Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Ο Αμερικανός πιλότος Dewey Waddell στα χέρια των Βορειοβιετναμέζων μαχητών...

Μία από τις πιο συγκλονιστικές (μολονότι προπαγανδιστικές) εικόνες από τον Πόλεμο του Βιετνάμ: Το καταδιωκτικό του Αμερικανού πιλότου Dewey Wayne Waddell μόλις έχει καταρριφθεί και ο ίδιος οδηγείται στην αιχμαλωσία από μια μικρόσωμη μαχήτρια του Λαϊκού Στρατού...

Ο Waddell υπηρετούσε σε αμερικανική βάση στην Tαϊλάνδη από τον Απρίλιο του 1967 και πραγματοποιούσε επιδρομές πάνω από το έδαφος του Βορείου Βιετνάμ πλήττοντας στόχους των κομμουνιστών και, πιθανότατα, αμάχους. Στις 5 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς όμως, στη διάρκεια της 47ης αποστολής του για να βομβαρδίσει μια σιδηροδρομική παρακαμπτήριο περίπου 40 μίλια βορειοανατολικά του Ανόι, το αεροσκάφος του δέχτηκε αντιαεροπoρικά πυρά και καταρρίφθηκε. Ο Waddell εκτοξεύτηκε την τελευταία στιγμή από το πιλοτήριο και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στο έδαφος, όπου συνελήφθη σχεδόν αμέσως από Βορειοβιετναμέζους στρατιώτες.

Τη φωτογραφία αυτή τράβηξε για προπαγανδιστικούς σκοπούς, ο Ανατολικογερμανός φωτογράφος Thomas Billhardt, ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο Ανόι μαζί με ένα συνάδελφό του, καλύπτοντας τον πόλεμο, και η επιλογή της αγέρωχης και οπλισμένης κοπελιάς έγινε προφανώς για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα του Βορρά να ξεμπερδεύει μια και καλή με το διεφθαρμένο καθεστώς της Σαϊγκόν και τους συμμάχους του στις ΗΠΑ. 

Ο Waddell κρατήθηκε αιχμάλωτος σε διάφορα μέρη, ανάμεσά τους και το διαβόητο "Χίλτον του Ανόι" και τελικά απελευθερώθηκε στις 4 Μαρτίου 1973, έπειτα από έξι χρόνια αιχμαλωσίας που συχνά συνοδεύονταν, όπως ισχυρίστηκε, από λογιών λογιών βασανιστήρια, συνήθως ψυχολογικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Waddell, ο λόγος που σήκωσει το βλέμμα του στο φακό ήταν για να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να ενημερώσει την οικογένειά του ότι ήταν ζωντανός.

 

 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1