Al Jourgensen: Κομμάτια και θρύψαλα από το Υπουργείο της Τρέλας...

O Al Jurgensen (γεν. Allen David Jourgensen το 1958) είναι μια από τις πλέον σεβάσμιες και ταυτόχρονα μισητές προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής. Είναι ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το industrial στο ευρύτερο κοινό (το άλμπουμ των Ministry Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs του 1992 πούλησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Αμερική), ενώ το industrial/metal στυλ του έχει επηρεάσει άπειρους καλλιτέχνες. Ο Jurgensen είναι ο ψυχωτικός εγκέφαλος πίσω από τους Ministry (και πολλά άλλα σχήματα  όπως οι Revolting Cocks, οι 1000 Homo DJs και οι Surgical Meth Machine) εδώ και σχεδόν 35 χρόνια, έχοντας επιβιώσει από πλείστες καταχρήσεις, αναπτύσσοντας κοινωνικοπολιτικές θέσεις και ασκώντας δριμεία κριτική στους εκάστοτε κρατούντες. 

- Δεν χρειάζεται να ακούσεις ένα κομμάτι των Ministry για να πολιτικοποιηθείς. Πρέπει να είσαι πολιτικοποιημένος από μόνος σου. Εμείς είμαστε απλώς ένα εργαλείο για την κοινωνία. 

- Όσο περισσότερο σκέφτεσαι τόσο περισσότερο καταστρέφεις τα πράγματα. Η τέχνη πρέπει να βγαίνει ενστικτωδώς. Ειδάλλως, ξέχασέ το.

- Στους Ministry έχουμε μόνο ένα μήνυμα: Να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου.

- Οι Ministry είναι απλώς οι ZZ Top με τεχνολογία.

- Οι επιρροές μου προέρχονται από τα συγκροτήματα της δεκαετίας του 70, Led Zeppelin κλπ κλπ. Όταν μεγάλωνα, στο Top 40 υπήρχαν όλες εκείνες οι παλαβές μπάντες. A, αν οι Pink Floyd κυκλοφορούσαν το "Money" σήμερα δεν θα το  ακουγόταν πουθενά.

- Δείτε τους Ευρωπαίους: αντί να φοβούνται ότι οι Μεξικανοί θα περάσουν τα σύνορά τους όπως εμείς, φοβούνται όλους εκείνους τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που τρέχουν για να γλιτώσουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Εξ ου και η άνοδος του ακροδεξιού ρατσισμού, όπως ακριβώς συνέβαινε στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του '30, πριν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι καταλάβουν την εξουσία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα... παίζουν με τους ίδιους φόβους στην Ευρώπη και την Αμερική.

- Η οργή τροφοδοτεί τη μουσική και το χιούμορ τη ζωή μου.

- Δεν θέλω να αγοράζουν τους δίσκους μου για το χιτάκι του φετινού καλοκαιριού. Θέλω να τους αγοράζουν επειδή ενδιαφέρονται για όσα έχουν να πουν οι Ministry στο μέλλον.

- Το rock 'n' roll είναι για τα ηλίθια νιάτα κι όχι για ένα γεροκλανιάρη σαν κι εμένα.

 - Συνάντησα τον Lemmy κάμποσες φορές, αλλά η συγκεκριμένη είναι κυριολεκτικά από τα καλύτερα που μου έχουν συμβεί: Έπειτα από μια συναυλία των Motorhead στο Όστιν το 1995, πήγα στο λεωφορείο τους κι εκεί βρήκα τον Wurzel και τους άλλους. Τους ρώτησα πού είναι ο Lemmy κι εκείνοι μου έδειξαν το πίσω μέρος. Χτυπάω την πόρτα. Καμία απάντηση. Ανοίγω τη γαμημένη πόρτα και να σου ο Lemmy ντυμένος από την κορυφή ως τα νύχια με τη στολή της Γκεστάπο να ρίχνει ξυλιές στον πισινό μιας γυμνής κοπέλας που έδειχνε να το απολαμβάνει. Ζήτησα συγγνώμη κι έκλεισα την πόρτα. Ο μόνος λόγος που είχα πάει εκεί ήταν επειδή ήθελα να τον κεράσω λίγη κόκα. Είχα κάμποση πάνω μου και σκέφτηκα ότι μπορεί να ήθελε. Έτσι επέστρεψα στο μπροστινό μέρος όπου κάθονταν οι υπόλοιποι της μπάντας και είπα: «Νομίζω ότι ο Lemmy μάλλον είναι απασχολημένος. Έχω όλη αυτή την κόκα για σας, παιδιά». Κι εκείνοι μου λένε, «Σάλτα γαμήσου!» Με αποκάλεσαν ποζερά κι έβγαλαν μια τεράστια σακούλα με μεθαμφεταμίνες. Μου είπαν ότι η κόκα είναι για τους χέστηδες!

- Κάνω όλο και περισσότερα τατουάζ στο πρόσωπό μου επειδή μάλλον δε θα χρειαστεί να κάνω αίτηση πρόσληψης σε κάποιο πολυκατάστημα.

