I wish somebody would share the news… (Neil Young, “Indian Giver”)

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες Ινδιάνοι από διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και άλλοι ακτιβιστές, έχουν συγκεντρωθεί στον καταυλισμό της φυλής των Σιού Standing Rock στη Βόρεια Ντακότα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή ενός αγωγού αργού πετρελαίου μήκους 1.172 μιλίων που θα διασχίζει εδάφη, τα οποία οι Σιού θεωρούν ιερά, υποστηρίζοντας ότι ο αγωγός θα μολύνει το μοναδικό πόσιμο νερό της περιοχής. Σε καθημερινή βάση στην περιοχή κατασκηνώνουν σχεδόν τέσσερις χιλιάδες συμπαραστάτες, ενώ πολλοί περισσότεροι προστίθενται τα Σαββατοκύριακα, έχοντας μετατρέψει τη διαμαρτυρία σε ένα κίνημα (nodapl) με την υποστήριξη 300 φυλών αναγνωρισμένων από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος.

Το κόστος της κατασκευής αναμένεται να φτάσει τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια και ένα μέρος του αγωγού (που αποκαλείται Dakota Access Pipeline) θα διέρχεται κάτω από τον ποταμό Μιζούρι, ενάμιση χιλιόμετρα βορείως του Standing Rock. Ο ποταμός αυτός αποτελεί πηγή ζωής για τις οκτώ χιλιάδες κατοίκους του καταυλισμού και, σύμφωνα με τους επικεφαλής των φυλών, η παραμικρή διαρροή θα προκαλούσε άμεσα ανεπανόρθωτη καταστροφή. Το αρχικό κατασκευαστικό σχέδιο προέβλεπε ότι ο αγωγός επρόκειτο να περάσει βορείως του Μπίσμαρκ, της πρωτεύουσας της Πολιτείας, αλλά τελικά άλλαξε εξαιτίας εντονότατων διαμαρτυριών από φορείς και κατοίκους της πόλης.

Παρά τις διαμαρτυρίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι η η Εταιρεία Energy Transfer Partners αγόρασε την περιοχή από όπου θα διέρχεται ο αγωγός, σε μια προσπάθεια να πάψουν οι κινητοποιήσεις. Αυτό, ωστόσο, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα και έτσι επιστρατεύτηκαν μονάδες καταστολής και μπράβοι της εταιρείας για τη διάλυση των ειρηνικών, μέχρι στιγμής, διαμαρτυριών, με αποκορύφωμα τον απρόκλητο τραυματισμό από σφαίρα αστυνομικού της ακτιβίστριας και δημοσιογράφου Erin Schrode στις 3 Νοεμβρίου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί επενέβησαν βίαια με κλομπ και δακρυγόνα, χτυπώντας ακόμα και γυναικόπαιδα. Η ιστορία φαίνεται ότι θα τραβήξει σε μάκρος, καθώς πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές διαμαρτυρίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Standing Rock, ο Neil Young, γνωστός για την ευαισθησία του απέναντι στα δικαιώματα των γηγενών της Αμερικής, ηχογράφησε το τραγούδι "Indian Givers".

https://nodaplsolidarity.org/

http://www.papermag.com/how-to-support-nodapl-protestors-2072880726.html

https://www.facebook.com/UnifyNoDAPL/


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

FEATURED VIDEOS

  • 1