Σωτήρης Θεοχάρης: «Ξημερώνει στην Οδό Ιφιγενείας» (εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες, 2022)

 Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Ο Σωτήρης Θεοχάρης είναι ένας άνθρωπος πολυπράγμων, δραστήριος και δημιουργικός, έχοντας πίσω του ένα «βεβαρημένο» παρελθόν πολλών και ποικίλων εμπειριών και, όπως όλα δείχνουν, μπροστά του ένα πολύ παραγωγικό μέλλον. Ο Σωτήρης παίζει μουσική και μολονότι χρόνια στο κουρμπέτι του ελληνικού punk rock δεν κωλώνει να πειραματίζεται πάνω στη σκηνή και μέσα στο στούντιο έχοντας διαγράψει μια πορεία δεκαετιών που για να την αναλύσει κανείς χρειάζονται πολλές σελίδες.

Ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να σπέρνει τον πανικό με τους ιστορικούς Αδιέξοδο και το κλασικό άλμπουμ τους 38 Χιλιοστά, ο Σωτήρης συνέχισε μετά τη διάλυση της μπάντας με άλλα σχήματα (NoMind, Στάχτες, Ηχογλυκαιμία) και αφού για ένα διάστημα τραγούδησε με τους Σπυριδούλα έχει καταλήξει σε δυο σχήματα που κρατούν ψηλά τη σημαία του οργισμένου punk rock: τους «αγγλόφωνους» ANFO και τους «ελληνόφωνους» Ανώμαλα Ρίμματα.

Παράλληλα με την ενασχόλησή του με το χώρο της μουσική ο Σωτήρης συχνά πυκνά γράφει εύστοχα και πάντα ανατρεπτικά κείμενα και σχόλια και φροντίζει να τα μοιράζεται, είτε στο facebook είτε σε ιστοσελίδες με τους φίλους του – και με τους εχθρούς του. Γράφει είτε με ψευδώνυμα είτε με την υπογραφή του και γράφει αυτά που αισθάνεται με ένα αυθορμητισμό και ένα «ιδιότροπο» ύφος που μπορεί να σε ξενίσει με την πρώτη αλλά σε κερδίζει με τη δεύτερη επειδή εξωτερικεύονται με ένα αιχμηρό και τρόπον τινά πικρόχολο και «διεστραμμένο» χιούμορ που κόβει σαν καλοακονισμένη λεπίδα.

Το Ξημερώνει στην Οδό Ιφιγένειας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο του μυθιστόρημα του Σωτήρη και καθώς είχα την τιμή να είμαι από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, που μου το εμπιστεύτηκε για να εκφράσω την ταπεινή μου γνώμη, ομολογώ ότι τα έχασα από το σασπένς, τη δράση και το σουρεαλιστικό πνεύμα ενός λογοπλάστη που διατρέχει τις σελίδες του βιβλίου. Το Ξημερώνει στην Οδό Ιφιγένειας είναι σκοτεινό και ταυτόχρονα λαμπερό, με το μαύρο χιούμορ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς οι καταστάσεις διαδέχονται ανελέητα η μια την άλλη – αεροπειρατές χωρίς ελπίδα, βολεμένοι αστοί που έχουν κουκουλώσει το επαναστατικό τους παρελθόν προς όφελος μιας μάταιης αναγνώρισης, αληθινοί και ψεύτικοι ήρωες, περιγραφές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι «μα που το σκέφτηκε ο μπαγάσας;»

Η Οδός Ιφιγένειας είναι ένας δρόμος και παράλληλα μια διαδρομή. Αν την ακολουθήσεις μπορεί να σε βγάλει κάπου, μπορεί και πουθενά. Εξάλλου δεν έχει σημασία. Ο Σωτήρης Θεοχάρης, σε αυτό το πρώτο ολοκληρωμένο του έργο, βάζει τον punk εαυτό του σε δοκιμασία και καλεί τον αναγνώστη να διαβάσει πίσω και πέρα από τις λέξεις για να ανακαλύψει αλήθειες που ενώ υποσυνείδητα τις γνωρίζει πολύ καλά, στην πραγματικότητα φοβάται να τις ομολογήσει επειδή ο καθρέφτης που έχει μπροστά του παραείναι φθαρμένος…

Το Ξημερώνει στην Οδό Ιφιγένειας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες (https://www.facebook.com/profile.php?id=100007681847273)


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1