- Είμαι του όλα ή τίποτα. Όταν εργάζομαι, εργάζομαι σαν τρελός κι όταν δεν εργάζομαι είμαι το μεγαλύτερο τεμπελόσκυλο που έχει εμφανιστεί ποτέ σ' αυτόν τον πλανήτη.

- Αν θυμάσαι τα 90s τότε δεν τα έζησες.

- Το πρώτο και κύριο για να υπολογίσεις την ακεραιότητα είναι τα κίνητρα και οι στόχοι σου κι όχι το πόσους δίσκους πουλάς.

- Δεν είμαι ο  νονός του industrial ούτε ο βασιλιάς του, ούτε και οτιδήποτε άλλο. Δεν απολαμβάνω αυτό τον τίτλο, νομίζω ότι με περιορίζει. Παίζω country, παίζω blues. Απλώς δεν το κάνω με φυσιολογικό τρόπο.

- Δεν είμαι μοχθηρός άνθρωπος. Πέρα από τα τατουάζ και τα δερμάτινα, σφίγγω στιβαρά το χέρι του άλλου. Σίγουρα υπάρχουν περίοδοι που γίνομαι μαλάκας. Και μπορεί να τη βρίσκω με σκληρά ναρκωτικά. Έχουν ακουστεί διάφορες      ιστορίες για μένα και, ναι, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Μερικές φορές όμως ο καπνός είναι μόνο καπνός. 

- Αν μπορούσα κάποια στιγμή να κάνω παρέα με τον Tom Waits θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Είναι και ο πρώτος!

- Τέχνη είναι να σχολιάζεις αυτά που συμβαίνουν γύρω σου.

- Ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να είναι ένας καθρέφτης, μια αντανάκλαση της κοινωνίας ή του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται. Αυτά που βλέπεις είναι αυτά που μπορείς να διατυπώσεις.

- Οφείλουμε να στηρίζουμε τους ντόπιους καλλιτέχνες μας. Τόσο απλά. Αν δεν το κάνουμε τότε δεν θα έχουμε τέχνη.

- Κάποια στιγμή καθένας φτάνει σε ένα σημείο όπου είτε πεθαίνει είτε αρρωσταίνει από τα ναρκωτικά. Αρχίζεις να παίρνεις την κάτω βόλτα. Εγώ πάντως απολαμβάνω τη μουσική μου περισσότερο από τα ναρκωτικά.

- Πιστεύω ότι πριν από 250.000 χρόνια η γη αποικήθηκε από εξωγήινους, οι οποίοι τροποποίησαν γενετικά το DNA μας προκειμένου να γίνουμε πρωτεύοντα θηλαστικά όπως ο homo erectus και ο άνθρωπος. Με ενδιαφέρει πολύ η τόσο ξαφνική μας εξέλιξη και αυτό προφανώς μας συνδέει με τους εξωγήινους.

- Ανέκαθεν ήθελα να γίνω δάσκαλος. Έγραψα όμως μερικά τραγούδια που τυπώθηκαν, δημοσιεύθηκαν και πούλησαν. Τότε συνειδητοποίησα ότι το rock 'n'roll πληρώνει καλύτερα απ' το δασκαλίκι. Θα προτιμούσα πάντως να ήμουν δασκαλάκος και να μιλούσα στα παιδιά προσπαθώντας να τους εξηγήσω τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Προσπάθησα να το μεταφέρω κάπως στα τραγούδια μου με την πάροδο του χρόνου και ελπίζω ότι τα κατάφερα - αν και πολύ αμφιβάλλω.

 - Είμαι ο τύπος του όλα ή τίποτα. Όταν εργάζομαι, ξεπατώνομαι κι όταν κάθομαι είμαι το μεγαλύτερο τεμπελόσκυλο του πλανήτη.

- Ποτέ μου δεν διάβασα κόμιξ σαν παιδί.

 - Η όλη φάση με το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει ως εξής: Αναρωτηθείτε ποιο μέλος του κογκρέσου, ποιος γερουσιαστής ή ανώτερος δημόσιος λειτουργός,  ποιος δικαστικός έχει επαφή με τα καθημερινά προβλήματα. Όλοι τους γεννήθηκαν τρώγοντας με χρυσά κουτάλια. Αυτούς τους ανθρώπους ψηφίζουμε. Δεν έχουν καμία ενημέρωση ως προς την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι απίστευτο που ολόκληρο το πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών είναι το χειρότερο για την εργατική τάξη κι όμως ο κόσμος εξακολουθεί να τους ψηφίζει επειδή έχουν βρει ένα τρόπο ίδιο με εκείνο των φασιστικών κομμάτων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: να εκμεταλλεύονται τις φοβίες των ανθρώπων. Το ίδιο ακριβώς κάνει ο Τραμπ. Φορτώστε τα προβλήματα στις πλάτες άλλων. «Γι αυτό το λόγο η ζωή σου είναι τόσο χάλια» και «Θα μπορούσες να γίνεις σαν κι εμένα» αν δεν ήταν όλοι αυτοί οι μετανάστες και όσοι άλλοι έρχονται στη χώρα. Υποβαθμίζουν κάθε πολιτιστικό θέμα και κατόπιν εφαρμόζουν πράγματα που ζημιώνουν το λαό λέγοντας ότι προστατεύουν τα νώτα μας. Όλη αυτή η υποκρισία είναι τόσο επιφανειακή που ακόμα κι ένα παιδί θα μπορούσε να το καταλάβει. Όπως λέω συχνά, οι οπαδοί του Τραμπ με τρομάζουν πολύ περισσότερο από τον ίδιο τον Τραμπ. O Τραμπ παίρνει όλη τη δόξα, αλλά στην πραγματικότητα το τρομαχτικό δεν είναι αυτό. Είναι ότι οι τρεις στους δέκα σε αυτή τη χώρα πιστεύουν ότι οι ιδέες του είναι καλές. Το ευτύχημα είναι ότι οι υπόλοιποι επτά διαφωνούν.

