Ο Ρόντνι Κινγκ ζει στη Νίκαια...

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΧ.

3 Μάρτη 1991, Λος Άντζελες…
Ο αφροαμερικάνος οικοδόμος Ρόντνι Κινγκ είχε περάσει τη βραδιά πίνοντας μπύρες και βλέποντας μπάσκετ με τα φιλαράκια του. Γυρνώντας στο σπίτι δεν σταματάει σε σήμα των μπάτσων φοβούμενος ότι θα τον έβρισκαν πιωμένο και θα παραβιαζόταν η αναστολή που χε κονομήσει από μια παλιότερη μαλακία. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω τελικά τον τσακώνουν. Τον αναγκάζουν να βγει από το αμάξι και στη συνέχεια τον ρίχνουν κάτω χτυπημένο από τα βολτ του τέιζερ που κουβαλάει πάνω της η αστυνόμος Κουν. Η διαταγή της προς τους συναδέλφους της είναι να τον χτυπήσουν στους καρπούς, τα γόνατα, τους αγκώνες, τους αστραγάλους. Ο αστυνομικός Πάουελ τον χτυπάει με το κλομπ ξανά και ξανά. Ακόμα κι όταν η Κουν λέει “φτάνει” ο Πάουελ κι ο συνάδελφός του ο Γουίντ, συνεχίζουν να τον κοπανάνε με τα κλομπ. Τριάντα τρείς φορές ανεβοκατέβηκαν τα ρόπαλα της αστυνομίας πάνω στο σώμα του αφροαμερικάνου οικοδόμου κι άλλες έξι φορές οι μπότες των μπάτσων βρήκαν στο ψαχνό. Τουλάχιστον. Οι δικαιολογίες της αστυνομίας ότι ο Κινγκ οπλοφορούσε και ήταν υπό την επήρεια αγγελόσκονης αποδεικνύεται ότι δεν στέκουν.
Το σκηνικό το τραβάει σε βίντεο ένας τύπος που τυχαίνει να μένει απέναντι από το σημείο του λιντσαρίσματος.

Το βίντεο και ο φόβος για εξέγερση της μαύρης κοινότητας οδηγούν σε δίκη τους πέντε μπάτσους που επιτέθηκαν στον Ρόντνι και τους φίλους του. Μια εξέγερση όμως που δεν θα αποφευχθεί, καθώς ένα χρόνο μετά, η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου θα προκαλέσει μια πραγματική έκρηξη στα γκέτο του Λος Άντζελες. Η κυβέρνηση επιστράτευσε την εθνοφρουρά, το 7ο σώμα πεζικού και το 1ο σώμα πεζοναυτών για να καταστείλει την εξέγερση.

Rodney King 

10 Φλεβάρη 2019, Νίκαια...

Ο Αρσλάν Μουχάμαντ, μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν, είναι μαζί με έναν φίλο του μέσα σε ένα παρκαρισμένο αμάξι στη συμβολή των οδών Πέτρου Ράλλη και Βοσπόρου. Ξαφνικά βρίσκονται περικυκλωμένοι από εφτά άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ. Οι μηχανόβιοι μπάτσοι τον αναγκάζουν να βγει έξω, του φοράνε χειροπέδες κι αρχίζουν να τον βαράνε με μίσος. Τον χτυπούν στην κοιλιά κι αφού πέφτει κάτω αρχίζουν να τον κλοτσούν στο κεφάλι. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι έχουν πληροφορία για κλοπή αυτοκινήτου στην περιοχή. Δεν στέκει. Από τις φωνές κατεβαίνει από το σπίτι συμπατριώτης και φίλος του Αρσλάν, ο οποίος διαβεβαιώνει τους αστυνομικούς ότι είναι ο ιδιοκτήτης του αμαξιού και ότι είχε δώσει τα κλειδιά στους δύο φίλους του. Παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον Αρσλάν και τον κρατούν αιμόφυρτο όλη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα. Ο Αρσλάν ζητάει να κάνει μήνυση αλλά δεν του δίνουν σημασία. Αντίθετα τρώει ο ίδιος μήνυση (!) από τους μπάτσους. Την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο ο Αρσλάν ανακάλυψε, με τη βοήθεια μεταφραστή, ότι οι αστυνομικοί τον κατηγόρησαν ότι έχει στην κατοχή του όπλα, γιατί όταν τον ρώτησαν αυτός απάντησε “ναι” χωρίς όμως να γνωρίζει ελληνικά. Έτσι οι αστυνομικοί τον έσπασαν στο ξύλο παρόλο που ούτε πάνω του, ούτε στο αμάξι βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

 

Τα ονόματα των μπάτσων που έδειραν τον Κινγκ έγιναν γνωστά. Σύρθηκαν σε δίκη. Κι όταν η δικαιοσύνη έδειξε με ποιανού το μέρος είναι πραγματικά, η οργή στις φτωχογειτονιές του Λ.Α ξεχείλισε και τα σάρωσε όλα.
Τα ονόματα των ΔΙΑδων στη Νίκαια ποια είναι; Θα κάτσουν στο σκαμνί; Και γιατί να περιμένεις το αν θα κάτσουν στο σκαμνί και το αν θα βγουν λάδι για να βγεις και να πεις όχι άλλος Κινγκ, όχι άλλος Αρσλάν στα αιματοβαμμένα χέρια των μπάτσων; Τα λέμε στις 16 Μάρτη, στις 3 μ.μ. στην Ομόνοια. Αλλά όπου κι αν είσαι θα υπάρχει κοντά σου μια διαδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Στις 16 Μάρτη θα πραγματοποιηθούν αντιφασιστικές κι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε 8 πόλεις της Ελλάδας και δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Την ίδια μέρα.

Αρσλάν Μουχάμαντ 

 Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε πριν γνωστοποιηθεί ο θάνατος του νιγηριανού μετανάστη Εμπουκά στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας και η επίθεση φασίστα εργοδότη σε κτηνοτροφική μονάδα στη Λάρισα, εις βάρος των μεταναστών εργατών Σαλμάν Ατζούμ και Σαΐντ Αχμέντ. Γράφτηκε μετά τις καταγγελίες για βασανισμούς προσφύγων από αστυνομία και παρακρατικούς στον Έβρο και πριν την επιβεβαίωσή τους, αυτές τις μέρες, από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η αποστολή του κειμένου στο Merlin's έτρωγε απανωτές αναβολές γιατί καθημερινά προστίθεντο κι άλλα περιστατικά που ίσως θα έπρεπε να αναφερθούν. Αλλά στην τελική τέτοια περιστατικά δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.


*Τα στοιχεία για τον ξυλοδαρμό του Αρσλάν Μουχάμαντ είναι από καταγγελία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα” και της ΚΕΕΡΦΑ, στις 12/2/19.

Το βίντεο με τον ξυλοδαρμό του King

 


image

Στέλιος Μιχ.

Δημοσιογραφος και ακτιβιστης
 
 
 
image

Στέλιος Μιχ.

Δημοσιογραφος και ακτιβιστης
 
 
 
image

Στέλιος Μιχ.

Δημοσιογραφος και ακτιβιστης
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1