Σύντομες ιστορίες: Ο Macca, o Jimi και οι Jefferson...

 
Σε κάποια φάση, τον Απρίλιο του 1967, ο Paul MacCartney βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και έχοντας εντυπωσιαστεί από το Surrealistic Pillow το δεύτερο και καταλυτικό άλμπουμ των Jefferson Airplane που είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο Φεβρουάριο και το πρώτο τους με την Grace Slick, φρόντισε να συναντηθεί με μέλη της καλιφορνέζικης μπάντας για να ανταλλάξουν... εμπειρίες.
Αφού οι Jefferson ξενάγησαν τον Βρετανό στην πόλη, κατέληξαν στο τσαρδί τους και κάποια στιγμή ο Paul Kantner (o ένας από τους δυο κιθαρίστες των Jefferson) τον ρώτησε με τι καταπιάνονταν οι Beatles εκείνη την εποχή.
"Να σας πω, έχω μια κασέτα με κάτι καινούργιο", απάντησε ο Macca και τους έβαλε να ακούσουν το "A Day in Life", το επικό κομμάτι που προοριζόταν για το επόμενο άλμπουμ των Σκαθαριών, Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band.
Όταν τελείωσε το τραγούδι, τα μέλη των Jefferson είχαν μείνει άφωνα μην πιστεύοντας στα αυτιά τους. Όπως θα δήλωνε αργότερα ο Martin Balin, ο μακαρίτης πλέον τραγουδιστής τους, ακούγοντάς το "κόντεψα να πεθάνω".
 
 
Σαν Φρανσίσκο, 1967: Ο MacCartney τζαμάρει με μέλη των Jefferson Airplane
 
Το "χόρτο" πηγαινοερχόταν στην παρέα και όταν κάποιος ρώτησε τον MacCarntey αν υπήρχε κάτι καινούργιο στην Αγγλία, εκείνος του απάντησε: "Φίλε, υπάρχει ένας απίστευτος τύπος που τον λένε Jimi Hendrix".
Λίγο καιρό αργότερα, στο φεστιβάλ του Monterey, οι Jefferson θα είχαν από πρώτο χέρι την ευκαιρία να διαπιστώσουν ποιος ήταν ο Jimi Hendrix. Ο Jimi ανέβηκε στη σκηνή με τους Experience την τελευταία μέρα της εκδήλωσης και αφού τίναξε όλο τον κόσμο στον αέρα σαν κάποια εξωγαλαξιακή οντότητα, έβαλε φωτιά στην κιθάρα του ανακοινώνοντας ότι το rock and roll περνούσε πλέον στο επόμενο επίπεδο. Από τα παρασκήνια, ο David Crosby, o Paul Kantner και ο David Freiberg (των Quicksilver Messenger Service και αργότερα των Jefferson Airplane και των Jefferson Starship) έβγαζαν κραυγές του στυλ "Μα αυτό δεν γίνεται!", "Είναι αδύνατον!" "Μα τι είναι τούτος!"
Και καθώς η αδρεναλίνη έρεε άφθονη παντού, μετά το τέλος του φεστιβάλ, ο Jack Casady (ο μπασίστας των Jefferson) πήρε μάτι τον Hendrix σε μια γωνιά να πασπατεύει εντελώς τριπαρισμένος την κιθάρα του. Τον πλησίασε και συνδέοντας το μπάσο του τζάμαρε μαζί του για κάμποση ώρα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε κανείς για να απαθανατίσει μια πραγματικά ιστορική στιγμή...
 
 

image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1