To «Summertime Blues» του Eddie Cochran και η κληρονομιά του.

Όταν ο Eddie Cochran ηχογράφησε το «Summertime Blues», σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα κυκλοφορούσε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Μαρτίου 1958 όταν ο 19χρονος Eddie Cochran περνούσε το κατώφλι των Gold Star Recording Studios στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια για να ηχογραφήσει το «Summertime Blues» που η εταιρεία Liberty το προόριζε για B-side του σινγκλ «Love Again».

Το τραγούδι ήταν μία σύνθεση του Cochran και του μάνατζέρ του, Jerry Capehart. Στο μπάσο ήταν ο κολλητός του από τα μαθητικά του χρόνια, Connie «Guybo» Smith, και στα τύμπανα ο ανερχόμενος 24χρονος μουσικός Earl Palmer, ένας ντράμερ που είχε ήδη συνεργαστεί με τον Little Richards. Στα φωνητικά και τις κιθάρες ήταν ο Cochran, ενώ τα χαρακτηριστικά παλαμάκια που ακούγονται στο κομμάτι ήταν της φίλης του Eddie,  Sharon Sheeley, η οποία είχε συνθέσει το «Love Again».

Οι στίχοι του κομματιού μιλούσαν για έναν νέο που ήταν αναγκασμένος να δουλέψει το καλοκαίρι και αντιδρούσε στην πίεση των γονιών του αλλά και του αφεντικού του επειδή δεν τον άφηναν να ζει τη ζωή του όπως την ήθελε.

Τελικά, η Liberty άλλαξε την πλευρά των κομματιών και το σινγκλ κυκλοφόρησε σαν «Summertime Blues / Love Again» τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, φτάνοντας στην 8η θέση του καταλόγου επιτυχιών του Billboard.

Η επίδραση του κομματιού στη νεολαία ήταν τεράστια και σύντομα άρχισαν να το διασκευάζουν πολλοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εμβληματική διασκευή των Blue Cheer από το Vincebus Eruptum (1968), ένα  άλμπουμ που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος heavy metal δίσκος στην Αμερική, και οι εξίσου εντυπωσιακές εκτελέσεις του κομματιού από τους Who στο  φεστιβάλ του Woodstock (1969) και στο άλμπουμ Live at Leeds (1970).

Πέρα από αυτές όμως, το κομμάτι διασκευάστηκε από πολλούς άλλους όπως οι: Beach Boys, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Debbie Harry, Brian Setzer, The Black Keys, The Flying Lizards, Bobby Vee, The Crickets, James Taylor, Joan Jett, The Ventures, Dick Dale, Robert Gordon & Link Wray, T. Rex, Mick Farren, Olivia Newton-John, Van Halen, Bon Jovi κ.α.


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1