“Supernatural Strategies for Making a Rock ’n’ Roll Group” – Η μοναδικότητα του Ian Svenonius (του Σπύρου Κορδοπάτη)

 Ιδιαίτερη και ιντριγκαδόρικη περίπτωση, ο Ian Svenonius. Ειδικά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσα μαζεμένα  παράδοξα σχεδόν ξαφνιάζουν ή (συνηθέστερα)  προκαλούν καχυποψία.

Πρωτοεμφανίστηκε στο μουσικό στερέωμα με τους cult noise-punk Nation Of Ulysses (NOU), οι οποίοι «δεν ήταν ένα rock ’n’ roll group, μα ένα πολιτικό κόμμα που δεν έφτιαχνε δίσκους, αλλά όπλα». Μια μπάντα που ηχογραφούσε στη μυθική Dischord Records του Ian MacKaye αλλά τα μέλη της, σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των Fugazi (και των άλλων hardcore θρύλων της εποχής – Black Flag, Henry Rollins κλπ.), φορούσαν κοστούμια, δεν ήταν χορτοφάγοι, δεν έκαναν push-ups, διατυμπάνιζαν τις jazz επιρροές τους, συστήνονταν ως οπαδοί του Μάο και χαρακτήριζαν το rock ’n’ roll  όπλο του καπιταλισμού!

Πιστός στις δυο βασικές του αρχές ότι «κάθε γκρουπ είναι ένα μανιφέστο» και ότι «κάθε μπάντα πρέπει να υπάρχει για πέντε μόνο χρόνια», ο Svenonius, διαλύει τους Nation of Ulysses και φτιάχνει τους Make Up, επεξηγώντας ότι πρόκειται για «ένα group με βασικές του επιρροές  τα gospel, τον James Brown, και τη ριζοσπαστική αριστερά». Με τους Make Up παντρεύει ηχητικά τη μαύρη μουσική με garage θόρυβο, οι στίχοι πέρα από τη CIA, το FBI και τη soul , αναφέρονται πλέον στην «παγκόσμια θλίψη» που προκαλεί η εξαΰλωση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η σκηνική του παρουσία χαρακτηρίζεται ως “υβρίδιο ανάμεσα σε  Prince  και Iggy Pop». Ως performer, ο Svenonius  είναι έτσι και αλλιώς εντυπωσιακός. Ήδη από την εποχή των NOU έως σήμερα κινείται συνεχώς, μοιράζεται το μικρόφωνο  με το κοινό, τους ζητά να συμμετέχουν, ανεβαίνει στους ώμους τους έχοντας πάντα το μικρόφωνο στο στόμα σαν σήμα κατατεθέν. (Έχει καταγράψει  κατάγματα σε χέρια και πόδια, έχει ανοίξει το κεφάλι του, έχει υποφέρει διασείσεις.)

Όπως ήταν προφανές, πάνω στην πενταετία οι Make Up, έπαψαν να υπάρχουν και έδωσαν τη θέση τους στους Weird War. Το μανιφέστο αυτή τη φορά είναι μια «αναμέτρηση με τη βλακεία της νέας εποχής» και  το «αφήγημα που πρέπει να δημιουργήσουμε για να οδηγήσουμε τον πρόεδρό μας σε αυτοκτονία» . Βρισκόμαστε χρονικά στο 2001, και η «υπερδύναμη» εξακολουθεί να  ανοίγει πολεμικά μέτωπα παντού. Στην πολεμική ιδεοληψία της Αμερικής εστιάζει τους στίχους του ο Svenonius (με το κλασικό “AK-47”), ενώ μουσικά το garage υποχωρεί, η ένταση κάπως υποχωρεί, ενώ εδώ κι εκεί εμφανίζονται ψυχεδελικά μοτίβα.

Πέντε χρόνια αργότερα σχηματίζονται οι Chain and the Gang. Εδώ οι συντεταγμένες είναι «η επιστροφή στη φιλοσοφία του rock ’n’ roll ως σκουπίδι  σύμφωνα με την καθεστηκυία τάξη των 50’s» και «η αντικαριερίστικη ιδεολογία ως αντίδοτο στην απάνθρωπη ψηφιακή εποχή». Οι ρυθμοί πέφτουν κι άλλο , ακούγονται μελωδικά garage-pop τραγούδια και αρκετές μικρές ακουστικές συνθέσεις, ενώ οι στριγκλιές και οι κραυγές απουσιάζουν απολύτως.

Το τελευταίο ηχητικό πόνημα του Svenonius  είναι οι XYZ, ένα διθέσιο όχημα με συνοδηγό τον Γάλλο Memphis Electronic (μέλος των Dum Dum Boys). Σκοπός είναι να δημιουργηθεί «η αίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα σε ηλεκτρονικό παιχνίδι»  με τη χρήση drum machine , υπολογιστών και μίας ηλεκτρικής κιθάρας. Ηλεκτρισμένος ήχος, ερμηνεία με νεύρο και στίχοι με χιούμορ που μιλούν για ντράμερ, ελευθερία έκφρασης, FBI, Google...

Ενδιάμεσα των παραπάνω, ο Svenonius, κυκλοφόρησε  δίσκους ως  David Candy, Cupid Car Club, Felt Letters, έγραψε δυο βιβλία, τα Psychic Soviet και Supernatural Strategies for Making a Rock and Roll Group, εμφανίστηκε σε ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές, φιλοξένησε και πήρε συνεντεύξεις στη σειρά πορτρέτων του “Soft Focus” από τους Ian MacKaye, Henry Rollins, Mark E. Smith, Sonic Youth, J.Mascis, Buzz Osbourne, Suicide, Genesis P-Orridge, Jello Biafra, Cat Power.

Πολυπράγμων ο Ian Svenonius, “ο πιο κουλ και ενδιαφέρων άνθρωπος στο αμερικάνικο rock ’n’ roll”, έχει λόγο, εκθέτει τον κυνισμό της μοντέρνας ζωής, επιτίθεται στο γκροτέσκο αμερικάνικο όνειρο, σαρκάζει τη ψηφιακή ελευθερία. Παράλληλα, συλλέγει soul 45άρια , προλογίζει ποιητικές συλλογές, δίνει διαλέξεις, δίνει συναυλίες σε δημοτικά σχολεία. Κατά καιρούς, όλα αυτά φιλτράρονται και κυκλοφορούν σε δίσκους με τη μορφή rock τραγουδιών.

Πολυσχιδής τύπος σε μια περίπλοκη εποχή.

facebook

officially unofficial site

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 


image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.
 
 
 
image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.
 
 
 
image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1