Saint Drachma Square: Οι άγνωστες διαδρομές των Tiger Lillies (και το σχετικό mixcloud του Merlin's)

του Αργύρη Αργυριάδη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΩΝ TIGER LILLIES ΕΔΩ)

(https://www.mixcloud.com/john-kastanaras/tiger-lillies-crack-of-doom/)


Από την πρώτη στιγμή που θα τους ακούσεις παραξενεύεσαι αλλά και σε γοητεύουν. Ίσως η καστράτο φωνή, ίσως οι στίχοι οι που μιλούν για το περιθώριο, την μικροπαραβατικότητα, του ανθρώπους φρικιά και τις παραστάσεις τους, τα αιμομικτικά πάθη και ίσως όλο αυτό το σκηνικό δύναται να είναι αυτό το Λακανικό «πέρασμα» σε έναν ασυνείδητο αλλά υπαρκτό κόσμο που καθένας μας φέρει ενδόμυχα.

Σύμφωνα με του ίδιους, η μουσική τους είναι ένα αμάλγαμα “αναρχομπρεχτικού punk”, στο οποίο δεν λείπουν οι blues αναφορές, ο Κούρτ Βάιλ, το καμπαρέ ακόμα και η τζαζ. Το διαισθάνεται κανείς από το καθηλωτικό τους ακορντεόν έως τον παράξενο ήχο που βγάζει σε ορισμένα τους τραγούδια το πριόνι ως μουσικό όργανο, κόβοντας την ανάσα στα δύο.
Τους γνωρίσαμε στην Ελλάδα στις αρχές του 2000 μέσα από κάποιες μουσικές παραστάσεις για το ευκατάστατο κοινό, το οποίο πήγαινε φορώντας τα καλά του, να ακούσει τραγούδια για κλέφτες, πόρνες, για παρακμιακά τσίρκα, για σχέσεις πάθους μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, για κτηνοβασίες ακόμα και αντιθρησκευτικές βλαστήμιες. Ίσως αυτό το σοκ που προκαλούσαν να είναι και το κομβικό σημείο του αντικοινωνικού δεσμού (μια παρέκβαση στον Λακάν) με το κοινό τους. Είναι δε το φτύσιμο που κάνουν προς αυτό στο “the crack of doom” που τους συνδέει με το punk και αποτελεί για όλους εμάς που δεν είμαστε μέρος αυτού του κόσμου ένα εξεγερτικό μειδίαμα.


Την εποχή αυτή η τότε αντιεξουσιαστική εφημερίδα Βαβυλωνία ξεκινάει επικοινωνία μαζί τους και δημοσιεύει μια σειρά από άρθρα για το συγκρότημα αλλά και κείμενα που στέλνει ο τραγουδιστή τους Martin Jaques, με αποτέλεσμα γύρω στα τέλη του 2007 την έκδοση σε περιορισμένα αντίτυπα μιας DIY bootleg συλλογής με 21 τραγούδια για την οικονoμική ενίσχυση του εντύπου. Αποκορύφωμα αποτελεί η εμφάνιση τους στην Πλατεία Συντάγματος το 2011.


Οι Tiger Lillies αποδέχθηκαν την πρόσκληση που τους απεύθυνε η Ομάδα Υγείας–Α΄ Βοηθειών μέσω της προσωπικής επαφής που είχαν με μέλος της ομάδας για να εμφανιστούν στην Πλατεία Συντάγματος το βράδυ της 28 Ιουνίου 2011. Η αποπνιχτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα που έπεφταν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας δεν εμπόδισε τις χιλιάδες κόσμου να την παρακολουθήσουν. Αφού τους προσφέρθηκε μαλόξ και μάσκες – δείγμα της κινηματικής φιλοξενίας, οι Tiger Lilies παρέμειναν για λίγο στο χώρο του σταθμού. Εκμυστηρεύθηκαν ότι ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για αυτούς, έδωσαν κουράγιο για να συνεχισθεί ο αγώνας και λίγες μετά έγραψαν ένα τραγούδι για την Πλατεία Συντάγματος που το έστειλαν και μεταδόθηκε αρκετές φορές, αρχικά αποκλειστικά από το Ράδιο Ένταση, τον σταθμό που μετέδιδε από την πλατεία και ήταν στημένος μπροστά από το σταθμό Α΄ Βοηθειών, ενώ συνέβαλε στις ανακοινώσεις και τις εκκλήσεις της εν λόγω Ομάδας. Σίγουρα η εμφάνιση αυτή αποτέλεσε μια από τις πιο σουρεαλιστικές βραδιές των αγανακτισμένων και της Πλατείας Συντάγματος.

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1