).

Το 1994 εγκαινίασε τη σόλο καριέρα του με το άλμπουμ Home που εγκωμιάστηκε από τους κριτικούς και συνέχισε να ηχογραφεί και να συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες όπως οι Go Gos, ο Tricky και ο Damon Akbarn. Το 2008 επανασυνδέθηκε με τους Specials για μια περιοδεία και το 2019 κυκλοφόρησε μαζί τους ένα νέο άλμπουμ με τίτλο Encore, την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με την μπάντα μετά το 'Ghost Town", για να ακολουθήσει το Protest Songs 1924-2012, ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από το κίνημα Black Lives Matter που περιείχε διασκευές τραγουδιών καλλιτεχνών όπως οι Bob Marley/Peter Tosh, Brian Eno/David Byrne, Big Bill Broonzy, Leonard Cohen κ.α.

Ο Terry Hall πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 2022 έπειτα από σύντομη ασθένεια.

 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1