Βob Marley: Μερικές φωτογραφίες, δέκα αποφθέγματα και μια ιστοριούλα...

Στις 3 Δεκεμβρίου 1976, επτά οπλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι του Bob Marley, στο Κίνγκστον της Τζαμάικα. Η γυναίκα του Marley, Rita, και ο μάνατζέρ του τραυματίστηκαν, ενώ ο τραγουδιστής πυροβολήθηκε στο στήθος, στον ώμο και στο μπράτσο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δυο ημέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ "Smile Jamaica", μία πρωτοβουλία του Bob για να κατευνάσει τα πολιτικά πνεύματα που ήταν ιδιαίτερα οξυμένα, με συγκρούσεις και δολοφονίες μεταξύ συμμοριών των αντιπάλων κομμάτων.

Ο Marley δεν σκόπευε να υποστηρίξει κάποιο κόμμα, αλλά το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Εθνικό Λαϊκό Κόμμα (PNP) επαναπρογραμμάτισε τις εθνικές εκλογές προκειμένου να εκμεταλλευτεί το γεγονός του φεστιβάλ. Έτσι όμως φάνηκε ότι ο Marley υποστήριζε το PNP και πιθανώς αυτός να ήταν και ο λόγος για τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του. Αν και τραυματισμένος, ο Marley ανέβηκε στη σκηνή στις 5 Δεκεμβρίου - μόλις δυο ημέρες μετά την επίθεση σε βάρος του και έδωσε μια συγκλονιστική και θρυλική, πλέον, 90λεπτη συναυλία. Επειδή μια εγχείριση για να αφαιρεθεί η μια από τις δυο σφαίρες που είχε δεχτεί μπορεί να προκαλούσε το θάνατό του, το βλήμα παρέμεινε στο χέρι του Marley μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 11 Μαΐου 1981.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Patti Smith: Δέκα πράγματα που ξέρατε ή δεν ξέρατε γι' αυτήν μέσα από δέκα εικόνες κι ένα σημείωμα του Thurston Moore...

Tom Waits: Δέκα φωτογραφίες, δέκα σοφά αποφθέγματα κι ένα δικό του, πολύ σύντομο παραμύθι...

15 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον Bob Marley...

Bunny Wailer, o τελευταίος των Wailers – Η μουσική της αντίστασης, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης...

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1