Γράφει ο Αντώνης Ζήβας
Στα τέλη της δεκαετίας του '70-αρχές '80 το post punk θεωρούταν πρωτοποριακή και γενικότερα “δύσκολη” μουσική και όταν κάποια νέα παιδιά αποφάσιζαν να παίξουν post punk γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα απευθυνθούν σε ένα σχετικά μικρό κοινό ακόμη και σε σχέση με το ίδιο το punk που είχε πια κατακτήσει ένα μεγάλο ακροατήριο. Παρόλα αυτά η post punk σκηνή ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του rock n roll και δεν είναι τυχαίο το ότι οι Post punk μπάντες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό πάρα πολλούς μουσικούς που τη δεκαετία του '90 έγιναν μεγάλα ονόματα μέσα από την alternative rock σκηνή.
Έπρεπε να περάσουν σχεδόν σαράντα χρόνια για να εκτιμηθεί η μεγάλη μουσική προσφορά και αξία του post punk και αυτό το βλέπουμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια όπου η συγκεκριμένη σκηνή μέσα από τον επανακαθορισμό της γνωρίζει τεράστια άνθηση με πάρα πολλές και σπουδαίες μπάντες όπου τα μέλη της ήταν βρέφη ή δεν είχαν γεννηθεί την εποχή που το post punk ξεκινούσε. Τα ίδια πάνω κάτω ίσχυαν και ισχύουν για την Ελλάδα.
Στη χώρα μας είχαμε μια μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική σκηνή τη διάσωση της οποίας σήμερα την οφείλουμε στην Creep Records του Μπάμπη Δαλίδη (ντράμερ μεταξύ άλλων των θρυλικών Villa 21), που ήταν και η μοναδική αμιγώς ελληνική post punk ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία,όπου μέσω των ηχογραφήσεων και των κυκλοφοριών της στις αρχές του '80 και κυρίως στο πείσμα και την αγάπη του Μπάμπη για τον συγκεκριμένο ήχο μπορούμε να μιλάμε σήμερα με κάποια υπερηφάνεια ότι έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσμιας post punk σκηνής στο κομμάτι που της αναλογεί.
Όπως είπα πιο πάνω, σήμερα η αναβίωση του post punk γνωρίζει μεγάλες δόξες με συγκροτήματα που έχουν κατακτήσει και εδραιωθεί τόσο στις μεγάλες σκηνές, όσο και στην πιο underground και DIY πρακτική τους και αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, κυρίως μέσα από τις underground/DIY επιλογές. Μια ακόμη post punk νέα μπάντα που ξεκίνησε με πολλές ικανοποιητικές υποσχέσεις είναι και οι Humachines από το Ηράκλειο Κρήτης.
Οι Humachines δημιουργήθηκαν το 2017 από τρεις φίλους, όπου η κοινή τους αγάπη για την post punk και new wave σκηνή και την αισθητική της δεκαετίας του '80 όπως αυτή εκφράστηκε ηχητικά από μπάντες όπως οι Sound, οι Wipers, οι Gang of Four, οι Jam, οι Mob, οι Cure, κλπ, τους ώθησε να σχηματίσουν τη δική τους μπάντα, και σήμερα μας καταθέτουν το πρώτο E.P. τους ονόματι "Panik" σε ψηφιακή μορφή, με τρία όμορφα κομμάτια ( "Panic", "Time Has Come", "Litany"), το οποίο το διαθέτουν ελεύθερα μέσα από τη σελίδα τους στο bandcamp. Μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί ζωντανά σε διάφορους χώρους στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Ξεχωριστή για τους ίδιους ήταν η εμφάνιση τους με τους Electric Litany.
Το "Panik" περιέχει όλες τις κλασικές φόρμες του post punk: κιθάρες με απλά ακόρντα-ξυράφια, στιβαρές motoric μπασογραμμές, και ακατέργαστα επιτηδευμένα “άτεχνα” τύμπανα. Η κλασική και δοκιμασμένη συνταγή δηλαδή της σκηνής όπως την αγαπήσαμε στις αρχές των '80's. Ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε από τον Γιάννη Πρατικάκη στο Groove Studio του Ηρακλείου και το μάστερ έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο στο Sweetspot.
Οι Humachines με τον Ανδρέα (φωνή, κιθάρα, πλήκτρα), τoν Στέλιο (τύμπανα) και τον Κώστα (μπάσο, φωνητικά) βρίσκονται αυτό τον καιρό στο στούντιο ηχογραφώντας το πρώτο τους άλμπουμ και κρίνοντας από το "Panik" το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι όμορφο. “They put you in a box and send you up to heaven”, που λένε και οι Virgin Prunes τον τελευταίο στίχο του κομματιού τους "Baby Turns Blue".