Τζον Κασσαβέτης: «Το να γυρίζεις μια ταινία σημαίνει να στριμώχνεις μια ολόκληρη ζωή συναισθημάτων και ιδεών σε μια δίωρη κάψουλα...»

Στην πραγματικότητα ο ηθοποιός είναι ένα μαγικό πρόσωπο που όλοι θα θέλαμε να του μοιάζουμε αλλά δεν έχουμε το κουράγιο, επειδή μας λείπει ο ψυχαναγκασμός. Ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη, μια όμορφη τέχνη. Είναι μια τρέλα που μας ξεπερνάει όλους. Είμαστε ερωτευμένοι μαζί του. Το χρήμα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Μπορεί να δουλεύουμε τριάντα έξι ή σαράντα οκτώ ώρες ασταμάτητα και στο τέλος να νιώθουμε εκστασιασμένοι. Νομίζω ότι ο κινηματογράφος είναι μαγεία! Με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πραγματικά προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ζωή των ανθρώπων!

Το να κάνεις μια ταινία σημαίνει να στριμώχνεις μια ολόκληρη ζωή συναισθημάτων και ιδεών σε μια δίωρη κάψουλα – δυο ώρες στη διάρκεια των οποίων εικόνες αναβοσβήνουν στην οθόνη και μέσα σε αυτές τις δυο ώρες ελπίζουμε ότι οι θεατές θα ξεχάσουν τα πάντα και ότι το σελιλόιντ θα τους αλλάξει τη ζωή. Αυτό βέβαια μπορεί να ακούγεται τρελό, μια παράλογα υπεροπτική αξίωση, αλλά παρ’ όλα αυτά πάντα υπάρχει ελπίδα.

Οι ταινίες είναι για τους νέους. Ο μόνος λόγος που οι νέοι δεν μπορούν να τις γυρίζουν είναι επειδή υπάρχει ένα οικονομικό κατεστημένο που καθιστά ένα τόσο συναρπαστικό και σημαντικό χόμπι απαγορευτικό. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να φτιάχνεις ταινίες και διαφορετικές προσεγγίσεις για να τις φτιάχνεις σύμφωνα με αυτό που είσαι. Αυτό που εννοώ, είναι ότι δεν θέλω να με μιμείται κανείς!

Σαν καλλιτέχνης αισθάνομαι ότι πρέπει να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα, μα πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να φοβόμαστε την αποτυχία. Μπορείς να αποτύχεις σε ταινίες επειδή είσαι ατάλαντος, πολύ συνεσταλμένος ή επειδή δεν είσαι αρκετά θηριώδης. Εγώ όμως είμαι γκάνγκστερ! Όταν θέλω κάτι, θα το αρπάξω! Ίσως επειδή έχω τη φιλοσοφία ενός φτωχού. Είναι σαν να κλέβω δεκάρες από τα μάτια ενός πεθαμένου. Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν δεν είναι εκείνοι που περιμένουν στα παρασκήνια και ζητούν την άδεια για κάτι, αλλά εκείνοι που βουτούν στα βαθιά. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι νέοι κινηματογραφιστές, είναι να βρίσκουν μερικά χρήματα και να γυρίζουν ταινίες – με όποιον τρόπο μπορούν να το κάνουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών του George A. Romero: Και οι «βρικόλακες» έγιναν ζόμπι...

Ο πολιτικοκοινωνικός βίος και ο θάνατος του Πιέρ Πάολο Παζολίνι...

Ουδέν Νεώτερον Από το Δυτικό Μέτωπο: Ένα απαγορευμένο βιβλίο και μια απαγορευμένη ταινία λίγο πριν το τέλος του κόσμου...

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Δέκα πράγματα που θα ήθελε να ξέρετε γι' αυτόν...

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ: Η ζωή είναι πιο άγρια από την τέχνη…

Χάρι Ντιν Στάντον: "Όλα είναι μακρόκοσμοι του εγώ..."

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1