Ο Λάμπρος Παπαλέξης & Οι Χτισμένες...των Θεμελίων στο Υπόγειο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ο Λάμπρος Παπαλέξης & Οι Χτισμένες...των Θεμελίων στο Υπόγειο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

O Λάμπρος Παπαλέξης, παίζει μουσική, συνθέτει, γράφει στίχους και τραγουδάει από τη δεκαετία του '80 και του '90 σε σχήματα όπως οι Φάντης Μπαστούνι & Οι Άσσοι και οι Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων. Με το νέο εξαμελές σχήμα του Οι Χτισμένες...των Θεμελίων, εμφανίζεται για πρώτη στη Θεσσαλονίκη φορά μετά από 20 χρόνια, προκειμένου να παρουσιάσει το άλμπουμ Δηλητήριο Ποτισμένο από Αγάπη στο κλαμπ Υπόγειο (Μελενίκου Κωνσταντίνου 13), την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 10 μ.μ.

Έπειτα από σειρά επιτυχημένων ζωντανών εμφανίσεων πέρυσι στην Αθήνα, ο Λάμπρος Παπαλέξης και Οι Χτισμένες...των Θεμελίων παρουσιάζουν το Δηλητήριο Ποτισμένο από Αγάπη που έτυχε εξαιρετικών κριτικών από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σε μια σειρά από πόλεις της χώρας, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη.

Το άλμπουμ, ένας φόρος τιμής στις μουσικές αναφορές του Παπαλέξη και μια εσωτερική ματιά στο τι οδήγησε τη χώρα στην κοινωνική και πολιτιστική κρίση, θα τεθεί σε κανονική κυκλοφορία με τα αυθεντικά του εξώφυλλα και με 16σέλιδο ένθετο στις αρχές Δεκεμβρίου από την Ikaros Records σε CD, ενώ μέσα στο 2017 θα κυκλοφορήσει σε διπλό βινύλιο .

Πέρα από το υλικό του συγκεκριμένου δίσκου, η μπάντα εκτελεί συνθέσεις του τραγουδοποιού από προηγούμενες δουλειές του, καθώς και κομμάτια ξένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που τον επηρέασαν στην πορεία του. 

Η μπάντα αποτελείται από πολύ γνωστούς μουσικούς της αθηναϊκής rock 'n' roll σκηνής που συμμετείχαν ή συμμετέχουν σε συγκροτήματα όπως οι Gravity Say I, οι Earthbound, οι Rockin' Bones, οι Swing Shoes, οι Echo Tattoo, οι Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων, οι Βάλια Κάλντα κ.α.

 

"Το Δηλητήριο Ποτισμένο με Αγάπη είναι ένα πολιτικό album, ένας φόρος τιμής στις μουσικές του αναφορές, που σηματοδοτεί την επιστροφή μετά από μία ολόκληρη δεκαετία. The Band, Beach Boys, Springsteen, Neil Young Spiritualized,  Mark Lanegan και Screaming Trees, Eddie Vedder και Pearl Jam είναι ορισμένες από τις επιρροές του, οι οποίες καταλήγουν σε ένα κλασικό ήχο με ό,τι συν και πλην έχει κάτι τέτοιο στις μέρες μας. Ο Παπαλέξης δεν αναζητά σύγχρονα, με την έννοια του τρέχοντος, αισθητικά και τεχνικά τρυκ, αφιερώνεται και παράγει μια αφηγηματική ροκ γραφή που δίνει βάρος στη σύνθεση και στην ενορχήστρωση". (Μιχάλης Παπαμακάριος - "Το Περιοδικό")

 Το «Δηλητήριο Ποτισμένο από Αγάπη» του Λάμπρου Παπαλέξη & των Χτισμένων... των Θεμελίων είναι ένα έξοχο americana άλμπουμ με σαφείς υπαινιγμούς από Dylan, Band, Byrds, Flying Burrito Brothers και τα ρέστα. Τη διαφορά δεν την κάνουν μόνο οι μουσικές, αλλά και τα λόγια. Ο Παπαλέξης χειρίζεται τη γλώσσα μας μ' έναν πολύ προσωπικό τρόπο, καθώς γράφει σειρές στίχων, που μοιάζουν, λες, σαν μεταφράσεις από beat poetry (ή έστω από E.E. Cummings). (Φώντας Τρούσας - LIFO)

 

Οι Χτισμένες...των Θεμελίων είναι:

Σπύρος Δουλγερίδης: Τύμπανα, Φωνητικά 

Νικος Μενουδάκης: Hammond, Πλήκτρα 

Λάμπρος Παπαλέξης: Φωνή, 12χορδη και Ηλεκτρική Κιθάρα, Φυσαρμόνικα 

Διονύσης Τελιόπουλος: Ηλεκτρική Κιθάρα, Φωνητικά 

Πάνος Τομαράς: Ηλεκτρικό Μπάσο

Κώστας Στεργίου: Πιάνο

 

FEATURED VIDEOS

  • 1