«Αν ανέχεστε αυτό, τα παιδιά σας θα είναι τα επόμενα...»: Ένα τραγούδι, ένα νεκρό παιδί και μία αφίσα...

The Lumpen.- James Mott, Bill Calhoun, Michael Torrance, Clark Bailey.

Γράφει ο Μιχάλης Τζάνογλος

Τον Αύγουστο του 1998, οι Manic Street Preachers κυκλοφόρησαν το άλμπουμ This Is My Truth Tell Me Yours. Ανάμεσα στα τραγούδια ξεχώριζε ένα με τίτλο «If You Tolerate This, Your Children Will Be Next», το οποίο «χτύπησε» κατευθείαν το #1 των βρετανικών charts.

Τη μουσική είχε γράψει ο κιθαρίστας της μπάντας James Dean Bradfield με τη βοήθεια του drummer Sean Moore, πάνω σε στίχους του μπασίστα των Manic, Nicky Wire. Ο Wire είχε επηρεαστεί από το κομμάτι «Spanish Bombs» των Clash μέσα από το άλμπουμ London Calling ήθελε να γράψουν ένα τραγούδι αφιερωμένο στους Ουαλούς εθελοντές που είχαν λάβει μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Για τους στίχους άντλησε έμπνευση από πολλά βιβλία και μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή όπως το Φόρος Τιμής στη Καταλονία του Όργουελ και το Ανθρακωρύχοι Ενάντια στο Φασισμό (Miners Against Fascism) του Hywel Francis, δυο ανθρώπων που πολέμησαν στο πλευρό των Δημοκρατικών. Ο τίτλος και το ρεφρέν του τραγουδιού παρέπεμπαν σε μια αφίσα του υπουργείου Προπαγάνδας της ισπανικής νόμιμης Δημοκρατικής Κυβέρνησης, που είχε σκοπό να αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να την ενημερώσει για τον βομβαρδισμό της Μαδρίτης το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 1936/37.

Καταγγέλλοντας τις αεροπορικές επιδρομές ενάντια στον άμαχο πληθυσμό ως «στρατιωτική πρακτική των στασιαστών», η αφίσα έδειχνε το εύθραυστο σώμα ενός μικρού κοριτσιού, θύματος των βομβιστικών επιδρομών των Γερμανών και Ιταλών συμμάχων του φασίστα στασιαστή στρατηγού Φράνκο στο βιομηχανικό προάστιο της Μαδρίτης, Χετάφε. Πίσω από το κορίτσι ο ουρανός ήταν γεμάτος από μοίρες ναζιστικών και φασιστικών βομβαρδιστικών.

Η αφίσα ξεπερνούσε τα μέχρι τότε όρια του «καθωσπρεπισμού». Αναφερόταν στον πρώτο μαζικό αεροπορικό βομβαρδισμό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης (λίγους μήνες πριν από τον όλεθρο της Γκερνίκα) και ταυτόχρονα γκρέμιζε ένα μεγάλο ταμπού με τον τρόπο που απεικόνιζε τη φρίκη και τις συνέπειες της φασιστικής βίας, προβάλλοντας με τόλμη την εικόνα ενός άμαχου νεκρού θύματος και μάλιστα παιδιού.

Η συγκεκριμένη αφίσα, εκτός από τα ισπανικά, τυπώθηκε και σε άλλες γλώσσες, όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά, με σκοπό να σταλεί στο εξωτερικό για να αφυπνίσει την κοινή γνώμη. Οι αφίσες, με το αγγλικό κείμενο μοιράστηκαν από το Εργατικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία. Η προπαγάνδα των Δημοκρατικών είχε ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση μεγάλου μέρους της βρετανικής κοινωνίας, άλλοτε προσφέροντας χρήματα, άλλοτε φιλοξενώντας ή υιοθετώντας παιδιά θύματα του πολέμου, προσελκύοντας πολύ συχνά εθελοντές που κατατάχθηκαν κυρίως στις Διεθνείς Ταξιαρχίες και κάποιοι στην αναρχοσυνδικαλιστική CNT ή στο φιλοτροτσκιστικό POUM.

Το σύνθημα «Αν ανέχεστε αυτό ...» ήταν, είναι και θα είναι μια προειδοποίηση και μια έκκληση. Προειδοποίηση για τη φρίκη και έκκληση για δράση ενάντια στον φασισμό.


Διαβάστε επίσης:

83 χρόνια μετά τον Ισπανικό εμφύλιο, η Mνήμη συνεχίζει να οπλίζει τις μνήμες...
Αναρχικοί εθελοντές στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο...
Βιβλίο: "Οι Ισπανοί Αναρχικοί - Τα Ηρωικά Χρόνια 1868-1936"


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1