Ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ από τους Sons of Zevedeus

Γράφει ο Βάιος Ζητωνούλης

Ανακάλυψα τους Γιούς του Ζεβεδαίου, αυτή την «μπάντα οργανικού πειραματικού ροκ από το 2012», μέσα από ακούσματα και δημοσιεύσεις φίλων στο facebook. Εντυπωσιάστηκα από την πρώτη στιγμή με την ωριμότητα των ιδεών και ανυπομονούσα να ακούσω την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά τους. Σε αυτή την πρώτη κυκλοφορία του κατά βάση κιθαριστικού σχήματος με τον ομώνυμο τίτλο, παρουσιάζονται επτά συνθέσεις του Θέμη Βασιλείου.

Μην υπακούοντας σε κανένα από τα στερεότυπα μουσικά κλισέ, οι Γιοί του Ζεβεδαίου συνθέτουν μια καλειδοσκοπική ασυνήθιστα πολύπλοκη μουσική, υπερβαίνοντας την πεπατημένη της εποχής, βάζοντας στην ουσία ένα στοίχημα με τον εαυτό τους και ορίζοντας ένα δικό τους σύστημα αξιών.
Έχοντας αφομοιώσει βασικά στυλ όπως το παραδοσιακό, το ρεμπέτικο, το λαϊκό, την κιθαριστική κλασική παράδοση, το ροκ, το μέταλ, την ψυχεδέλεια και πολλά άλλα, προχωρούν ακάθεκτοι στην υπέρβασή τους μέσα από ένα παραληρηματικό προγκρέσιβ, ζαππικό ακόμη και Μπιφχαρτικό σχολιασμό!
Ποιά είναι όμως η κινητήρια ιδέα που οδηγεί τους Γιούς του Ζεβεδαίου σε αυτή τη μουσική περιπέτεια; Η απάντηση βρίσκεται στο “Στρύχνος της Αμφιβολίας”, το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε από τη μπάντα και είναι φράση του Γιάννη Σκαρίμπα μέσα από το μυθιστόρημα Το Θείο Τραγί: “το φυτό που σαν ζιζάνιο θα μπει στο νου και στο πνεύμα και θα στα κάνει κουλουβάχατα”, όπως γράφει ο Θέμης Βασιλείου σε ένα σχόλιό του στο youtube.

Τις μουσικές αφηγήσεις της μπάντας διατρέχει μια υπερρεαλιστική οπτική όπου συνυπάρχουν το θείο με το βλάσφημο, το αδρό με το λεπτεπίλεπτο, το πραγματικό με την τρέλα της μυθοπλασίας, το ιθαγενές αλλά και το παγκόσμιο! Οι ρεμπέτικες εικόνες ζωντανεύουν πάνω στο ρινγκ όπου κυριαρχούν οι παραμορφωμένες ηλεκτρικές κιθάρες, ο Κόντογλου αντιμάχεται τον Νταλί και μετά όλοι μαζί ψάλλουν συμφιλιωμένοι μέσα στο εκθαμβωτικό φως της οδού των Φιλελλήνων του Ανδρέα Εμπειρίκου!

Στον περιηγητή του διαδικτύου συνιστώ ανεπιφύλακτα να ακολουθήσει τους Γιούς του Ζεβεδαίου στο πρώτο τους ταξίδι και σε αυτούς εύχομαι να μην χάσουν ποτέ τον δρόμο που διάλεξαν να τραβήξουν!

TRACKS: 1. Πρόλογος 03:43 | 2. Ο Όσιος Διαφθείριος και το Στοιχειό της Γνώσης 06:46 | 3. Μες στο δικό σου Μαχαλά 06:34 | 4. Σουλάzzo και Μπερbad-ass 08:24 | 5. Σε Βουνά 10:23 | 6. Προεπίλογος 02:16 | 7. Ο Στρύχνος της αμφιβολίας 04:18

Μουσικές συνθέσειςQ Θέμης Βασιλείου
Ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε στα Piper Studios από τον Διογένη Κυραντζόγλου. Το mastering έγινε στο Sweetspot Production Studio από τους Γιάννη Χριστοδουλάτο και Δημήτρη Παπαδημητρίου. Επιμέλεια εξωφύλλου: Μάριος Γαμπιεράκης Το τρίτο κομμάτι αποτελεί διασκευή στο παλιό ρεμπέτικο τραγούδι του Σπύρου Περιστέρη, «Απόψε στο δικό σου Μαχαλά».

Παίζουν οι: Θέμης Βασιλείου: κιθάρες, synths, μελόντικα, glockenspiel, κρουστά, erhu, φωνητικά (track 2), μπαγλαμάς, Γιάννης Ρόμπας: μπάσο, τρομπέτες, Αναστασία Μανώλα: τύμπανα, Δαυίδ Μπρομοίρας: τύμπανα (tracks 3, 4), Γιώργος Χόλλαντ: φλάουτο (track 6)
Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τις 7 Ιανουαρίου 2018

bandcamp

facebook


Την Τετάρτη, 23 Μαΐου στο ΙΛΙΟΝ plus, οι Sons of Zevedeus παρουσιάζουν την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους (event). Μαζί τους οι Dury Dava.



Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1