ΑNFO: Περί επιθετικής μουσικής - Τέσσερα νέα κομμάτια για να επενδύσετε άφοβα...

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένας πολύ αγαπημένος φίλος, εξαιρετικά καλλιεργημένος σε μαρξιστικό και όχι μόνο επίπεδο, μου ζήτησε από καθαρή περιέργεια να του γράψω μια κασέτα με μερικά αντιπροσωπευτικά τραγούδια της μουσικής που μου άρεσε. Ήταν (και, ευτυχώς, εξακολουθεί να είναι, καλή του ώρα) σχεδόν είκοσι χρόνια μεγαλύτερός μου, ένας λάτρης της κλασικής μουσικής και παντελώς άσχετος από rock and roll, από τους ανθρώπους εκείνους που, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήθελα να έχω για πατέρα.

Δεν μπορούσα να χαλάσω χατίρι στον Κώστα και, πράγματι, ένα απόγευμα κάθισα και του έγραψα μια 60άρα Sony με κομμάτια που κατά τη άποψή μου με εξέφραζαν μουσικά, κοινωνικά και πολιτικά, ξεκινώντας από τους Clash και τους Sex Pistols, περνώντας στους Dead Kennedys και τους Black Flag και τελειώνοντας με Nirvana, Soundgarden και Mudhoney, μεταξύ άλλων. Την επόμενη μέρα, έδωσα την κασέτα στον Κώστα, ο οποίος διακρίνεται για το έξοχο χιούμορ του, και περίμενα να ακούσω τη γνώμη του.
Στην επόμενη συνάντησή μας τον ρώτησα αν είχε ακούσει την κασέτα. «Τρεις φορές», μου απάντησε, «τέταρτη δεν άντεξα». Του ζήτησα να μου πει πώς θα τη χαρακτήριζε, μιας και τα ακούσματά του απείχαν παρασάγγας από τα δικά μου. «Επιθετική μουσική», απάντησε με ένα πονηρό χαμόγελο, «μόνο έτσι θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω…»
«Επιθετική μουσική», λοιπόν… Και αυτό ακριβώς παίζουν οι ANFO: επιθετική μουσική, εκείνο το punk rock που με τα χρόνια μαθαίνεις να σέβεσαι και να εκτιμάς ακριβώς επειδή διέπεται από μια συνέπεια και από ένα δικό του, ιδιαίτερο ήθος, προσπαθώντας να συλλάβει τον παλμό κάθε εποχής και, ταυτόχρονα, διατηρώντας την πολιτικοκοινωνική του ταυτότητα.
Το The Normal People είναι η νέα ψηφιακή κυκλοφορία των ANFO του βετεράνου της σκηνής, Σωτήρη Θεοχάρη, που μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του, Γιώργο Χλωρό (τύμπανα), Νάντια Λυριτζή (κιθάρα) και Πέτρο Θεοφίλου (μπάσο), εξαπολύει μια νέα επίθεση μετά το άλμπουμ Black Sheep του 2018, αυτή τη φορά με τέσσερα κομμάτια που (πάλι) τσακίζουν κόκαλα. Οι ANFO δεν χαμπαριάζουν από πανδημίες και αυτό το «σύντομο» δωράκι τους που διαρκεί γύρω στο ένα τέταρτο, παρατείνεται επ’ αόριστον επειδή δεν το χορταίνεις με τίποτα και τη βρίσκεις αφήνοντας πατημένο το «repeat» στο playlist.


Στο The Normal People η πραγματική πανδημία είναι οι φυσιολογικοί, «κανονικοποιημένοι» άνθρωποι που σε δηλητηριάζουν με τη μιζέρια τους. Η θεωρία και οι κανόνες τορπιλίζουν τη δράση, ενώ οι αξίες του rock and roll είναι η θεραπεία για όλα τα δεινά. Δίχως αφέντες, δίχως έθνη, δίχως κυρίαρχη εξουσία, οι ANFO μιλούν για ισότητα, για το δικαίωμα στην τεμπελιά και τη διαφορετικότητα, για δικαιοσύνη και ειρήνη.
H «επιθετική μουσική», λοιπόν, είναι μια δημιουργική λύση στους μονίμως χαλεπούς καιρούς που ζούμε και όταν ακούς το «Kobayashi Maru», μια μεγαλύτερη έκρηξη ανάμεσα στις άλλες μεγάλες, που σου ζητάει να αρχίσεις την προσωπική σου επανάσταση, να μην είσαι το πρόβλημα αλλά η λύση, και να μην απογοητεύεις ποτέ τους φίλους σου, ξέρεις ότι οι ANFO εννοούν αυτά που λένε. Εξάλλου, το έχουν ήδη αποδείξει επανειλημμένα τόσο με τις εμφανίσεις τους στη σκηνή, όσο και με την απόλυτα αξιοσέβαστη γενικότερη στάση τους.
Το The Normal People είναι ένα ακουστικό βάλσαμο στην εποχή που ζούμε και οι προτάσεις, όσο και οι θέσεις, των ANFO είναι απλές και ξεκάθαρες. Σίγουρα τις έχεις ακούσει στο παρελθόν, τις ακούς τώρα, και θα τις ξανακούσεις πολλάκις στο μέλλον. Μπορεί να φαίνονται τετριμμένες, αλλά οι αξίες που τελικά διατυπώνουν θα προβάλλονται στο διηνεκές κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τις υποτάξουν και να τις διαγράψουν από το μνημονικό των ανθρώπων, αυτές θα επιστρέφουν πάντα για να στοιχειώνουν τον ύπνο τους.

www.facebook.com/ANFO.Band.Athens

www.youtube.com/user/ANFOBAND/

anfoband.bandcamp.com


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1