- Βρέθηκα σε φάση να κάνω τζιγκλάκια για εταιρείες και να τραγουδάω σε διαφημίσεις για αναψυκτικά διαίτης. Το έκανα στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 όταν περίμενα παιδί και ήμουν ταπί και ψύχραιμος. Την ξέρω καλά αυτή την πλευρά των επιχειρήσεων γι' αυτό και κρατάω τις αποστάσεις μου.

- Προσεύχομαι καθημερινά. Δεν ξέρω σε ποιον προσεύχομαι αλλά το πάω κάπως έτσι: «Μη με γαμήσεις σήμερα. Μη με ζορίσεις, φίλε. Γερνάω. Δεν αντέχω άλλο αυτές τις μαλακίες».

 - Έχω πεθάνει τρεις φορές. Και κάθε φορά οι γιατροί μου λένε, «Είσαι πολύ τυχερός». Κι εγώ λέω, «Αλήθεια; Πού μπορώ να πιω ένα ποτό;»

(Photo: Fera Mandonado)

- Ο William Burroughs και ο Timothy Leary άσκησαν μεγάλη επιρροή στη ζωή μου, όπως και οι άνθρωποι που γνώρισα μέσω εκείνων - από τον Allen Ginsberg και πάει λέγοντας. Επίσης, ο Billy Gibbons των ZZ Top που είναι ακόμα φιλαράκι μου. Με επηρέασε πραγματικά από το πρώτο κιόλας άλμπουμ του, ενώ υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Gibby Haynes (Butthole Surfers) και ο David Yow (Jesus Lizard) που με το δικό τους παράξενο τρόπο με έμαθαν πως δεν τρέχει τίποτα να είσαι θεότρελος και πως ακόμα κι έτσι μπορείς να ενταχθείς σε μια κοινωνία που δεν της αρέσεις και δεν σε ανέχεται.

- Ο βασικός λόγος πρόσβασης στο internet είναι για να ψήνεις γκομενάκια ή για να τον παίζεις. Κι από τη στιγμή που είμαι παντρεμένος και δεν θέλω να κάνω απιστίες, αυτή είναι η μόνη μου επιλογή. Γι' αυτό αγαπώ το internet. Μπορώ να μπαίνω και να μαλακίζομαι έξι φορές τη μέρα. Είναι δικαίωμά μου από το Θεό. Σε τελική ανάλυση, ο αυνανισμός και η μαριχουάνα θα έπρεπε να είναι νόμιμα.

 - Είμαι τζάνκι της πολιτικής. Από απλό πρεζάκι έχω γίνει πρεζάκι της πολιτικής. Έχεις μια σαθρή προεδρία με έναν άχρηστο ηγέτη. Πρέπει να συγκεντρώνουν στρατεύματα και να κάνουν πόλεμο επειδή κάποιοι άνθρωποι πρέπει να πλουτίζουν και να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Αυτό είναι το ψεγάδι του συστήματός μας. Στα χαρτιά φαίνεται μια χαρά, πώς όμως μπορείς να αποτρέψεις την απληστία; Είναι συστατικό της ανθρώπινης φύσης. Στα χαρτιά το σύστημα και ο καπιταλισμός  φαίνονται μια χαρά - ακόμα και ο μαρξισμός φαίνεται μια χαρά στα χαρτιά. Πώς όμως περιορίζεις την τάση του ανθρώπου για απληστία και την ανικανότητά του σε αυτή την περίπτωση;

 - Ξυπνάς μια μέρα και συνειδητοποιείς πως είσαι άρρωστος αν δεν έχεις ηρωίνη και τότε γίνεσαι σαν τους διαβητικούς. Είναι όλα αυτά που σε ελκύουν στα ναρκωτικά όταν είσαι έφηβος, η διεύρυνση του μυαλού, η αποδοχή από τους φίλους κι όλες αυτές οι παπαριές  - και μια μέρα συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να ξεφορτωθείς τον εθισμό.

 

 

 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1