Όταν οι Beatles έδωσαν τη τελευταία τους συναυλία σε μία ταράτσα

Γράφει ο Μιχάλης Τζάνογλος

Ήταν 30 Ιανουαρίου του 1969 όταν οι Beatles ανέβηκαν στη ταράτσα του Apple Studio (στον αριθμό 3 της οδού Savile Row στο Mayfair του κεντρικού Λονδίνου), και έδωσαν μία δωρεάν συναυλία, η οποία έμελλε να είναι η τελευταία τους εμφάνιση μπροστά σε κοινό.

Την περίοδο εκείνη η μπάντα έκανε μια τελευταία προσπάθεια να κρατηθεί ενωμένη. Το πλάνο ήταν να ξαναγυρίσουν σε πιο βασικές rock ‘n’ roll φόρμες και να αρχίσουν πάλι τις ζωντανές εμφανίσεις που είχαν διακόψει από το 1966. Παράλληλα είχαν αποφασίσει να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ που θα αποτύπωνε αυτή τη διαδικασία. Οι πρόβες ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα αλλά σταμάτησαν απότομα όταν ο George Harrison αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μπάντα. Όταν μετά από λίγες ημέρες πείστηκε να επιστρέψει, έφερε μαζί του και τον κιμπορντίστα Billy Preston πιστεύοντας ότι η παρουσία του Preston θα βοηθούσε τη μπάντα να μείνει συγκεντρωμένη.

Δεν είναι σίγουρο ποιος είχε την ιδέα της ξαφνικής συναυλίας. Σύμφωνα με τον Billy Preston η ιδέα ήταν του John Lennon. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν σαν μπαμπά της ιδέας τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Michael Lindsay-Hogg, και άλλες τον ηχολήπτη, μουσικό και παραγωγό, Alan Parsons.

Η συναυλία ξεκίνησε το μεσημέρι, την ώρα που οι υπάλληλοι των γύρω γραφείων είχαν σταματήσει τη δουλειά και βρισκόντουσαν έξω για να πάρουν το μεσημεριανό τους ή για να βολτάρουν και να ξεμουδιάσουν. Να νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα και σε σχεδόν μηδενικό χρόνο, ο δρόμος από κάτω γέμισε κόσμο.

Στην ουσία ή συναυλία αυτή ήταν μία ζωντανή πρόβα μπροστά σε κοινό και για το λόγο αυτό το “Get Back” και το "Don't Let Me Down" παίχτηκαν περισσότερες από μία φορές.  Η συναυλία ξεκίνησε με δύο συνεχόμενες εκτελέσεις του “Get Back” και τελείωσε πάλι με αυτό. Η πρόθεση των Beatles ήταν η συναυλία να κρατήσει αρκετή ώρα, αλλά σταμάτησε μετά από παρέμβαση της αστυνομίας η οποία πήγε στο χώρο για να σταματήσει την «ηχορύπανση» αλλά και για να αποκαταστήσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που είχε δημιουργηθεί στη περιοχή και μάλιστα σε μεσημεριανή ώρα.

Το setlist αποτέλεσαν τα κομμάτια: "Get Back" (take one), "Get Back" (take two), "Don't Let Me Down" (take one), "I've Got a Feeling" (take one), "One After 909", "Dig a Pony", "I've Got a Feeling" (take two), "Don't Let Me Down" (take two) & "Get Back" (take three).



image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1