Voodoo Drummer & Σταύρος Παργινός: Μια πρωτότυπη συνεργασία...

Συνέντευξη στη Φαίη Φραγκισκάτου

Ο Voodoo Drummer στα 30+ χρόνια πορείας του έχει εμφανιστεί σε 24 χώρες, σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα όπως τα Villa Celimontana Jazz Fest (Ρώμη), Secret Garden Fest (Μ.Βρετανία), Rouge Cabaret Festival (Παρίσι), Doha Jazz Festival (Κατάρ), αλλά και σε Ηρώδειο, Φεστιβάλ Αθηνών, Rockwave Fest κ.α. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα ( Δ. Σαββόπουλος, Λ. Μαχαιρίτσας κ.α.) και από το εξωτερικό (The Tiger Lillies, Meschyia Lake κ.α.). Έχει ηχογραφήσει με μέλη των Tuxedomoon, Nouvelle Vague, Ojos de Brujo κ.α. Ο Voodoo Drummer (κατά κόσμον Χρήστος Κουτσογιάννης) συνεργάζεται με τον τσελίστα Σταύρο Παργινό σε ένα project από το οποίο αναμένονται πολλά. Οι δυο μουσικοί μίλησαν στο Merlin's Music Box...

Εμπνευστής του Διονυσιακού Καμπαρέ (Opera Chaotique), συνδημιουργός των Drumbone (Experimental duet) και των Deja Voodoo (New Orleans Music). Πρωτότυπες συνθέσεις και μελοποιήσεις του έχουν δισκογραφηθεί με συμμετοχή αξιόλογων δημιουργών (Louisiana Red, Μ. Πασχαλίδης), ενώ παραστάσεις του έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, ενώ η διασκευή του στους Βατράχους του Αριστοφάνη παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Ο Σταύρος Παργινός είναι συνθέτης, τσελίστας και δάσκαλος μουσικής. Έχει εμφανιστεί με σημαντικές ορχήστρες και καλλιτέχνες όπως η Α. Πρωτοψάλτη, ο Λ. Μαχαιρίτσας και ο Φ. Πλιάτσικας, σε όλη την Ελλάδα και συχνά στο εξωτερικό (Η.Π.Α., Καναδά, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Κίνα, Αλγερία και Λίβανο)
 

Ας πάρουμε την ιστορία ...από πίσω προς τα μπρος. Από την δεκαετία του 90 μέχρι και σήμερα. Πως θα εξιστορούσατε οι ίδιοι την μουσική σας περιπλάνηση και πως ακριβώς προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;

X.K. Μάρτιος του 1991: Τα πρώτα μαθήματα drums και σύντομα το πρώτο σετ. Ένας νέος κόσμος για μένα. Διστακτικά στην αρχή αλλά σύντομα με πάθος που κρατάει ακόμα, 33 χρόνια μετά! Δεκέμβριος του ίδιου έτους: η πρώτη μπάντα οι White Boots (ένα Blues σχήμα με το οποίο ξαναβρεθήκαμε πρόσφατα). Πολλές συνεργασίες όλα αυτά τα χρόνια. Ξεχωρίζω το πειραματικό ντουέτο Drumbone (2002), το κουαρτέτο Νέας Ορλεάνης Deja Voodoo (2010), το σχήμα εναλλακτικού Καμπαρέ Opera Chaotique (2011, στο οποίο συμμετείχε και ο Σταύρος) και την συνεργασία μου με τους Tiger Lillies (2021-2022). Εμφανίσεις σε 24 χώρες, με πολλούς μουσικούς, από την Νέα Ορλεάνη (με την Meschiya Lake) μέχρι το Ηρώδειο και τη Βιέννη (με τους Tiger Lillies), μελοποιήσεις (από Bukowski έως Εμπειρίκο), ηχογραφήσεις, μαθήματα αλλά και ένα αξέχαστο jam σε κηδεία στο Μπενίν, στη Δυτική Αφρική!
Με τον Σταύρο γνωριστήκαμε το 2004 όταν παίζαμε και οι δύο σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου και μετά στο βραχύβιο Nosferatu τρίο (2005).
Είμαι ευγνώμων που συνεχίζει να δημιουργεί και μαζί μου!

