H τραγική ιστορία του κιθαρίστα των Lynyrd Skynyrd, Allen Collins...

Γράφει  ο Γιάννης Καστανάρας

Όταν στις 20 Οκτωβρίου 1977 ο κιθαρίστας Allen Collins επιβιβαζόταν στο ξεχαρβαλωμένο αεροπλάνο που θα μετέφερε τους Lynyrd Skynyrd στον επόμενο σταθμό της περιοδείας τους, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε τους συναδέλφους του, Ronnie Van Zandt, Steve Gaines και Cassie Gaines. Λίγη ώρα αργότερα, το Corvair CV-240 με προορισμό το Μπατόν Ρούζ της Λουιζιάνα, συνετρίβη στους βάλτους του Μισισιπί και... 

Ο Collins, ιδρυτικό μέλος του περίφημου southern rock συγκροτήματος, γλίτωσε με σπασμένους σπονδύλους και μολονότι, ευτυχώς για αυτόν, ο πατέρας του απέτρεψε τους γιατρούς να ακρωτηριάσουν τον βραχίονα του χεριού του, τα ψυχολογικά τραύματα από την περιπέτειά του και την απώλεια των φίλων του ήταν πολύ χειρότερα από τα σωματικά. Ο Allen άρχισε να υποφέρει από την ενοχή του επιζήσαντα και από μετατραυματικό στρες που του προκαλούσαν φοβερούς εφιάλτες.

Ένας τρόπος για να αντιδράσει ήταν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά και να ξαναβρεθεί με τους συμπαίκτες του στους Skynyrd, Gary Rossington, Leon Wilkeson και Billy Powell, και το 1979 να σχηματίσουν μαζί τους Rossington Collinis Band, ηχογραφώντας δυο άλμπουμ το 1980 και το 1981 αντίστοιχα. 

Ωστόσο, η ζωή έμελλε να παίξει και δεύτερο άσχημο παιχνίδι στον Collins όταν η γυναίκα του, Kathy Johns, πέθανε από αιμορραγία αποβάλλοντας το τρίτο τους παιδί, ενώ ο σύζυγός της βρισκόταν στην πρώτη του περιοδεία με τους Rossington Collins Band. Συντετριμμένος, ο Collins άρχισε να καταναλώνει ακόμα περισσότερο αλκοόλ και ακόμα περισσότερα ναρκωτικά εν είδη... αυτοθεραπείας, όπως έλεγε χαριτολογώντας ο ίδιος. Μολονότι έπειτα από αρκετές συλλήψεις για επικίνδυνη οδήγηση του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα του αυτοκινήτου, εκείνος συνέχισε να οδηγεί παράνομα χωρίς να αλλάξει τις αγαπημένες επικίνδυνες συνήθειές του.

Το 1983 δημιούργησε τους Allen Collins Band με τους Powell και Wilkenson, αλλά έπειτα από ένα άλμπουμ το συγκρότημα άρχισε να χάνει τη μπάλα.

Τον Ιανουάριο του 1986, ενώ ο Collins οδηγούσε παρέα με τη φίλη του, Debra Jean Watts, στο κάθισμα του συνεπιβάτη θα έχανε τον έλεγχο του αυτοκινήτου Το όχημα θα αναποδογύριζε με τη σύγκρουση και η κοπέλα θα έχανε τη ζωή της, ενώ ο Collins θα έμενε παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Αυτή ήταν η τρίτη και φαρμακερή τραγωδία για τον Collins που τελικά πέθανε από χρόνια πνευμονία στις 23 Ιανουαρίου 1990, σε ηλικία μόλις 37 ετών. Ήταν γεννημένος στις 19 Ιουλίου 1952. Η τελευταία του εμφάνιση με τους Lynyrd Skynyrd πραγματοποιήθηκε στην πρώτη επανένωση του συγκροτήματος μετά την αεροπορική τραγωδία, στο Volunteer Jam V στο Νάσβιλ. Το 1987 τα εναπομείναντα μέλη των Skynyrd ενώθηκαν επίσημα, αλλά εξαιτίας της κατάστασής του ο Collins συμμετείχε απλώς ως μουσικός διευθυντής.


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 



 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1