Όταν ο Keith Moon σκότωσε τον οδηγό του...

Το 1970, ο Keith Moon ήταν στο απόγειο της δόξας του ως ντράμερ των Who και η 4 Ιανουαρίου 1970 ήταν άλλη μια μέρα in extremis γι’ αυτόν. Η βραδινή έξοδος με την τότε σύζυγό του, Kim McLagen, προέβλεπε να παραστούν με φίλους τους στα εγκαίνια του Red Lion, μιας παμπ που είχε ανοίξει ένα γειτονόπουλό τους έξω από το Λονδίνο. Ήταν μια βραδιά που έμελλε να έχει τραγική κατάληξη, αν και ο ένοχος θα έπεφτε τελικά στα μαλακά.

Η παμπ βρισκόταν στο Χάτφιλντ, έξω από το Λονδίνο, και ο Keith με την παρέα του ως συνήθως και τα έτσουζαν με όλη τη σημασία της λέξης.  Φαίνεται όμως ότι τα καραγκιοζιλίκια του σταρ ενόχλησαν κάποιους νεαρούς νεοναζί σκίνχεντ που σύχναζαν στο μαγαζί. Μόλις η παρέα του μουσικού βγήκε από μαγαζί για να φύγει, οι νεαροί σηκώθηκαν από το τραπέζι τους και την ακολούθησαν έξω με φανερά απειλητικές διαθέσεις. 

Σχεδόν αμέσως, ο Moon και οι φίλοι του κατάλαβαν ότι μάλλον την είχαν άσχημα και χώθηκαν όπως όπως στην πανάκριβη Μπέντλεϊ του Μοοn. Τότε οι σκίνχεντ κύκλωσαν το αυτοκίνητο για να το εμποδίσουν να ξεκινήσει και άρχισαν να το χτυπούν με γροθιές και κλοτσιές και να το ταρακουνάνε, σαν να ήθελαν να το αναποδογυρίσουν. Οι επιβάτες ήταν μεθυσμένοι και… έντρομοι. Οι σκίνχεντ έβριζαν και εκτόξευαν απειλές, πέτρες και νομίσματα.

Οδηγός και σωματοφύλακας του Moon ήταν ο 24χρονος Cornelius «Neil» Boland, αλλά στην ουσία η αποστολή του ήταν πολύ συγκεκριμένη: να περιφέρει τον Moon από τη μια παμπ στην άλλη και όταν ο εκκεντρικός και αλλοπρόσαλλος ντράμερ γινόταν πια τύφλα στο μεθύσι, ο Boland τον έβαζε σηκωτό στο αυτοκίνητο και τον γύριζε σπίτι του.

Μόλις ο Boland διαπίστωσε ότι η κατάσταση άρχιζε να βγαίνει εκτός ελέγχου, βγήκε από το αυτοκίνητο και στάθηκε μπροστά του για να αντιμετωπίσει τους τραμπούκους. Τότε ο Moon, όντας βέβαιος ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο, κάθισε πανικόβλητος στη θέση του οδηγού και άναψε τη μηχανή. Κανείς από τους φίλους του δεν τον είχε ξαναδεί πίσω από τιμόνι – δεν οδηγούσε ποτέ.

Ο άτυχος Neil Boland

Τότε συνέβη το μοιραίο: μέσα στον πανικό του να ξεφύγει, πάτησε γκάζι και το αυτοκίνητο τινάχτηκε μπροστά παρασέρνοντας  τον Boland κάτω από τις ρόδες του. Ο Moon άνοιξε ταχύτητα διασχίζοντας τον σκοτεινό δρόμο για να σταματήσει τελικά αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά, σε ένα σημείο κάπου που υπήρχε ένα κοινωνικό κέντρο με φως. Κανείς δεν είχε πάρει είδηση τι είχε συμβεί και ο Moon με έναν φίλο του έφυγαν για να καλέσουν την αστυνομία. Οι υπόλοιποι κάθισαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όταν ξαφνικά ένα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα τους. Από μέσα βγήκε ένας άνδρας και τους φώναξε, «Υπάρχει κάποιος κάτω από το αυτοκίνητό σας!»

Ο νεαρός οδηγός μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο.

Ο Moon κατηγορήθηκε για τον θάνατο του Boland και επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, χωρίς άδεια ή ασφάλεια. Έξι εβδομάδες αργότερα, η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του οδηγού ήταν εξ αμελείας κι έτσι ο Moon απαλλάχθηκε, αν και αργότερα δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες περί οδήγησης. Επίσης απαλλάχθηκε. Όπως ήταν φυσικό, η αθώωσή του εξόργισε την οικογένεια του νεκρού. Ο Moon πάντως προσπάθησε να φροντίσει την οικογένεια του Boland αλλά εκείνοι δεν ήθελαν την παραμικρή σχέση μαζί του.

Ωστόσο, υπάρχει άλλη μια εκδοχή για τον θάνατο του Boland, καθώς αργότερα η κόρη του διεξήγαγε δική της έρευνα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τη στιγμή του θανάτου του πατέρα της πίσω από το τιμόνι δεν καθόταν ο Moon, αλλά η Kim, γυναίκα του. Άλλοι επιβάτες πάντως έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι ο Moon ήταν εκείνος που ευθύνεται για τον θάνατο του Boland.

Οι σκίνχεντ επίσης συνελήφθησαν και όπως διαπιστώθηκε, οι δυο από αυτούς ήταν τόσο μικροί που τα ονόματά τους δεν αναφέρθηκαν στο δικαστήριο. Οι υπόλοιποι ήταν οικοδόμοι και οξυγονοκολλητές. Καταδικάστηκαν να πληρώσουν μικρά πρόστιμα.

Το θλιβερό περιστατικό θα στοίχειωνε τον Moon σε όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, καθώς οι υπερβολές τον οδήγησαν στο θάνατο στις 4 Σεπτεμβρίου 1978.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο punk, ρε γατάκια... KEITH MOON ή αλλιώς “Moon the Loon”...

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1