Μαθήματα Ιστορίας: 7 Σεπτεμβρίου 1968. Η πρώτη συναυλία των Led Zeppelin και ο φωτογράφος που την απαθανάτισε...

Λόγια και φωτογραφίες: Jorgen Angel

(photo copyright: Jorgen Angel)

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1968, οι Led Zeppelin (Jimmy Page, John Paul Jones, Robert Plant, John Bonham) εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό στο Cladsaxe Teen Club της Κοπεγχάγης. Καθώς ο ατζέντης είχε κλείσει μήνες πριν τους αυθεντικούς Yardbirds για μια περιοδεία στη Σκανδιναβία αλλά στο μεταξύ εκείνοι είχαν διαλυθεί, το μόλις τριών εβδομάδων κουαρτέτο (με μοναδικό μέλος των Yardbirds τον Page), έπαιξε σαν The Νew Yardbirds. Το σετ διήρκεσε για τρία τέταρτα, ίσως μια ώρα, και ανάμεσα στα κομμάτια που έπαιξαν ήταν τα "Train Kept A-Rollin'", "I Can't Quit You Baby", "You Shook Me", "How Many More Years" και "Dazed And Confused". Ανάμεσα στο κοινό των 1000 περίπου ατόμων βρισκόταν ο 17χρονος Δανός φωτογράφος Jorgen Angel που περίμενε να δει τους αυθεντικούς Yardbirds και απαθανάτισε με το φακό του το σκηνικό...

"Πρώτα απ' όλα αισθανόμουν πολύ απογοητευμένος επειδή υποτίθεται ότι εκείνο το βράδυ θα έπαιζαν οι Yardbirds. Κάποια στιγμή έμαθα ότι θα εμφανιζόταν ένα συγκρότημα που λεγόταν The New Yardbirds. Σκέφτηκα ότι δεν θα είχε καμία σχέση με τους Yardbirds. Ίσως κάποιο μέλος να είχε φύγει από τους Yardbirds, κάτι που αποδείχτηκε σωστό, καθώς εκείνο το βράδυ από τους Yardbirds έπαιζε μόνο ο Jimmy Page. Τους άλλους ούτε τους είχα δει ούτε τους είχα ακούσει ποτέ μου. Δεν περίμενα πολλά. Πριν ακόμα αρχίσει η συναυλία ακούγονταν πολλά για το αν θα έπαιζαν σαν "The Yardbirds" ή σαν "The New Yardbirds" και πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος, επειδή στο διαφημιστικό έντυπο του κλαμπ αναφέρονταν σαν "The Yardbirds", με μια φωτογραφία των Yardbirds, χωρίς τον Bonham, τον Plant και τον John Paul Jones. Συν ότι εκείνες τις μέρες όταν έβλεπες μια μπάντα να εμφανίζεται κοτσάροντας μπροστά τη λέξη "New", ψιλιαζόσουν ότι υπήρχε κάτι ύποπτο, ότι το συγκρότημα δεν ήταν πλέον το ίδιο. Μπορείς να φανταστείς ένα συγκρότημα να εμφανίζεται σαν "The New Beatles"; Και βέβαια όχι, θα απογοητευόσουν πριν καν ακούσεις την πρώτη νότα. Έτσι λοιπόν, θυμάμαι ότι πριν οι New Yardbirds ανέβουν στη σκηνή αισθανόμουν ενοχλημένος. Απογοητεύτηκα επειδή μου άρεσαν οι Yardbirds. τους είχα δει δυο φορές πριν, τη μια πριν o Page μπει στο συγκρότημα, αλλά τότε δεν είχα πάρει μαζί μου φωτογραφική μηχανή. Νομίζω ότι ήταν σπουδαία μπάντα, οι δίσκοι τους μου αρέσουν. Έτσι προτιμούσα την αυθεντική φάση. Μόλις όμως άρχισαν να παίζουν, κάθε αρνητικό συναίσθημα εξαφανίστηκε, κόλλησα... Ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο και θεαματικό. Ήταν γεμάτοι ενέργεια και πολύ διαφορετικοί. Έμοιαζαν πιο εξωστρεφείς από τους Yardbirds. Ο Bonham στα ντραμς, ήταν αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηρίσεις "επιθετικός". Το κοινό μάλλον αντέδρασε αμήχανα. Πάντως, δεν είχα ιδέα ότι θα γίνονταν τόσο διάσημοι. Στην ουσία, σ' εκείνο το κλαμπάκι που έπαιξαν, το Gladsaxe Teen Club, τζάμαραν πολλά μεγάλα ονόματα. Οι Deep Purple είχαν παίξει εκεί πριν ο Gillan και ο Clover μπουν στο συγκρότημα, όπως και οι Nice. Είχαν εμφανιστεί πολλές μπάντες που ήταν γνωστές ή σύντομα θα γίνονταν γνωστές. Οι Ten Years After, για παράδειγμα, γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία μόνο μετά την εμφάνισή τους στο Woodstock. Συνήθως εκεί βλέπαμε αρκετά γνωστά ονόματα. Γι' αυτό και υποτίθεται ότι εκείνο το βράδυ θα έπαιζαν οι Yardbirds, αλλά όπως τελικά αποδείχτηκε ήταν κάποιοι άλλοι".

"Αυτός που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ο Plant. Όταν παρακολουθείς μια συναυλία πίσω από ένα φωτογραφικό φακό,αυτομάτως ελκύεσαι από αυτόν που τραβάει περισσότερο την προσοχή. Ο John Paul Jones δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, έμοιαζε κάπως απόμακρος, έπαιζε απλώς τα μέρη του. Όσο για τον Bohnam και των Page, ήταν θεαματικοί πίσω από τα όργανά του, ιδίως ο Bonham. Συνήθως δεν φωτογραφίζω τους ντράμερ, παρ' όλο που κι εγώ είμαι ντράμερ.  Δεν φαίνονται πολύ με μερικές σπάνιες εξαιρέσεις όπως ο Ginger Baker και ο Buddy Miles. Δεν είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές, οι πρωταγωνιστές είναι πάντα ο τραγουδιστής και ο κιθαρίστας".

"Όταν κοιτάζω σήμερα τις φωτογραφίες, διαπιστώνω ότι είχα τραβήξει πολλές του Robert Plant αφού συνήθως ο τραγουδιστής είναι εκείνος που τραβά τα βλέμματα πάνω στη σκηνή. Αλλά τράβηξα και αρκετές του Jimmy Page. Κοιτάζοντας τα παλιά αρνητικά, διαπιστώνω ότι πήγαινα πέρα δώθε γύρω από τη σκηνή, αλλά σε κάποια φάση χώθηκα ανάμεσα στον John Paul Jones και τον John Bonham για να φωτογραφίσω τον δεύτερο. Βλέπω επίσης ότι μπήκα ανάμεσα στο κοινό για μια ομαδική φωτογραφία επειδή σκέφτηκα ότι ήταν συγκρότημα κι όχι μόνο ένας άνθρωπος. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό μπορεί να μην ισχύει, αλλά νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή είπα μέσα μου ότι έπρεπε να τους τραβήξω και όλους μαζί, όχι μόνο τον τραγουδιστή". 

(Το βρετανικό συγκρότημα θα επέστρεφε στο Gladsaxe Teen Club στις 15 Μαρτίου 1969, αυτή τη φορά με το κανονικό του όνομα: Led Zeppelin)

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1