Σ.Π.: Στις αρχές των 90’ς δεν είχα ακόμη ξεκινήσει το βιολοντσέλο. Ήταν στη σκέψη μου αλλά σαν θολή εικόνα, όχι κάτι σίγουρο. Έπαιζα βέβαια μαντολίνο (το αγαπημένο όργανο του Χρήστου!!!) σε διάφορα σχήματα και μαντολινάτες και αφού τελείωσα το σχολείο σπούδασα Φυσικοθεραπεία. Το 1994 ξεκίνησα να μαθαίνω βιολοντσέλο και εκεί άλλαξαν όλα. Μετατοπίστηκε εντελώς το ενδιαφέρον μου από τις ιατρικές επιστήμες στη μουσική , με κύρια αναφορά το βιολοντσέλο. Σιγά σιγά ξεκίνησαν τα διάφορα σχήματα , βασικά έπαιζα όπου μπορούσα γιατί ήθελα να παίζω συνέχεια, δε το χόρταινα. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή κάποια μέρα το 2004 σε μια θεατρική παράσταση όπου έπαιζα βιολοντσέλο μαζί με άλλους δύο μουσικούς γνώρισα το Χρήστο. Παίξαμε λίγο τότε , κάναμε ένα βραχύβιο τρίο μαζί με πιάνο που λεγόταν Nosferatu και μερικά χρόνια αργότερα βρεθήκαμε μαζί στους Opera Chaotique όπου παίξαμε πολύ περισσότερο , ο Χρήστος ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Tenorman και εγώ ως ένας εκ των στενότερων συνεργατών. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για αυτή τη γνωριμία , είμαστε συνεργάτες αλλά και φίλοι και μου αρέσει να μοιράζομαι τη δημιουργική του τρέλα!

Τι μπορεί να περιμένει ένας ακροατής, μη εξοικειωμένος με τον ήχο προηγούμενων σας σχημάτων και δουλειών, από ένα Αφρο-Διονυσιακό ντουέτο; Με άλλα λόγια, πως μπορούν ο μουσικός αυτοσχεδιασμός και η ώσμωση της πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας να υπερβούν τις ‘’ταμπέλες’’ και το πλαίσιο ακρόασης έτσι όπως εξελίσσεται στις μουσικές πλατφόρμες (π. χ. spotify) και τα μέσα ηχητικής ψηφιακής αναπαραγωγής (ψηφιακή μίξη, mastering κτλ);

X.K. Θα υπάρχουν πάντα αυτιά που θα αναζητούν το νέο, έτοιμα να δεχθούν και μη συμβατικές προτάσεις, που χρειάζονται και το διαφορετικό για να λειτουργήσουν. (άντε να τα βρεις όμως! χε χε)
Σ.Π.: Δε χρειάζεται να περιμένει κάτι , είναι προτιμότερο να αφεθεί αβίαστα στο άκουσμα και να οδηγηθεί από αυτό. Είναι σίγουρα διαφορετικό από τα πιο πολλά που ακούμε στις διάφορες μουσικές πλατφόρμες , δεν είναι mainstream αλλά αυτό είναι και το ενδιαφέρον . Έχει εκπλήξεις….!

