Μαθήματα Ιστορίας: Rev. Gary Davis

«Ο Gary Davis είναι ένας από τους μάγους της σύγχρονης μουσικής» - Bob Dylan


Ο Rev(erend) Gary Davis γεννήθηκε στο Λόρενς της Νότιας Kαρολίνας στις 30 Απριλίου 1896 και πέθανε στο Χάμοντον του Νιού Τζέρσι στις 5 Μαΐου 1972. Στη διάρκεια της καριέρας του έγινε ένας από τους πλέον πολύμορφους κιθαρίστες του εικοστού αιώνα και το παίξιμό του με τα δάχτυλα επηρέασε τους πάντες, από τον Bob Dylan, τον Taj Mahal, τον Jorma Kaukonen, τον Ry Cooder (ο οποίος μάλιστα μαθήτευσε δίπλα στον Davis) και τους Grateful Dead μέχρι τον Keb’ Mo και τον Blind Boy Fuller.

Ο Gary Davis γεννήθηκε μισότυφλος και ήταν ο μοναδικός γιος μιας φτωχής οικογένειας του Νότου. Έχασε οριστικά την όρασή του λίγο πριν ενηλικιωθεί. Ήταν αυτοδίδακτος κιθαρίστας αρχίζοντας από έξι χρονών και στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ήταν ήδη ένας από τους γνωστότερους επαγγελματίες ragtime κιθάρας στην Ανατολική Ακτή, μαζί με τον Blind Lemon Jefferson και τον Blind Willie Johnson. Οι τεχνικές που ανέπτυξε υπήρξαν πρωτοποριακές για την εποχή του, ενώ άσκησε μεγάλη επιρροή στη μουσική του Blind Boy Fuller. Ο ίδιος είχε επηρεαστεί από τα gospel, τα στρατιωτικά εμβατήρια, τη jazz και το ragtime και δανείστηκε στοιχεία από όλα αυτά τα ήδη προκειμένου να δημιουργήσει το δικό του ξεχωριστό στυλ.
Ηχογράφησε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’30 κομμάτια που αποτελούσαν ένα μείγμα από blues και spirituals για την εταιρεία American Record Company αλλά ουδέποτε πληρώθηκε για αυτές τις ηχογραφήσεις και θα περνούσαν σχεδόν 20 χρόνια μέχρι να ξαναπατήσει το πόδι του σε στούντιο.


Το 1937 χειροτονήθηκε ιερέας της Εκκλησίας των Βαπτιστών και, έχοντας μετακομίσει στη Νέα Υόρκη από τις αρχές της δεκαετίας του ’40, άρχισε να παίζει στους δρόμους του Χάρλεμ και μπροστά σε εισόδους καταστημάτων, κερδίζοντας το ψωμί του τραγουδώντας gospel σαν πλανόδιος ιερέας. Με την αναβίωση της folk μουσικής στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ήρθε σε επαφή με κύκλους μουσικών όπως ο Lead Belly και ο Woody Guthrie, ηχογράφησε μια σειρά από LP για την Prestige Records και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από μια γενιά νεολαίων της μεσαίας τάξης. Η εμφάνισή του στο folk φεστιβάλ του Νιούπορτ το 1965 υπήρξε αποκαλυπτική ως πολιτιστικό γεγονός για πολλούς ανθρώπους που μέχρι τότε δεν είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν. Λίγο πριν το θάνατό του το 1970 γυρίστηκαν δυο ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο του. Ωστόσο, η κληρονομιά του Davis ακόμα και σήμερα δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που της αξίζει σε αντίθεση με την αντίστοιχη μουσικών όπως, για παράδειγμα, ο Muddy Waters και ο Robert Johnson. Η μουσική του, όπως και ο πολυτάραχος βίος του αποτελεί το υλικό ενός μύθου και ως εκ τούτου έχει διαγράψει μια πιο «εσωτερική» πορεία μέσα από μια σειρά διασκευών σε τραγούδια του αλλά και μέσα από το έργο των πολυπληθών μαθητών του.


Ενδεικτικές ηχογραφήσεις:
Demons And Angels (The Ultimate Collection) (3XCD Shanachie, 2000)
The Reverend Gary Davis At Newport (Vanguard, 1968)

Διαβάστε: Say No to the Devil - The Life and Musical Genius of Rev. Gary Davis του Ian Zack (Chicago University Press, 2015)


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1