ANFO: Δωρεάν όλη η δισκογραφία τους στο bandcamp με ελεύθερη συνεισφορά...

Η δωρεάν διανομή είναι ελευθερία!

Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα … Στην αρχή τα ακούσματά μας ήταν ακούσια, χωρίς επιλογή. Τ’ αυτιά μας γέμιζαν ηχητικές πληροφορίες και στιχουργικά ερεθίσματα από τη μουσική που απλώς ακούγονταν γύρω μας, από τους ελεύθερους ήχους που ξεπηδούσαν από το περιβάλλον, όπως από το στερεοφωνικό του «περίεργου» μουσάτου γείτονα, το μουσικό διάλειμμα -«Συγνώμη για τη Διακοπή»- της τηλεόρασης, το περαστικό αμάξι με το κλαιγάμενο 8track, τη μουσική της καφετέριας που πήγαιναν οι γονείς μας…

Μετά… «…παιδιά, ο Μήτσος μόλις παρέλαβε τον διπλό των Led Zeppelin, 3 μήνες περίμενε να τον φέρουν στο δισκοπωλείο της γειτονιάς, από Γερμανία εισαγωγής, 580 δρχ. έσκασε, μάζευε το χαρτζιλίκι, τάλιρο-δεκάρικο, για να τον παραγγείλει! Πάμε σήμερα το βράδυ να τον λιώσουμε, εγώ αγόρασα και μια 90άρα μετάλλου να μου τον γράψει, την προηγούμενη με τους Black Sabbath τη μάσησε το κασετόφωνο, ρε γαμώτο, …ρε συ Γιάννη, φέρε το τελευταίο τους σε παρακαλώ αν μείνει κενό να γράψω μια επιλογή από τα κομμάτια τους στην 90άρα».

Κάπως έτσι ήταν… Πολύ πριν πιάσουμε στα χέρια μας κιθάρες, μπάσα, τύμπανα, μικρόφωνα, πολύ πριν σκαρώσουμε τις πρώτες μας συνθέσεις, πολύ πριν επικολληθεί πάνω μας, σαν κουτσουλιά ενός μαύρου περιστεριού σε κυριακάτικο σακάκι, η ρετσινιά του «καλλιτέχνη» ή του «μουσικού». Κι αυτό δεν άλλαξε στην ουσία ποτέ.

Ήμαστε ακροατές πολύ πριν φανταστούμε τον εαυτό μας να παίζει και να δημιουργεί rock n roll, πολύ πριν δούμε το όνομά μας πάνω σ’ ένα άλμπουμ βινυλίου, πολύ πριν δούμε τη φωτογραφία μας σε κάποια αφίσα, πολύ πριν διαβάσουμε την πρώτη κριτική για το demo του πρώτου μας γκρουπ σε κάποιο έντυπο, πολύ πριν νιώσουμε τη συγκίνηση της πρώτης συναυλίας. Ήμαστε ακροατές και κάθε καινούργιο άκουσμα θα ήταν αδύνατο να το λάβουμε, να το εκτιμήσουμε, να το αγαπήσουμε, να το σιχαθούμε, να το κριτικάρουμε, να το λιώσουμε, να το χλευάσουμε, να το συζητήσουμε, να το μιμηθούμε, να το αποστραφούμε, να το επικοινωνήσουμε, να το μοιραστούμε, να μας εμπνεύσει, να μας επηρεάσει, να μας κυριεύσει, να μας αλλάξει, να μας χορέψει, να μας κάνει να βαρεθούμε ή να μας ταξιδέψει ανεπανόρθωτα, χωρίς τη δυνατότητα της δωρεάν διάδοσης.

Είτε κασέτες, είτε CD, είτε mp3, είτε «ερασιτεχνικά ραδιόφωνα», η βασική και πρωταρχική πρόσβαση στον απέραντο κόσμο της μουσικής, η απεριόριστη ελευθερία επιλογής είναι η δυνατότητα της δωρεάν διάδοσης. Εξάλλου, γιατί γράφουμε τραγούδια; Δεν είναι τελικά η καλλιτεχνική δημιουργία, οποιοδήποτε είδους, η μέγιστη αγωνία για επικοινωνία; Για μας είναι! Πώς είναι δυνατόν να γράφεις τραγούδια αν δεν θέλεις να ακουστούν; Πως είναι δυνατόν να γράφεις τραγούδια από καρδιάς αν δε θέλεις να τα μοιραστείς, πώς είναι δυνατόν να μη θέλεις να εκτεθείς δημόσια, ειδικά όταν μέσα στα τραγούδια σου περικλείεις τις ιδέες σου, τα συναισθήματά σου και τις αλήθειες σου, όταν η μουσική σου είναι η δημιουργική σου ψυχανάλυση

Ναι, θέλουμε ως τραγουδοποιοί να διαδώσουμε τα τραγούδια μας, θέλουμε να τα αμολήσουμε ελεύθερα να εκτιμηθούν, να αγαπηθούν, να μισηθούν, να κριτικαριστούν, να λιωθούν, να χλευαστούν, να συζητηθούν, να γίνουν αντικείμενο απομίμησης, να προκαλέσουν αποστροφή, να επικοινωνηθούν, να μοιραστούν, να εμπνεύσουν, να επηρεάσουν, να κυριεύσουν, ν’ αλλάξουν, να χορευτούν, να γίνουν βαρετά ή να ταξιδέψουν ανεπανόρθωτα. Αν δεν θέλαμε να διαδοθούν τι νόημα θα είχε;

