Βιβλίο: Όταν Ο Κόκκορας Λαλούσε Στο Σκοτάδι – Ανθολογία Αναρχικών Κειμένων 1971-1978...

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας 

«Για το κεφάλαιο δεν υπάρχουν πατρίδες, υπάρχουν μόνον αγορές. Τα σύνορα δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα όρια των οικοπέδων των καπιταλιστών»
(από δακτυλογραφημένη προκήρυξη, τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου 1976)


Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο Όταν Ο Κόκκορας Λαλούσε Στο Σκοτάδι – Ανθολογία Αναρχικών Κειμένων 1971-1978 (Βιβλιοπέλαγος, Αθήνα 2019), κάπου κάπου σταματάω για να διαβάσω κάποιο σημείο που ξέρω ότι με αφορά και αισθάνομαι ρίγη συγκίνησης, θαρρείς και ξαναζώ ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Τον Μιχάλη τον είχα γνωρίσει από τον «χώρο», είχαμε κάνει μερικές συζητήσεις, άλλοτε ήπιες κι άλλοτε έντονες, και πίστευα πάντα ότι ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, κάποιος που δούλευε τη σκέψη του «βλέποντας» στο μέλλον, άσχετα αν πολλές φορές διαφωνούσα με τις πολιτικές επιλογές του. Ήταν πάντα φιλικός, συνήθως χαμογελαστός, με ένα κοφτερό βλέμμα και με ένα μοναδικό πάθος όταν μιλούσε.

Θεωρώ τιμή μου ότι συνεργάστηκα με τη θαυμάσια μεταφράστρια Ροζίνα Μπέρκνερ για την έκδοση ενός από τα σημαντικότερα βιβλία που έχουν γραφτεί για το ισπανικό αναρχικό κίνημα: Oι Ισπανοί Αναρχικοί – Τα Ηρωικά Χρόνια 1868-1936, του Murray Bookchin, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος, τον εκδοτικό οίκο του Μιχάλη.


Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης (1958 – 2014) εντάχθηκε στο αντιεξουσιαστικό κίνημα από τα εφηβικά του χρόνια και ανήκε στην πρώτη μεταπολιτευτική γενιά των αναρχικών. Σύμφωνα με το ακριβέστατο και σύντομο σημείωμα της έκδοσης, υπήρξε εκδότης του αναρχικού περιοδικού Ο Κόκκορας Που Λαλεί Στο Σκοτάδι (1977-1981) και της αντιεξουσιαστικής επιθεώρησης Τα Άνθη του Κακού, ενώ συνέβαλε στην έκδοση της αναρχικής εφημερίδας Αλληλεγγύη (1983-1984) και συμμετείχε στη δημιουργία και λειτουργία του ελευθεριακού ραδιοσταθμού Τυφλοπόντικας στα FM (1983-1987). Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 άρχισε να αναθεωρεί πολλά από τα θέσφατα αρκετών αναρχικών και στα τέλη της ίδιας δεκαετίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση των Οικολόγων Εναλλακτικών, προτάσσοντας την ιδέα της Κοινωνικής Οικολογίας. Το 1992 δημιούργησε τις εκδόσεις Βιβλιόπολις με άλλους συνεργάτες που από το 1998 συνέχισε ως Βιβλιοπέλαγος.


Το βιβλίο Όταν ο Κόκκορας Λαλούσε Στο Σκοτάδι που είχε επιμεληθεί ο Πρωτοψάλτης πριν από τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 56 χρόνων, είναι ένα πραγματικά αρχειακό κόσμημα για την ιστορία του αναρχικού χώρου στην Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει προκηρύξεις και κείμενα από έντυπα ή μεμονωμένα για τη δράση των Ελλήνων αναρχικών από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών μέχρι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Είναι απίστευτο τι μπορεί να βρει κανείς εδώ, καθώς το βιβλίο είναι ένας πακτωλός πληροφοριών για στιγμές και γεγονότα που σε πολλούς από εμάς έχουν μείνει αξέχαστα. Όλο το υλικό προέρχεται από το τεράστιο και ανεκτίμητο αρχείο του Πρωτοψάλτη και από τις 550 σελίδες του δεν λείπει σχεδόν τίποτα: τάσεις, απόψεις, ιδεολογικές διαφορές, εργασιακά, φεμινισμός, ένοπλη πάλη, οικολογία, κινηματικές πρακτικές κ.ο.κ.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος που συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησε ο εμπνευστής τους και ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό  το βιβλίο αλλά και άλλα εκδοτικά εγχειρήματα.


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1