Bag Of Nails: "The Wolf Inside Μe" (ντεμπούτο άλμπουμ σε βινύλιο και ψηφιακή κυκλοφορία)

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Τις προάλλες παρακολούθησα με φίλους το βίντεο της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 στο θέατρο Fox της Ατλάντα, με γενικό τίτλο All My Friends: Celebrating The Music Of Gregg Allman. Όπως μαρτυράει ο τίτλος, ήταν μια γιορτή προς τιμήν του Gregg Allman, που μαζί με τον αδελφό του, Duane, και με μερικούς φίλους και εκλεκτούς μουσικούς από το Τζάκσονσβιλ της Φλόριντα, σχημάτισαν τους Allman Brothers, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που παρήγαγε ποτέ η ασυγκράτητη μηχανή του rock and roll. Πέρα από τους επιζώντες της αυθεντικής σύνθεσης (πλην του Dickie Betts που δεν συμμετείχε στη συναυλία για προσωπικούς λόγους - τόσο o Gregg όσο και ο ιστορικός ντράμερ Butch Trucks θα πέθαιναν αμφότεροι το 2017), στη συναυλία συμμετείχε μια πλειάδα ιερών τεράτων, παλιών και νεότερων, από τον χώρο της rock, της country, των blues και της soul - για τα ονόματα ψαχτείτε μόνοι σας, μην τα θέλετε όλα στο πιάτο...

Όπως καταλαβαίνετε, η συναυλία μας άφησε άφωνους και μόνο κάπου κάπου ακούγονταν επιφωνήματα θαυμασμού για την αρτιότητα, τη δεξιοτεχνία και το πάθος όλων όσων ανέβηκαν εκείνο το βράδυ στη σκηνή, για ένα σχεδόν τρίωρο κονσέρτο από αυτά που τα παρακολουθείς σε μια οθόνη και βλαστημάς τον τόπο που γεννήθηκες. 

Θα μου πείτε, ρε συ, προς τι όλη αυτή η εισαγωγή, ρίξε μερικά λογάκια να τελειώνουμε, δίσκο παρουσιάζεις, δεν γράφεις περίληψη ιστορικού πονήματος! Πολύ σωστά. Ωστόσο, επειδή άκουσα το The Wolf Inside Me, το ντεμπούτο άλμπουμ των Βag Of Nails, ενός τρίο από την Αθήνα που προσανατολίζεται στο southern rock με όλη την καλή σημασία του όρου (κι ας αυτοπροσδιορίζονται ως "pscychedelic blues band"), δεν μπορώ παρά να εκδηλώσω τον ενθουσιασμό μου για αυτή την μπάντα που κατάφερε με την πρώτη να αρπάξει το είδος από τα μαλλιά και να το φρεσκάρει με λίγη μπογιά.

Μη βιάζεστε! Δεν προσπαθώ να συγκρίνω τους Bag Of Nails με τους Allman Brothers, κάτι τέτοιο θα ήταν ιεροσυλία τη στιγμή που οι "εφευρέτες" του southern rock απέχουν παρασάγγας από τα περισσότερα συγκροτήματα της rock, και είναι ελάχιστα εκείνα που είναι ισάξια ή έστω προσεγγίζουν το μεγαλείο τους. Οφείλω ωστόσο να δηλώσω μια αλήθεια: οι Bag Of Nails έχουν καταφέρει με την πρώτη να δημιουργήσουν ένα σύνολο κομματιών που είμαι σίγουρος ότι αν οι Allmans είχαν ποτέ την ευκαιρία να τα ακούσουν, σίγουρα θα τέντωναν τα αυτιά τους.

Το The Wolf Inside Me είναι ένα εντυπωσιακό boogie rock έργο, καθώς οι Bag Of Nails αντλούν μουσικές εικόνες από τους Allmans, τους ZZ, τους Skynard, αλλά και από τους Doors (εντάξει, εδώ κάτι "χτύπησε" το αυτί μου), και τις αποδίδουν με άφθονο κέφι, ενώ ταυτόχρονα ακουμπούν άφοβα και με σεβασμό στα blues και τη soul. Πλήθος κιθαριστικών σόλο και "πειραματισμών", ζωηροί ρυθμοί χάρη σε μια μεστή rhythm section, μικρές δόσεις ψυχεδέλειας, τραχιά φωνητικά και με άφθονα "babe" όπως αρμόζει σε κάθε τίμιο southern τραγουδιστή, στίχοι δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά διασκεδαστικοί, γυναικεία backing vocals και, κυρίως, δέκα καλοδουλεμένα τραγούδια που αγκαλιάζουν σχεδόν όλο το φάσμα του southern rock.

Παρά τους αλλεπάλληλους... επικήδειους που έχουν εκφωνηθεί την τελευταία πεντηκονταετία με αφορμή τον υποτιθέμενο θάνατο της rock, η μουσική αυτή συνεχίζει να ζει και να ανθίζει μέσα από συγκροτήματα όπως οι Bag Of Nails και άπειροι άλλοι συνοδοιπόροι τους ανά την υφήλιο, και το εν λόγω άλμπουμ είναι άλλη μια τρανή απόδειξη.

Το The Wolf Inside Me των Bag Of Nails μπορείτε να το παραγγείλετε σε πορτοκαλί βινύλιο 180 γρ. από τη βερολινέζικη Nasoni Records και σε ψηφιακή μορφή από το bandcamp της μπάντας. Ηχογραφήθηκε κυρίως "ζωντανά" από τον Simon Bloom στο στο Shakti Sound Studio.

Το όμορφο εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει η Aθανασία Τεντολούρη (MrsHydeSign). 

Oι Βag Of Nails είναι:
Panos Katsikogiannis - guitars/vocals
Giorgos Antoniadis - bass/backing vocals
Agis Gkritzios - drums/percussion

bandcamp

facebook

Nasoni Records


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1