Η Αλίκη κερνάει τσάι στο Πάρτι της...

Γράφει ο Μιχάλης Πούγουνας

Οι Περιπέτειες της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων είναι ένα βιβλίο γνωστό σε όλους. Eχει αγαπηθεί απο μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία σε διάφορες εκδοχές, διασκευάστηκε, ενέπνευσε μουσικούς, ποιητές και διαβάστηκε από εκατομμύρια γονείς με σκοπό να αποκοιμίσει τα παιδιά τους. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πού έγραψε το 1865 ο Άγγλος συγγραφέας Charles Lutwidge Dodgson με το ψευδώνυμο Lewis Carroll και συχνά αποτελεί θέμα συζήτησης κατά πόσο γράφτηκε υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Πέρα από μια ανάλαφρη ανάγνωση όμως, όποιος θέλει να το ψάξει βαθύτερα, μπορεί να ανακαλύψει σε αυτό μια πληθώρα θρησκευτικών και ψυχολογικών συμβολισμών.
Κάποια στιγμή πριν αρκετά χρόνια, μιλώντας με κάποιους Σουηδούς φίλους, οι οποίοι φοιτούσαν σε μια σχολή ψυχολογίας στην Umea, μου είπαν ότι «Οι Περιπέτειες της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων» ήταν σοβαρό θέμα μελέτης στην σχολή τους.
Ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, είναι ο Καπελάς ή Τρελοκαπελάς (The Hatter ή Mad Hatter στα Αγγλικά) - τον οποίο οι παλιοί μουσικόφιλοι ίσως θυμούνται σαν το λογότυπο της αγγλικής prog-rock δισκογραφικής εταιρίας The Famous Charisma Label που είχε σχεδιαστεί από τον Sir John Tenniel.
H Αλίκη λοιπόν, βρίσκει τον Καπελά να πίνει τσάι μαζί με τον κολλητό του, τον κούνελο March Hare, καταδικασμένους και τους δύο από τον Χρόνο να ζουν ξανά και ξανά την ώρα του τσαγιού, καθώς το πίνουν στις έξι το απόγευμα. Όταν τους συναντά, είναι φυλακισμένοι σε αυτή την χρονική λούπα μιλώντας ασυνάρτητα. 



Τα τελευταία χρόνια το μυθιστόρημα του Carroll επηρέασε άλλον έναν άνθρωπο που φαίνεται ότι ζήλεψε τις περιπέτειες της Αλίκης. Έτσι λοιπόν, κάθε καλοκαίρι, σαν άλλος Καπελάς, προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν μέσα από την κουνελότρυπα στο απίθανο πάρτι τσαγιού που στήνει ο ίδιος για την Αλίκη. Το όνομα αυτού του σύγχρονου καπελά είναι Shaun Histed-Todd και το διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει ονομάζεται Alice’s Wicked Tea Party. Tα δύο τελευταία χρόνια, το ανεξάρτητο αυτό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη φάρμα Knolle, στο Wareham της επαρχίας Dorset στην νοτιοδυτική Αγγλία και εκεί θα επαναληφθεί στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου του 2019. Ο κόσμος στήνει σκηνές μέσα στο χωράφι και συγκεντρώνεται μπροστά στη σκηνή για να χορέψει, πιει και να διασκεδάσει με την μουσική.

Δεν θυμάμαι πώς και πότε γνωρίστηκα με τον Shaun αλλά πρέπει να έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια. Ο Shaun είναι ένας ευγενικός δίμετρος γίγαντας, ο οποίος στο παρελθόν τριγυρνούσε την Ευρώπη με το αγγλικό συγκρότημα Nosferatu, εκτελώντας χρέη roadie. Πάει καιρός από τότε που μαζί με την γυναίκα του και τον γιο του εγκατέλειψαν το Λονδίνο για να εγκατασταθούν στο Devon, τη γειτονική επαρχία του Dorset. Λατρεύει να φωτογραφίζει τον γαλαξία κι έτσι, αν κάποιο βράδυ βγεις βόλτα στην γειτονιά του, μπορεί να συναντήσεις μενίρ, σκίουρους, μαγικά μανιτάρια και τον Shaun που κυκλοφορεί με την μηχανή και βγάζει φωτογραφίες τον νυχτερινό ουρανό. Διαπιστώνοντας τη μεγάλη απόσταση από το σπίτι του κοντινότερου γείτονά του, τον ζηλεύω πραγματικά γιατί έχει την τύχη να ζει στην εξοχή όπου δεν υπάρχουν τα φώτα της πόλης για να του κρύβουν τα αστέρια.

The Membranes


Εκεί λοιπόν, το 2011, o Shaun είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει το Wicked Spins Radio, τον δικό του ιντερνετικό ραδιοσταθμό πάνω σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο που δεν του επιτρέπει να έχει χορηγούς ή διαφημίσεις. Κι εκεί ξεδίπλωσε και το ταλέντο του στην εικονογράφηση. Κι έτσι συστήνεται άλλωστε: Photographer & Digital Illustrator.
Την ίδια χρονιά σχεδίασε το εξώφυλλο του αγγλικού περιοδικού Paranormal και ακολούθησαν εικονογραφήσεις για τα βιβλία Dead of Night του Lee Walker, και Hyakumonogatari και Green Unpleasant Land του Richard Freeman, ενώ σχεδίασε τα εξώφυλλα των άλμπουμ Realm of Disorder των Sonic Foundry, Synethsesia του Steve Hughes, Alarming But Charming των Nightporter, Red on Black των Death Party UK και Loving the Predator των Road 2 Mayhem.