Έχοντας σημαντική μουσική παρουσία εκτός Ελλάδας, άρα και βιωματικό μέτρο σύγκρισής, πιστεύετε ότι το περιβάλλον της σκηνής (που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε underground) στην Αθήνα, δίνει ευκαιρίες σε όσους τολμούν μια λιγότερο τυποποιημένη και περισσότερο πειραματική προσέγγιση στα όρια των μουσικών παραδειγμάτων και παραδόσεων;

X.K. Η συνέντευξη αυτή μαζί με λιγοστές άλλες περιπτώσεις είναι δυστυχώς η εξαίρεση!
Σ.Π.: Θα έλεγα πως όχι ιδιαίτερα. Δε το λέω με παράπονο , κάτι τέτοιο ήταν πάντα δύσκολο και είναι πολλοί οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτό. Όταν όμως βρίσκεσαι στην πραγματικά underground σκηνή το περιμένεις. Έχει κι αυτό τη γοητεία του…

Θα μας πείτε δυο λόγια για τις επιρροές του ήχου που κουβαλάτε λίγο πολύ, στο μουσικό σας ταξίδι μέχρι και σήμερα;

X.K. Από τα Blues πέρασα στη Jazz, κόλλησα με τη Νέα Ορλεάνη, πήγα στα Αφρικάνικα και μετά στις μουσικές όλου του κόσμου! Σε αυτό το σχήμα οι επιρροές του Erik Satie και του Moondog αναμειγνύονται με τους Ελληνικούς μονούς ρυθμούς και τα Αφρικάνικα υπό το βλέμμα του Διονυσου!
Σ.Π.: Οι επιρροές μου έρχονται σίγουρα από την κλασική μουσική και ιδιαιτέρως τη μπαρόκ η οποία μου αρέσει πολύ , τη ροκ (κλασική και πιο σύγχρονη) , τα κινηματογραφικά soundtracks , την ηλεκτρονική μουσική κυρίως των 70’ς και 80’ς και την ελληνική παραδοσιακή μουσική αλλά και αυτή άλλων χωρών όπως για παράδειγμα της Ιρλανδίας και της βόρειας Ευρώπης.

Ακούγοντας το πρόσφατο βίντεο σας με αποσπάσματα, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι θα ήθελα να σας ακούσω ζωντανά. Θα μοιραστείτε μαζί μας, τα σχέδια σας για μελλοντικές εμφανίσεις και κυκλοφορίες;

Χ.Κ. Οργανώνουμε την πρώτη μας εμφάνιση. Σύντομα θα βγει ένα από τα κομμάτια του βίντεο ολοκληρωμένο και ετοιμάζουμε το πρώτο μας άλμπουμ!
Σ.Π.: Αυτή τη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στην προετοιμασία του πρώτου μας άλμπουμ και στην κυκλοφορία ενός εκ των κομματιών του βίντεο ολοκληρωμένου και θα ακολουθήσουν σύντομα και ζωντανές εμφανίσεις.

bandcamp

 


image

Φαίη Φραγκισκάτου

Η Φαίη Φραγκισκάτου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Η μουσική μπήκε στη ζωή της με το τουμπου τουμπου ζα, που της τραγουδούσε η μαμά της όταν έκλαιγε. Συνεχίζει να ζει στην Αθήνα. Συνεχίζει ν ακούει τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Κλαίει ακόμα καμιά φορά, κι ας μεγάλωσε.
 
 
 
image

Φαίη Φραγκισκάτου

Η Φαίη Φραγκισκάτου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Η μουσική μπήκε στη ζωή της με το τουμπου τουμπου ζα, που της τραγουδούσε η μαμά της όταν έκλαιγε. Συνεχίζει να ζει στην Αθήνα. Συνεχίζει ν ακούει τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Κλαίει ακόμα καμιά φορά, κι ας μεγάλωσε.
 
 
 
image

Φαίη Φραγκισκάτου

Η Φαίη Φραγκισκάτου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Η μουσική μπήκε στη ζωή της με το τουμπου τουμπου ζα, που της τραγουδούσε η μαμά της όταν έκλαιγε. Συνεχίζει να ζει στην Αθήνα. Συνεχίζει ν ακούει τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Κλαίει ακόμα καμιά φορά, κι ας μεγάλωσε.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1