Όταν ο Tony Iommi υπήρξε μέλος των Jethro Tull...

The Lumpen.- James Mott, Bill Calhoun, Michael Torrance, Clark Bailey.

Γράφει ο Μιχάλης Τζάνογλος

Το σωτήριον έτος 1968 πλησίαζε στο τέλος του και οι Jethro Tull είχαν ξεμείνει από κιθαρίστα. O Mick Abrahams είχε φύγει από τη μπάντα μόλις ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις του This Was, του πρώτου άλμπουμ των Jethro Tull και ο Ian Anderson έψαχνε απεγνωσμένα κάποιον να τον αντικαταστήσει. Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν εμφανιστεί σε ένα πανεπιστήμιο με μια άλλη μπάντα που είχε έναν τύπο που έπαιζε πολύ ωραία κιθάρα. Το όνομα της μπάντας ήταν Earth και του κιθαρίστα Tony Iommi...

Οι Earth και οι Jethro Tull έδεσαν μεταξύ τους κι έκαναν καλή παρέα. Ιδιαίτερα ο Iommi με τον Ian Andesron. Όταν λοιπόν οι Jethro Tull άρχισαν να ψάχνουν για κιθαρίστα, σκέφτηκαν τον Iommi και τον κάλεσαν να παίξει μαζί τους. Ο Iommi δεν ήθελε να φύγει από τους Earth αλλά πείστηκε από τα υπόλοιπα μέλη που του έλεγαν ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία και δεν έπρεπε να την αφήσει να πάει χαμένη.

Οι Jethro Tull έκαναν πρόβες σε ένα studio στο Σόχο και ο Iommi πήγε από το Birmingham στο Λονδίνο για μία τυπική - όπως πίστευε – ακρόαση. Αρκετά αγχωμένος και έχοντας μαζί του τον μπασίστα των Earth, Geezer Butler, έφτασε στο στούντιο όπου διαπίστωσε ότι δεκάδες κιθαρίστες περίμεναν τη σειρά τους. Ο Iommi απογοητεύτηκε και ετοιμάστηκε να φύγει, αλλά έπειτα από παράκληση των Tull πείστηκε τελικά να μείνει και να παίξει. Μόλις τελείωσε επέστρεψε στο Birmingham περιμένοντας τα νέα με αγωνία.

Όταν ενημερώθηκε ότι έγινε δεκτός, πήρε πάλι για παρέα τον Butler και επέστρεψε ενθουσιασμένος στο Λονδίνο για να αρχίσει τις πρόβες. Ο ενθουσιασμός του όμως δεν κράτησε πολύ. Ο τρόπος με τον οποίο δούλευαν οι Jethro Tull ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε συνηθίσει. Η πρόβα ξεκινούσε στις 9:00 π.μ. και διαρκούσε όλη μέρα. Ο Ian Anderson ήταν ο απόλυτος αρχηγός και ό,τι έλεγε ήταν διαταγή που δεν χωρούσε αντιρρήσεις. Στο μεσημεριανό διάλειμμα της πρώτης πρόβας ο Ιommi κάθισε δίπλα στον Ian Anderson, με τον οποίο είχαν αρχίσει να αποκτούν καλή χημεία. Οι υπόλοιποι Tull όμως του έκαναν νοήματα από το διπλανό τραπέζι, δείχνοντάς του ότι έκανε μαλακία και ότι καλό θα ήταν να πάει και να καθίσει μαζί τους.

Ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση. Μετά το τέλος της πρόβας τράβηξε τον Anderson παράμερα για να μην τους ακούν οι άλλοι και του δήλωσε ότι θα έφευγε για να γυρίσει στην παλιά του μπάντα. Από την άλλη πλευρά, ο Anderson, παρότι τον συμπαθούσε, δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στο συγκρότημα αφενός λόγω της ανεπαρκούς μουσικής του κατάρτισης αλλά και λόγω του περιορισμένου τρόπου με τον οποίο έπαιζε εξαιτίας ενός ακρωτηριασμού που είχε στα δάχτυλα εξαιτίας ενός εργατικού ατυχήματος. Συμφώνησαν λοιπόν να μείνει μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Οι Jethro Tull είχαν ήδη κλείσει συμμετοχή σε ένα show που θα διοργάνωναν οι Rolling Stones και το οποίο σχεδιαζόταν για να προβληθεί από την τηλεόραση.

Το show είχε τον τίτλο The Rolling Stones Rock and Roll Circus και οι Jethro Tull έπαιξαν δίπλα σε μεγάλα ονόματα της rock και blues σκηνής, αλλά και δίπλα σε μάγους, κλόουν, νάνους και μασίστες. Εκτός από τους ίδιους και τους οικοδεσπότες Rolling Stones, εμφανίστηκαν ο John Lennon με την Yoko Ono, ο Eric Clapton, ο Mitch Mitchell (από τους Εxperience του Jimi Hendrix), οι Who, η Marianne Faithfull, ο Taj Mahal, ο Danny Kamara (που κατάπινε φωτιές, συνοδευόμενος από την Donyale Luna – ένα από τα πρώτα μαύρα supermodels), ο μπασίστας Milton Reid, μαζί με τους νάνους Norman McGlen και Willie Shearer και πολλοί άλλοι. Ο Iommi ντρεπόταν και εμφανίστηκε στη σκηνή κρύβοντας το πρόσωπό του κάτω από ένα μεγάλο λευκό καπέλο. Δεν ήξερε καλά το «Song For Jeffrey», το κομμάτι που θα έπαιζαν, και αυτός ήταν ένας παραπάνω λόγος για να αισθάνεται άβολα. Ο Anderson όμως τον καθησύχασε λέγοντάς του ότι μόνο το φλάουτο και η φωνή θα ήταν ζωντανά και οι υπόλοιποι θα έπαιζαν playback. Έτσι εμφανίστηκε παίρνοντας θέση στην άκρη της σκηνής, κρυμμένος κάτω από το μεγάλο του καπέλο.

Με τους Jethro Tull θα εμφανιζόταν για μια ακόμα φορά σε μία ραδιοφωνική εκπομπή του BBC.

Από το σύντομο διάστημα της συνεργασίας του με τους Jethro Tull ο Iommi πήρε σημαντικά μαθήματα, τα οποία τα φρόντισε να εφαρμόσει στους Earth. «Οφείλω να παραδεχτώ ότι έμαθα πολλά από τον Anderson. Έμαθα πώς πρέπει να δουλεύεις. Πώς να κάνεις πρόβες. Όταν επέστρεψα στους Earth ξεκαθάρισα ότι θα ξυπνούσαμε νωρίς και θα κάναμε πρόβες. Συνήθως πήγαινα και τους μάζευα το πρωί. Ήμουν ο μόνος που μπορούσε να οδηγήσει τότε και έτσι έπαιρνα το γαμημένο το βαν και για εννέα συνεχόμενους μήνες τους ξυπνούσα κάθε πρωί στις 9 παρά τέταρτο… Τους έλεγα, “Έτσι πρέπει να κάνουμε, γιατί έτσι κάνουν οι Jethro Tull”»

Κάπως έτσι συνέχισαν οι Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler και Bill Ward και όταν σε λίγους μήνες άλλαξαν το όνομά τους από Earth σε Black Sabbath η ιστορία άρχισε να τσουλάει με τα γνωστά αποτελέσματα…


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1