Πειρατεία αποκαλούν κάποιοι «καλλιτέχναι» τη δωρεάν διανομή…
Πειρατεία το ονομάζει μόνο η «μουσική» βιομηχανία και οι εργολάβοι της, θεωρώντας πως «χάνονται κέρδη» και πως πλήττονται τα «πνευματικά δικαιώματα» των καλλιτεχνών (από πότε έπιασε ο πόνος οποιαδήποτε βιομηχανία για τον κόπο του καλλιτέχνη;).

Και μπορεί αυτό ν’ ακούγεται «λογικό», αλλά δεν είναι ακριβώς η αλήθεια, αντίθετα μάλλον είναι ακριβώς ψέματα. Καταρχάς τα κέρδη χάνονται μόνον όταν αυτά υπάρχουν! Είναι άλλο το διαμοιράζεται δωρεάν το έργο ενός καλλιτέχνη και άλλο τα «κλεψίτυπα», «πειρατικά» αντίγραφα που πουλιούνται από «μουσικές» παραβιομηχανίες (σε τι διαφέρουν άραγε από τις «επίσημες» βιομηχανίες;). Άλλο η πώληση «μαϊμού προϊόντων» και άλλο η δωρεάν διανομή. Η δωρεάν διανομή και το δωρεάν μοίρασμα δεν ενέχουν καμία διαδικασία κέρδους για κανέναν, και συνεπώς και καμία έννοια «κλοπής». Είναι δικαίωμα του καλλιτέχνη να θέλει να μοιραστεί το δημιούργημά του δωρεάν. Η προστασία του πνευματικού του δικαιώματος έχει μόνο νόημα όταν παράγεται κέρδος από τη χρήση του. Προφανώς το προϊόν (σε μορφή CD, βινύλιο κ.λπ.) που παράγεται και πωλείται από μια εταιρεία αποφέρει κέρδη, και ο ακροατής είναι ελεύθερος αν θέλει να ανταμείψει τον καλλιτέχνη αγοράζοντάς το, και φυσικά δεν υπάρχει καμία ένσταση σ’ αυτό. Λίγο πολύ όλοι μας ως ακροατές έχουμε αγοράσει τους δίσκους ή τα CD των αγαπημένων μας καλλιτεχνών ή έχουμε πληρώσει εισιτήριο για να τους δούμε ζωντανά, και συνεπώς έχουν αμειφθεί με τη δική μας αυτή επιλογή. Δεν είμαστε ενάντια στην αμοιβή των καλλιτεχνών.

Η «μουσική» βιομηχανία, όμως, όταν μιλά για πειρατεία δεν νοιάζεται για την αμοιβή του καλλιτέχνη, το απώτερο όνειρο κάθε «φιλελεύθερου βιομηχάνου» είναι το απόλυτο κέρδος και ο στόχος είναι στην ουσία η απαγόρευση της δωρεάν διανομής ώστε η «κατανάλωση» της μουσικής να είναι «υποχρεωτική αγορά». Ακόμα δε πιο ύπουλα, αφού η επιλογές θα λιγοστεύουν για τον ακροατή, η «μουσική» βιομηχανία ονειρεύεται την πλήρη ποδηγέτηση του ακροατή και τον εθισμό του στα δικά της και μόνο «προϊόντα».

Στα παπάρια μας λοιπόν η «μουσική» βιομηχανία και ότι υποκριτικά υποστηρίζει. Οι ANFO έχουμε επιλέξει να δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε ακροατή να μπορεί να λάβει και να διαμοιράσει (πάντα χωρίς την ύπαρξη κερδοφορίας) τα τραγούδια μας, και αν πραγματικά θέλει και εκτιμά πως αξίζει να μας ενισχύσει οικονομικά μπορεί πάντα ν’ αγοράσει τα βινύλια ή τις ψηφιακές εκδόσεις σε cd στικάκια κλπ, ή να συνεισφέρει με ελεύθερη τιμή κατεβάζοντας τα τραγούδια μας από το bandcamp, ή να παρακολουθήσει μια συναυλία μας απ’ αυτές που επιλέγουμε να έχουν εισιτήριο.

Η δωρεάν διανομή της τέχνης δεν είναι κλοπή, είναι ελευθερία.

Οι ANFO είναι

Σωτήρης Θεοχάρης – φωνή, στίχοι, κιθάρα

Πέτρος Θεοφίλου – μπάσο, φωνή

Νάντια Λυριτζή – Κιθάρα, φωνή

Γιώργος Χλωρός – τύμπανα

Όλη η δισκογραφία τους στο bandcamp δωρεάν με ελεύθερη συνεισφορά στη σελίδα των ANFO στο bandcamp

Credits για την featured image: Nickolaos Karman 

Διαβάστε κείμενα του Σωτήρη Θεοχάρη των ANFO στο Merlin's Music Box

FEATURED VIDEOS

  • 1