Rock and Roll Αντιήρωες: Tracy Pew (Τhe Birthday Party, 1957-1986)

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Ο Tracy Franklin Pew γεννήθηκε  στις 19 Νοεμβρίου 1957 στη Μελβούρνη και υπήρξε μπασίστας των Βoys Next Door, της μπάντας που είχε σχηματίσει παίζοντας μπάσο με τρεις φίλους του από το σχολείο, τον Nick Cave, τον Mick Harvey και τον Phil Calvert και με την οποία κυκλοφόρησε το άλμπουμ Door Door για την αυστραλέζικη εταιρεία Mushroom τον Απρίλιο του 1979 και το ΕP Hee Haw για την Missing Links, έχοντας προσθέσει στη σύνθεση τον κιθαρίστα Rowland S. Howard. Την επόμενη χρονιά το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Birthday Party και τον Φεβρουάριο του 1980 τα μέλη του μετακόμισαν στο Λονδίνο αναζητώντας καλύτερη τύχη χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς οι Birthday Party επέστρεψαν στη Μελβούρνη και την άνοιξη του 1981 κυκλοφόρησαν το ιστορικό πλέον ντεμπούτο άλμπουμ τους Prayers On Fire, για να ακολουθήσουν μερικά ΕΡ και ένα δεύτερο άλμπουμ με τίτλο Junkyard

Ο Pew ήταν μια αινιγματική προσωπικότητα. Σχεδόν πάντα έβγαινε στη σκηνή κραδαίνοντας το μπάσο του σαν Καλάσνικοφ, φορώντας διχτυωτό φανελάκι και ένα πλατύγυρο καουμπόικο καπέλο που έγινε το σήμα κατατεθέν του. Η διασκέδασή του πέρα από τη μουσική ήταν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά - η λέξη "κατάχρηση" ήταν το μεσαίο του όνομα. Συχνά εμφανιζόταν στους φίλους του οδηγώντας κλεμμένα αυτοκίνητα και τον Φεβρουάριο του 1982 συνελήφθη έπειτα από έλεγχο της τροχαίας επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά και επειδή εκκρεμούσαν εις βάρος του διάφορα πρόστιμα. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση δέκα εβδομάδων σε αγροτικές φυλακές, ποινή την οποία εξέτισε. Στη διάρκεια του εγκλεισμού του οι Birthday Party τον αντικατέστησαν προσωρινά με τον Chris Walsh των Moodists για τις συναυλίες τους στην Αυστραλία και με τους Βarry Adamson (των Magazine) και Harry Rowland για τις αντίστοιχες στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Pew επέστρεψε στο συγκρότημα τον Μάιο του 1982 για μια συναυλία στο Hammersmith του Λονδίνου και τον Αύγουστο οι Birthday Party μετακόμισαν στο Βερολίνο. 

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ επέτειναν τις εντάσεις στους κόλπους της μπάντας και σύντομα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Ο Harvey αρνήθηκε να τους ακολουθήσει σε μια περιοδεία την Αυστραλία τον Μάιο του 1983 και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς το συγκρότημα διαλύθηκε αφήνοντας πίσω του μια βαριά κληρονομιά. 

Για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Pew έπαιξε στους Man or Myth? του Nick Cave, τον πρόδρομο των Bad Seeds πριν επιστρέψει στη Μελβούρνη για να σπουδάσει λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Μόνας. Στα μέσα του 1984 περιόδευσε παίζοντας μπάσο με τους Saints του Chris Bailey, ενώ συμμετείχε σε τρία κομμάτια του Kicking Against The Pricks, ένα άλμπουμ όπου ο Cave με τους Bad Seeds διασκεύαζαν αγαπημένα τους κομμάτια. 

Εκτός από ηλεκτρικό μπάσο, ο Pew έπαιζε κοντραμπάσο και κλαρινέτο, ενώ είχε γράψει κομμάτια για τους Birthday Party όπως τα "She's Hit" (Junkyard,),"Sonny's Burning" (The Bad Seed ΕP) και "Swampland" (Mutiny EP). Σύμφωνα με τους φίλους του, η εκρηκτική σκηνική του παρουσία δεν είχε καμία σχέση με τον άνθρωπο κάτω από τη σκηνή που του άρεσε να περνάει το χρόνο του διαβάζοντας.

Οι Boys Next Door (Pew, Calvert, Cave, Harvey)

Δυστυχώς γι' αυτόν, ο Pew υπέφερε συχνά από επιληπτικές κρίσεις που επιδεινώνονταν εξαιτίας των καταχρήσεών του. Μια τέτοια κρίση τον βρήκε ενώ βρισκόταν μόνος στην μπανιέρα του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει πολύ σοβαρά στο κεφάλι και να καταλήξει στο νοσοκομείο. Πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 1986 από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 28 ετών. Οι τελευταίες του ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του, στο άλμπουμ Honeymoon In Red της Lydia Lunch (1987).


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1