Όταν στα μέσα του 2012 κυκλοφορήσαμε διαδικτυακά με τους New Zero God, το τραγούδι «Second Chance», ο Shaun ήταν ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο. Είχε ήδη στείλει κάποια χρήματα που είχε συγκεντρώσει από την καθημερινή δουλειά του ως οδηγός σχολικού λεωφορείου στα θύματα του τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία και αφού ο σκοπός της δικής μας κυκλοφορίας ήταν η διάθεση των εσόδων σε ένα αμερικάνικο ίδρυμα για την αποκατάσταση κακοποιημένων παιδιών και γυναικών, ο Shaun αποφάσισε να σχεδιάσει το εξώφυλλο...
Είναι στην φύση του να μην μένει αμέτοχος απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Φροντίζει συχνά πυκνά να συγκρούεται τουλάχιστον λεκτικά με ομοφοβικούς, με ρατσιστές και με οπαδούς της ακροδεξιάς και προσωπικά διασκεδάζω πολύ κάθε φορά που εμπλέκεται σε συζητήσεις σχετικά με την «επίπεδη Γη», κάνοντας πλάκα στους υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας.

Τα συγκροτήματα που καλεί για να παίξουν στο Alice’s Wicked Tea Party τα επιλέγει σύμφωνα με τα μουσικά γούστα του, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Κι αν δεν έχει ακόμα καταφέρει να προσκαλέσει τους αγαπημένους του Killing Joke στο Dorset για τσαγάκι, έχει φέρει τους Inertia, το συγκρότημα του Reza Udhin o οποίος παίζει πλήκτρα στους KJ. Το 2018, headliners του φεστιβάλ ήταν οι ανανεωμένοι Membranes του John Rob, με τον οποίο ο Shaun διατηρεί φιλικές (και συντροφικές) σχέσεις.
Στο Πάρτι της Αλίκης μαζεύονται για τσάι κάθε χρονιά περίπου 25 συγκροτήματα που κινούνται σε διάφορα μουσικά είδη όπως το punk rock, το post punk, η ψυχεδέλεια, το industrial, η electronica, το gothic, η alternative, και γενικά ότι κινείται στο χώρο της underground μουσικής. Ανάμεσα στις κορυφαίες συμμετοχές του φεστιβάλ θεωρώ εκείνη που πραγματοποίησαν το 2016 οι Department S, μια μπάντα που αγαπώ από την εποχή του θρυλικού τραγουδιού τους «Is Vic There?»

Ένα άλλο όνειρο του Shaun είναι κάποια στιγμή να παίξουν και οι Ruts DC και συχνά αναπολεί τις μέρες που ζούσε στο Λονδίνο όταν σύχναζε στην ίδια pub με τους Ruts, και θυμάται τις συζητήσεις που έκανε με τον Paul Fox, τον μακαρίτη πλέον κιθαρίστα τους. Ίσως κάπως έτσι να άρχισε η φιλία μας, αφού το πρώτο 45άρι που αγόρασα στη ζωή μου ήταν το «In A Rut/H-Eyes» των The Ruts και παραμένει ακόμα λατρεμένο. Για να είμαι πάντως ειλικρινής, υπάρχουν πολλές μπάντες τις οποίες αγαπάμε από κοινού και συζητάμε ή συστήνουμε ο ένας στον άλλον κάποιες καινούργιες που θεωρούμε ενδιαφέρουσες. Εκείνος άλλωστε ήταν η αιτία που οι Νew Zero God γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι με τους Anarchistwood για να συνεργαστούν τελικά μαζί τους στην διασκευή του κλασικού «Summer Wine».


Τα κυριακάτικα απογεύματα πάντως, μπορείτε να απολαύσετε τον Shaun στη μουσική εκπομπή του στο Wicked Spins Radio, πριν φύγει για νυχτερινή φωτογράφιση, ενώ τα απογεύματα συνεννοείται τηλεφωνικά για τις συμμετοχές τού επόμενου Alice’s Wicked Tea Party.
Για τη χρονιά που μας έρχεται έχει ήδη κλείσει τους Λονδρέζους Tokyo Taboo, τον John E Vistic από το Bristol με το Rock n Roll Soundsystem του, αλλά και τους Goldwater, τους Healthy Junkies, τους Black Bullets, τους TangerinCat, τους Jellly, τους Army of Skanks, τους BABAL, τους Francesco Fonte Band, τους AngelBomb, τους Flesh Tetris, τους Brain Ape, τους Syd 31, τους BB Blackdog, τους Cryogenica, τους Spitting Feathers και τους Alien Creation.
Κι αν νομίζετε πως όλα αυτά που κάνει μετά το μεσημέρι που παρκάρει το σχολικό λεωφορείο είναι αρκετά, να σας πληροφορήσω ότι κάθε χρόνο κατεβαίνει στο Λονδίνο για μια χειμωνιάτικη βραδιά που αφορά τη διοργάνωση του Klub Wicked στο Electrowerkz (στο Slimelight Club), ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε μια βραδιά «προθέρμανσης» στο Southampton, όπου έπαιξαν οι Urban Voodoo Machine, ο Mr Strange, η εξαμελής τοπική μπάντα Mad King Ludwig & Mojo Co, οι Jo Carley and the Οld Dry Skulls με ska και punk τραγούδια αλλά και οι Pollypickpoketz.

