Μία εικόνα χίλιες λέξεις... Κέιμπριτζ, Μέριλαντ (ΗΠΑ), 1964: Η ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών μαύρων Gloria Richardson αψηφά τις ξιφολόγχες...

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Με μια κίνηση του χεριού της και μια λοξή ματιά που δηλώνει αψηφισιά και ταυτόχρονα περιφρόνηση, η 39χρονη ακτιβίστρια Gloria Richardson απομακρύνει το όπλο του Εθνοφρουρού που μια στιγμή νωρίτερα σημάδευε διαδηλωτές κατά των φυλετικών διακρίσεων και υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων στη γενέτειρά της, το Κέιμπριτζ του Μέριλαντ.

Η μαύρη ακτιβίστρια ήταν μέλος της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των 'Εγχρώμων Ανθρώπων (NAACP) και της Μη Βίαιης Συντονιστικής Φοιτητικής Επιτροπής και για χρόνια πριν ο φωτογράφος Fred Ward την απαθανατίσει σε αυτή την ιστορική φωτογραφία τον Μάιο του 1964, αγωνιζόταν ενάντια στον ρατσισμό και τη φυλετική βία ως επικεφαλής της  Επιτροπής Μη Βίαιης Δράσης στην περιοχή της και οργανώτρια των περίφημων καθιστικών διαμαρτυριών που συγκλόνιζαν την Αμερική στη δεκαετία του '60.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την άνοιξη του 1964, στη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του ρατσιστή πρώην κυβερνήτη της Αλαμπάμα και υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ για τους Ρεπουμπλικάνους, Τζορτζ Γουάλας, στο Κέιμπριτζ. Λίγες στιγμές αργότερα, οι Εθνοφρουροί άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα και να ξυλοκοπούν βίαια τους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία ένας ηλικιωμένος και ένα βρέφος.

 

ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Joseph R. Fitzgerald: The Struggle Is Eternal: Gloria Richardson and Black Liberation (University Press of Kentucky, 2018)


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1