R.I.P. Little Richard (05/12/32 – 09/05/20)

 Ο Little Richard, ένας από τους πρωτοπόρους  του rock'n'roll πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών. Ο Richard Wayne Penniman, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπέφερε από χρόνια προβλήματα υγείας, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.

Η καριέρα του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '40 και οι πρώτες ηχογραφήσεις του με την ετικέτα RCA Victor δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1955 υπέγραψε στην Special Records για μια σειρά από singles που χαρακτήρισαν την πρώτη εποχή του rock'n'roll - Tutti Frutti, Long Tall Sally, Rip It Up, The Girl Can't Help It, Lucille, Keep A-Knockin' και Good Golly, Miss Molly, μεταξύ άλλων - για να εξελιχθεί σε αστέρα πρώτου μεγέθους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ήταν γνωστός για το εξωφρενικό στυλ του - μάσκαρα στα μάτια, φανταχτερά ρούχα - καθώς και για την πολυτάραχη ζωή του, ενώ είχε συλληφθεί τουλάχιστον δύο φορές για απρεπή συμπεριφορά.

Τον Οκτώβριο του 1957, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Αυστραλία, ο Richard είδε μια βολίδα να διασχίζει τον ουρανό - στην πραγματικότητα ήταν ο δορυφόρος Σπούτνικ 1 - και το εξέλαβε ως σημάδι από τον Θεό ότι έπρεπε να αλλάξει τρόπο ζωής. Έτσι, το 1958 έγινε ιεροκήρυκας, αλλά το 1962 επέστρεψε στη μουσική. Η σύγκρουση μεταξύ του Θεού και του rock and roll, της "μουσικής του διαβόλου", ήταν κάτι που τον απασχόλησε στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ζωής του. 

Παρόλο που μετά το 1958 δεν μπήκε ποτέ στο ΤΟΡ 10, η επιρροή του ήταν τεράστια.  Τα τραγούδια του έγιναν μέρος της παράδοσης του rock and roll και γνώρισαν εκατοντάδες διασκευές από τους Beatles, τους Everly Brothers, τους Kinks και τους Creedence Clearwater Revival μέχρι τον Elvis Costello και τους Scorpions. Όπως έγραψε ο Little Stevie Van Zandt μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για τον θάνατο του Richard, «Ο Έλβις διέδωσε το rock and roll,  Chuck Berry ήταν ο αφηγητής και ο Richard ήταν το αρχέτυπο". Ο Angus Young, ο κιθαρίστας των AC/DC, είχε δηλώσει για τον Richard ότι, «Ο τρόπος που παίζει και ο τρόπος που τραγουδά, είναι τέχνη και επιστήμη, όλα μαζί».

 
 

FEATURED VIDEOS

  • 1