 Wicked Spins Radio

Alice's Wicked Tea Party's - Tribe Ov Alice


 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΥΓΟΥΝΑ στο Blackout Radio Show...


image

Μιχάλης Πούγουνας

Ο Μιχάλης Πούγουνας γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κιν/φου, έχει κάνει δυο ντοκιμαντερ με τιτλο Όταν η Καλλιθέα Πήγαινε Cinema (υπάρχουν στο YouTube) και βραβεύτηκε για την ταινία μικρού μήκους “Vlad ο Δαιμων” στο Διεθνες Φεστιβαλ Ταινιών της Πάτρας. Ήταν ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής των Flowers of Romance απο το 1981 ως το 1998 και των Nexus απο το 1999 ως το 2005. Το 2000 δημιούργησε την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Cyberdelia ενω απο το 2011 μεχρι σήμερα παρουσιάζει την δύωρη ραδιοφωνική εκπομπή The Blackout Radio Show with Mike Pougounas που μεταδίδεται απο ενα Αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό στα FM, τρεις Αγγλικούς ιντερνετικούς, έναν Ελληνικό κι έναν Κυπριακό. Έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο “Rock’n’Roll rules ok?” με κείμενα σχετικά με την αλληλεπίδραση του ροκ και της κοινωνίας, καθως και τα μυθιστορήματα «To Κλειδί της Εύας» και «Μαύρο Χιόνι». Απο το 2006 είναι ο τραγουδιστής των New Zero God. Έχει κυκλοφορήσει συνολικά 13 στούντιο άλμπουμ.
 
 
 
image

Μιχάλης Πούγουνας

Ο Μιχάλης Πούγουνας γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κιν/φου, έχει κάνει δυο ντοκιμαντερ με τιτλο Όταν η Καλλιθέα Πήγαινε Cinema (υπάρχουν στο YouTube) και βραβεύτηκε για την ταινία μικρού μήκους “Vlad ο Δαιμων” στο Διεθνες Φεστιβαλ Ταινιών της Πάτρας. Ήταν ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής των Flowers of Romance απο το 1981 ως το 1998 και των Nexus απο το 1999 ως το 2005. Το 2000 δημιούργησε την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Cyberdelia ενω απο το 2011 μεχρι σήμερα παρουσιάζει την δύωρη ραδιοφωνική εκπομπή The Blackout Radio Show with Mike Pougounas που μεταδίδεται απο ενα Αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό στα FM, τρεις Αγγλικούς ιντερνετικούς, έναν Ελληνικό κι έναν Κυπριακό. Έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο “Rock’n’Roll rules ok?” με κείμενα σχετικά με την αλληλεπίδραση του ροκ και της κοινωνίας, καθως και τα μυθιστορήματα «To Κλειδί της Εύας» και «Μαύρο Χιόνι». Απο το 2006 είναι ο τραγουδιστής των New Zero God. Έχει κυκλοφορήσει συνολικά 13 στούντιο άλμπουμ.
 
 
 
image

Μιχάλης Πούγουνας

Ο Μιχάλης Πούγουνας γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κιν/φου, έχει κάνει δυο ντοκιμαντερ με τιτλο Όταν η Καλλιθέα Πήγαινε Cinema (υπάρχουν στο YouTube) και βραβεύτηκε για την ταινία μικρού μήκους “Vlad ο Δαιμων” στο Διεθνες Φεστιβαλ Ταινιών της Πάτρας. Ήταν ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής των Flowers of Romance απο το 1981 ως το 1998 και των Nexus απο το 1999 ως το 2005. Το 2000 δημιούργησε την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Cyberdelia ενω απο το 2011 μεχρι σήμερα παρουσιάζει την δύωρη ραδιοφωνική εκπομπή The Blackout Radio Show with Mike Pougounas που μεταδίδεται απο ενα Αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό στα FM, τρεις Αγγλικούς ιντερνετικούς, έναν Ελληνικό κι έναν Κυπριακό. Έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο “Rock’n’Roll rules ok?” με κείμενα σχετικά με την αλληλεπίδραση του ροκ και της κοινωνίας, καθως και τα μυθιστορήματα «To Κλειδί της Εύας» και «Μαύρο Χιόνι». Απο το 2006 είναι ο τραγουδιστής των New Zero God. Έχει κυκλοφορήσει συνολικά 13 στούντιο άλμπουμ.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1