Το κουτί με τις εμμονές (μέρος 5ο): David Bowie και William Burroughs. Cut up volumes...

Γράφει η Φαίη Φραγκισκάτου

Η πορεία του David Bowie στη μουσική παρουσιάζει ομοιότητες με την πορεία του Burroughs στη λογοτεχνία. Αυτή τη διαπίστωση, μεταξύ άλλων, διαπραγματεύεται ένα βιβλίο που πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου, με τίτλο William S. Burroughs and the Cult of Rock n Roll του συγγραφέα και μουσικοκριτικού Casey Rae. Στις σελίδες του οι μουσικές μεταμορφώσεις του Bowie περιγράφονται σε αντιστοιχία με τις δημιουργικές εμμονές του Burroughs και την κοινή τους αγάπη για την τεχνική της τυχαίας συρραφής λέξεων που είναι γνωστή με τον όρο «cut up».

Read more ...

"Το Κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου: Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάζεται ξανά και ξανά...

 
Όταν ξεκινά κανείς να μιλήσει για ένα βιβλίο τόσο εμβληματικό, όσο το «Κιβώτιο» -και τόσο πολυσυζητημένο συν τοις άλλοις- δεν μπορεί παρά να νιώθει ενός είδους συστολή. Το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου (πολυγραφότατου κατά τα άλλα ποιητή και μεταφραστή) είναι ένα σπάνιο κείμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 
Γραμμένο με την μορφή 18 επιστολών- απολογιών, το «Κιβώτιο» είναι δύσκολο να καταταχθεί σε λογοτεχνικό είδος. Κάποιοι το θεωρούν «πολιτικό υπερρεαλισμό», κάποιοι άλλοι το λένε «μυθιστόρημα του παραλόγου», «μίμηση της μίμησης τους ρεαλισμού», μετακαφκικό, μοντέρνο, μεταμοντέρνο. Το κείμενο είναι όλα αυτά μαζί, με δομή αξιοζήλευτη και πειθαρχία μοναδική.

Γκραφίτι και πολιτική διεκδίκηση (από τις εκδόσεις στο Περιθώριο)

Στη διάρκεια της λεγόμενης «ελληνικής οικονομικής κρίσης» παρατηρήθηκε αύξηση των παρεμβάσεων στους τοίχους της Αθήνας και ειδικότερα του κέντρου. Παράλληλα, την ίδια εποχή είναι πιο έντονος ο δημόσιος λόγος που παράγεται για την πρακτική αυτή, όπως και οι συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή συγκεκριμένα έργα ή, και γενικότερα, ως σχολιασμός της πυκνότητας των παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Read more ...

Ολτρετορέντε: Μια καθόλου συνηθισμένη αντιφασιστική ιστορία...

Γράφει ο Δημήτρης Τζάνογλος

Ολτρετορέντε ονομάζεται μία αρχαία και γραφική συνοικία της Πάρμα, κοντά στο κέντρο της πόλης, η οποία πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως Vecchia Parma δηλαδή Παλαιά Πάρμα. Τον Αύγουστο το 1922, λίγα χρόνια μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την περίοδο που ο Μπενίτο Μουσολίνι και το Φασιστικό Κόμμα αποκτούσαν όλο και περισσότερη δύναμη, πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Πάρμα, με κέντρο δράσης το Ολτρετορέντε, μία μεγάλη ένοπλη μάχη μεταξύ των πολιτών και των μελανοχιτώνων.

Read more ...

ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ: Μάιλς Ντέιβις - Εκτός Κλίμακας (εκδόσεις Μελάνι)

«Κάνει χρήση της νότας-φάντασμα. Γίνεται σταδιακά γνώστης κι έπειτα μύστης, απόλυτος σπεσιαλίστας του σιωπηρού τρόπου. Φτύνει νότες χαμηλές, τόσο χαμηλές που μάλλον δεν είναι καν νότες αλλά υπόνοιες νότας. Οι νότες-φαντάσματα είναι η χαρτογράφηση της ψυχής του ήχου. Είναι τα κενά εκείνα που κατοικούν ανάμεσα στους φθόγγους και στις λέξεις που εγγυώνται το νόημα μιας φράσης χωρίς ποτέ να το υποδηλώνουν. Ένα ανεπαίσθητο συλλεκτικό υλικό, μια παρουσία».

Eικονογράφηση: Abies Sylos

Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί ποτέ ένα τόσο ποιητικό αφήγημα για κάποιον μουσικό, μια τόσο συνοπτική ποιητική «βιογραφία» όπου μέσα σε λίγες σελίδες να περικλείεται η φυσική και καλλιτεχνική παρουσία  ενός ανθρώπου, πόσον μάλιστα όταν πρόκειται για ένα από τα πιο ιερά τέρατα του 20ού αιώνα για το οποίο έχουν χυθεί ποτάμια από μελάνι και μέλλει να χυθούν ακόμα περισσότερα. 

Στο Μάιλς Ντέιβις (Εκτός Κλίμακας), η πένα του Μάκη Μαλαφέκα μεταμορφώνεται σε πινέλο για να ζωγραφίσει ένα πίνακα μέσα σε 80 σελίδες. Ο λόγος του ρέει αμείλικτα και η φαντασία μπλέκει με την πραγματικότητα καταπίνοντας κυριολεκτικά τον αναγνώστη με μια ανάσα. Ένα κείμενο αψεγάδιαστο από όλες τις πλευρές που συναρπάζει ακριβώς επειδή το λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα είναι τόσο καλά ενσωματωμένο στο θέμα ώστε δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για επιμέρους αναλύσεις. Σίγουρα ο Miles ήταν πολύ δύσκολος σαν χαρακτήρας αλλά σαν ένας μουσικός ακόμα και στις «χαμηλές» πτήσεις του κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων. Ο Μάκης Μαλαφέκας τον προσεγγίζει με αγάπη και σεβασμό, ενώ τα πρόσωπα που γλιστρούν μέσα στις σελίδες του εν λόγω βιβλίου συμπληρώνοντας την εικόνα, είναι εκείνες οι μυθικές οντότητες που, μαζί με τον Davis, χάραξαν ανεξίτηλα με τις νότες τους μουσικούς δρόμους που χαίρεται κανείς να διαβαίνει.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι

Read more ...