Η περίεργη σύνδεση του Johnny Cash με τον Ιωσήφ Στάλιν...

Με το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας, ο 18χρονος Cash έκανε ό, τι έκαναν πολλοί άλλοι νέοι Αμερικανοί της εποχής. Κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από την βασική και τεχνική εκπαίδευση στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, ο Cash τοποθετήθηκε στην 12η Κινητή Μοίρα Διαβιβάσεων της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο Landsberg της Δυτικής Γερμανίας.

Η ειδικότητά του ήταν η υποκλοπή και καταγραφή των σημάτων Μορς που προέρχονταν από την Σοβιετική Ένωση και, γενικότερα, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης,

Για τρία χρόνια, ο Cash περνούσε τις ώρες του σε ένα μικρό δωμάτιο παρέα με άλλους ασυρματιστές, κάνοντας μία δουλειά που από τη μία πλευρά ήταν αφάνταστα βαρετή, από την άλλη όμως εθεωρείτο πολύ σημαντική σε μία περίοδο όπως αυτή του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και στις 5 Μαρτίου 1953, ο λοχίας Cash βρισκόταν στο δωματιάκι και έκανε τη δουλειά του ώσπου σκόνταψε πάνω σε ένα μοναδικό μήνυμα: «Ο Ιωσήφ Στάλιν είναι νεκρός…»

Ήταν ή πρώτη υποκλοπή της είδησης από τη Δύση και κάπως έτσι ο Johnny Cash έγινε ο πρώτος άνθρωπος εκτός Σοβιετικής Ένωσης που πληροφορήθηκε τον θάνατο του ηγέτη της μεγαλύτερης χώρας στον πλανήτη.

Πολλοί αμφισβήτησαν το γεγονός, ή μάλλον αμφισβήτησαν κατά πόσον ο Johnny Cash κατάλαβε  το περιεχόμενο του μηνύματος, αφού δεν γνώριζε ρωσικά. Αυτό πάντως  δεν αλλάζει το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που άκουσε και κατέγραψε τον θάνατο του Στάλιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ο Bob Dylan βρέθηκε στο στούντιο με τον Johnny Cash...

Όταν ο Johnny Cash έδειξε το μεσαίο του δάχτυλο...

Λίγο πριν το θάνατό του, ο Chris Cornell συνέθεσε και ηχογράφησε το τραγούδι "You Never Knew My Mind" σε στίχους του Johnny Cash. Ακούστε το κομμάτι και τι είχε πει ο Chris για αυτό..


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1