Revolution: Ίσως το πιο αντιφατικό τραγούδι των Beatles

The Lumpen.- James Mott, Bill Calhoun, Michael Torrance, Clark Bailey.

Γράφει ο Μιχάλης Τζάνογλος

Για πολλούς, το τραγούδι «Revolution» των Beatles γεννάει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία είναι η επανάσταση και από την άλλη αυτό το «… count me out» που προκαλεί αμηχανία ή και απέχθεια πολλές φορές. Για πολλά χρόνια δεν είχα ψάξει να μάθω λεπτομέρειες, μέχρι που επιτέλους έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή …

Καλοκαίρι του 1968 και η κοινωνία έβραζε. Η επανάσταση ήταν πιο επίκαιρη από ποτέ. Διαδηλώσεις και εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο - Άνοιξη της Πράγας, Μάης του ’68, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βαλτιμόρη, Ουάσιγκτον, Πόλη του Μεξικού, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Βραζιλία, Περού. Δολοφονία του Martin Luther King και του Robert Kennedy. Δικτατορία στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ διένυε ήδη τον δέκατο τρίτο χρόνο. Ένοπλες ομάδες αντίστασης έκαναν έντονη την παρουσία τους σε πολλές χώρες.

Από την άλλη, ο χιπισμός βρίσκεται στα πάνω του. Δεν έχει περάσει καλά καλά ένας χρόνος από το Καλοκαίρι της Αγάπης (Summer of Love) και η χίπικη κουλτούρα έχει πλέον διαδοθεί εκτός των ΗΠΑ. Οι νέοι της εποχής βρίσκονται σε διαρκή πειραματισμό και αναζήτηση, άλλοτε μέσα από μελέτη θρησκειών της Ανατολής, άλλοτε «ταξιδεύοντας» πνευματικά και ψυχικά με τη βοήθεια ψυχοδηλωτικών και άλλοτε όλα μαζί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα Σκαθάρια κλείστηκαν στα στούντιο της Abbey Road για να ηχογραφήσουν τον νέο τους, ένατο δίσκο, ένα διπλό άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος, The Beatles, αν και σχεδόν όλοι τον ξέρουν σαν The White Album.Το «Revolution» γράφτηκε την περίοδο που το συγκρότημα βρισκόταν στην Ινδία και η ηχογράφησή του ήταν αρκετά περιπετειώδης, αφού σύμφωνα με τον John Lennon το τραγούδι δεν ήταν ένα, αλλά τρία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια.

Το ένα είναι το «Revolution» που κυκλοφόρησε σαν b-side μαζί με το Hey Jude και αργότερα συμπεριλήφθηκε στη διπλή συλλογή 1967–1970 (γνωστή και σαν The Blue Album). Ο ήχος σε αυτή την εκτέλεση ήταν αρκετά σκληρός για τα δεδομένα της εποχής και οπωσδήποτε πολύ σκληρός για τα δεδομένα των Beatles. Όσο για το «… count me out», δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές. 

Η επόμενη εκτέλεση, με τίτλο «Revolution 1», είναι η μια από τις δύο που τελικά συμπλήρωσαν στο άλμπουμ. Το κομμάτι παρουσιάζεται πιο αργό, με bluesy ήχο και doo-wop φωνητικά. Εδώ, μετά το «… count me out», ακούγεται στο βάθος κι ένα «in».

Η τρίτη εκτέλεση που ονοματίστηκε «Revolution 9», είναι στη πραγματικότητα ένα εξάλεπτο avant-garde τζαμάρισμα της μπάντας στο κλείσιμο της ηχογράφησης του Revolution, στο οποίο αργότερα ο Lennon πρόσθεσε φωνές, λούπες και διάφορα εφέ. Με αυτή την εκτέλεση, ο Lennon, ήθελε να δημιουργήσει μία ηχητική αναπαράσταση της Επανάστασης.

Μία τέταρτη εκτέλεση, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα δίσκο, ήταν αυτή του διαφημιστικού βίντεο που είχε γυριστεί τότε. Σε αυτήν, η «σκληρή» εκδοχή της μουσικής ακουγόταν σε playback και από πάνω το συγκρότημα τραγουδούσε live στο στούντιο. Οι στίχοι αυτή τη φορά περιλάμβαναν όπως πάντα το «out», αλλά και το «in».

Σε μια από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε στο περιοδικό Rolling Stone το 1970, ο Lennon εξήγησε γιατί είχε γράψει αυτό το τραγούδι: «Ήθελα να εξωτερικεύσω αυτά που αισθανόμουν για την επανάσταση. Πίστευα ότι ήταν ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτήν, όπως και το να μην κλείνουμε το στόμα όταν μας ρωτούσαν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ… Το σκεφτόμουν στους λόφους της Ινδίας. Πίστευα ακόμα ότι θα μας σώσει ο Θεός και ότι όλα θα πάνε καλά. Γι’ αυτό το έγραψα…». Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα «out» και «in», λίγο παρακάτω στην ίδια συνέντευξη είπε: «Δεν ήμουν σίγουρος. Δεν συμπαθώ την βίαιη επανάσταση. Δεν θέλω να πεθάνω. Όμως έχω αρχίσει και σκέφτομαι ότι μάλλον δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. [Η βίαιη επανάσταση] μοιάζει αναπόφευκτη.»

Στίχοι:
You say you want a revolution
Well, you know
We all want to change the world
You tell me that it's evolution
Well, you know
We all want to change the world

But when you talk about destruction
Don't you know that you can count me out / in
Don't you know it's gonna be
All right, all right, all right

You say you got a real solution
Well, you know
We'd all love to see the plan
You ask me for a contribution
Well, you know
We're doing what we can

But if you want money for people with minds that hate
All I can tell is brother you have to wait
Don't you know it's gonna be
All right, all right, all right

You say you'll change the constitution
Well, you know
We all want to change your head
You tell me it's the institution
Well, you know
You better free you mind instead

But if you go carrying pictures of Chairman Mao
You ain't going to make it with anyone anyhow
Don't you know it's gonna be
All right, all right, all right

Οι στίχοι με ιδιόχειρες σημειώσεις του Lennon Ο Lennon τραγοδθησε το κομμάτι ξαπλωμένος στο πάτωμα γιατι ήθελε να δώσει ξεχωριστό χρώμα στα φωνητικά !


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1