Kyuss: 30 χρόνια «Blues for the Red Sun»...

Γράφει ο Γιώργος Τσέκας

Ανάθεμα εκείνα τα nineties! Όλοι εκθειάζουν τα seventies, τον χαρακτηριστικό ζεστό ήχο, την αναλογική αύρα, την ατμόσφαιρα, τα ναρκωτικά… Από κοντά, όλοι εκείνοι που λατρεύουν τα eighties επειδή ήταν η εποχή όπου το heavy metal τα είχε πάρει όλα σβάρνα και τίποτε δεν φαινόταν ικανό να το σταματήσει… Τα πράγματα τελικά μάλλον εξελίχθηκαν διαφορετικά, αλλά τα nineties είναι πάντα μια περίοδος όπου λίγοι θεωρούν πως ήταν κάτι σημαντικό ή σπουδαίο. Παπάρια!

Ήταν μια από τις πιο πειραματικές εποχές ακραίου ήχου, όπου τα όρια όχι μόνο επεκτάθηκαν αλλά σε πολλές περιπτώσεις ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτα! Οι Kyuss ήταν μια από εκείνες τις μπάντες που κατάφεραν να γράψουν Ιστορία όταν συνδύασαν τα ριφ των Black Sabbath, τα πετάλια wah-wah, ένα ψευτo-punk ύφος, στοιχεία από Blue Cheer, Sleep και Cathedral, το επαναστατικό πνεύμα των Hawkwind, το garage rock, την ατμόσφαιρα του desert rock και το grunge, προκειμένου να δημιουργήσουν παρέα με άλλα συγκροτήματα που μοιράζονταν το ίδιο όνειρο, ένα νέο υπο-είδος: το stoner. Το Blues for the Red Sun είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της αμερικανικής rock μπάντας που κυκλοφόρησε στις 30.06.1992.

Εντάξει, δεν μπορείς να δώσεις πνοή σε κάτι καινούργιο μόνο και μόνο καρφώνοντας στους ενισχυτές του μπάσου χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες ή γεμίζοντας τον ήχο σου με ένα τόνο παραμορφώσεις μόνο και μόνο για να το κάνεις και να περιμένεις ότι θα γίνεις τεράστιος. Μπορείς να φτιάξεις ένα από τα πιο γαμάτα άλμπουμ για μια ολόκληρη γενιά, να επηρεάσεις μια στρατιά άλλων συγκροτημάτων που ακούν τη δουλειά σου και πάλι να μη γνωρίσεις επιτυχία αφού θα πουλήσεις μόνο 39.000 αντίτυπα… Αυτό συνέβη με το Blues for the Red Sun που σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από απλώς ένας καλός δίσκος. Το άλμπουμ εκθειάστηκε αμέσως από θαυμαστές και κριτικούς. Το αργό μεθυστικό τέμπο του είναι βαρύ κι ασήκωτο, ενώ οι στίχοι μάλλον δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη συναρπαστική μουσική (μολονότι η χιουμοριστική πλευρά τους ακούγεται ενδιαφέρουσα αν όχι ελκυστική). Η αλήθεια να λέγεται… Σας παρακαλώ, εδώ να σημειώσετε μια μικρή και ίσως περιττή λεπτομέρεια για τους στίχους επειδή σε αρκετά τραγούδια του άλμπουμ οι στίχοι αποδίδονται στον John Garcia, ασχέτως αν είναι δυσδιάκριτοι ή αν δεν υπάρχουν καν φωνητικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα η μόνη λέξη που ενδεχομένως έγραψε ο Garcia να είναι το «yeah» που εκστομίζει ακριβώς στο τέλος του άλμπουμ!

Αλλόκοτο, απροσδιόριστο, τριπαριστό, πιασάρικο όσο δεν παίρνει, θηριώδες, γκρουβάτο, χαοτικό, έξοχο, υπνωτικό, μονολοθικό, ψυχεδελικό και αρχέτυπο, είναι μόνο μερικά από τα επίθετα που μπορούν να του αποδώσουμε.

Στην πραγματικότητα, η διάρκεια του Blues for the Red Sun είναι 51 λεπτά δημιουργικών συνθέσεων, ένα κρεσέντο από βαριά ριφ, θαυμάσιες μελωδίες, ενδιαφέρουσες αλλαγές και γυρίσματα, μια εκλεκτή συλλογή από 14 σφηνάκια και το απόλυτο σάουντρακ για ένα ταξίδι μέσα στην έρημο.

Κορυφαίες στιγμές: «Green Machine», «Thumb», «Allen’s Wretch», «Mondo Generator», «Freedom Run» και «50 Million Year Trip (Downside Up) ».

Το 1992 η σύνθεση των Kyuss ήταν: John Garcia (φωνητικά σε όλα τα κομμάτια εκτός από το «Mondo Generator» και παραγωγός), Josh Homme (κιθάρα και παραγωγός), Nick Oliveri (μπάσο, φωνητικά στο «Mondo Generator» και παραγωγός) και Brant Bjork (τύμπανα, υπεύθυνος για την ιδέα του άλμπουμ και παραγωγός).


image

Γιώργος Τσέκας

Ηeavy metal lover, bad decision taker, satan worshipper, storyteller, collector of mistakes...
 
 
 
image

Γιώργος Τσέκας

Ηeavy metal lover, bad decision taker, satan worshipper, storyteller, collector of mistakes...
 
 
 
image

Γιώργος Τσέκας

Ηeavy metal lover, bad decision taker, satan worshipper, storyteller, collector of mistakes...
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1