Stournari Street Βand: «Οι στίχοι των τραγουδιών θέλουμε να είναι η καρδιά, η πραγματική υπόσταση της μουσικής μας, όπως άλλωστε και τα ποιήματα που επιχειρούμε να μελοποιήσουμε...»

Συνέντευξη: Φαίη Φραγκισκάτου

Όλα ξεκίνησαν στις  9 Αυγούστου 2022, όταν περιφράχτηκε η πλατεία Εξαρχείων με λαμαρίνες για να υλοποιηθεί εκεί ένας σταθμός μετρό, αχρείαστος για τους κατοίκους και τους θαμώνες της περιοχής, αλλά χρήσιμος στα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να μεταβάλουν τη φυσιογνωμία και τη μορφή της, με σκοπό την τουριστικοποίηση και το κέρδος (gentrification). Οι Stournari Street Band ξέρουν κάτι παραπάνω...

Με αυτή τη βίαιη παρέμβαση στην  καθημερινότητά μας, που συνοδεύεται από εκτεταμένη και προκλητική αστυνόμευση με όπλα, κράνη και ασπίδες, νιώσαμε ότι ο κόσμος μας ανατρέπεται, ότι τα αυτονόητα  παύουν να ισχύουν. Εκεί λοιπόν γεννήθηκε η ανάγκη να γυρίσουμε στα βασικά, σ’ αυτά που μας κινητοποιούν και μας κρατάνε ενεργούς όλα αυτά τα χρόνια. Ο αντίλογος στη βαρβαρότητα πρέπει να είναι και πολιτιστικός.  Η οδός Στουρνάρη ξεκινάει από την πλατεία Εξαρχείων, περνά από το Πολυτεχνείο, τα θέατρα στο ύψος της οδού Πατησίων, το Υπουργείο Υγείας και καταλήγει στη λεωφόρο Αχαρνών και την πλατεία Βάθης, με τα μικρομάγαζα των μεταναστών και προσφύγων. Μια συμβολική διαδρομή, ένας ολόκληρος κόσμος, με την ιστορία, τους αγώνες, τα οράματα, τα αιτήματα που ποτέ δεν έπαψαν να είναι παρόντα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Stournari Street Band. Πρώτη πρόβα το Μάρτη του 2023, πρώτη εμφάνιση μετά από δυο μήνες. Ανατρέχοντας στις βασικές μας καλλιτεχνικές αναφορές, τους μουσικούς, ποιητές, διανοητές, τους αλήτες, τους απόκληρους στήσαμε μια μπάντα δρόμου για να παίζουμε αυτά που γουστάρουμε, με το δικό μας τρόπο.   

  

 Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Νίκο Μπάρδη από τα Διάφανα Κρίνα;

SSB: Ο Αντώνης Νομικός (The Absorbus Machine, Φaretra Crystalina κλπ), ο κρουστός μας, έχει ξαναπαίξει με το Νίκο σε διάφορα σχήματα. Οι κοινές αναφορές με τον τραγουδιστή μας Γιώργο Λαγγουρέτο (παλιότερα μέλος των Magic de Spell και Υπόθεση Χ και πρόσφατα στη «Γιορτή για τον Παύλο Σιδηρόπουλο») έκαναν πολλά πράγματα να φαίνονται απλά ή να πηγαίνουν μόνα τους. Ο ήχος της μπάντας διαμορφώθηκε από την αρχή. Οι ενορχηστρώσεις επηρεάστηκαν. Το υλικό επαναπροσδιορίστηκε. Άρχισαν να γίνονται καινούργια και γοητευτικά πράγματα στις πρόβες. Φαίνεται να ανοίγει ένας δρόμος …  Όλοι σας έχετε πολυετή παρουσία στον χώρο του λεγόμενου αθηναϊκού "underground"’. Υπάρχει κατά τη γνώμη σας χώρος για ανεξάρτητη μουσική έκφραση σήμερα σ αυτήν την πόλη;

SSB: Μα αναμφισβήτητα υπάρχει ανεξάρτητη σκηνή και μπάντες και μουσικοί που ψάχνονται. Νέα ακούσματα διαμορφώνονται. Το διαδίκτυο δίνει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν ευκαιρίες για όλους και εγκλωβίζει τους καλλιτέχνες σε ψηφιακούς μικρόκοσμους. Αλλά η πραγματική ζωή είναι έξω, στους δρόμους, στα στέκια, στις πραγματικές παρέες. Γι' αυτό κι εμείς επιλέγουμε πρωταρχικά να παίζουμε ζωντανά σε μικρούς ή μεγάλους χώρους και να επικοινωνούμε εκεί τα νέα τραγούδια μας στον κόσμο που παρακολουθεί τη δουλειά μας. Καμιά ψηφιακή συσσώρευση ή επιβράβευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απόλαυση να τραγουδάς μαζί με τους άλλους, την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία, την κουβέντα, τα πειράγματα, τις πλάκες!    

Στις ζωντανές σας εμφανίσεις επιμένετε στη χρήση του ελληνικού στίχου και δη του ποιητικού λόγου. Πιστεύετε ότι η ελληνική γλώσσα μπορεί να συμβαδίσει αβίαστα με την ροκ ή έχει αδικηθεί στο πλαίσιο της λεγόμενης έντεχνης νεοελληνικής μουσικής;

SSB: Εμείς παίζουμε και γράφουμε τραγούδια. Από κατασκευής το τραγούδι προορίζεται να απευθυνθεί πλατιά στο κοινό, να τραγουδηθεί. Αυτό είναι πιο εύλογο,  πιο αυθόρμητο, όταν είναι γραμμένο στην γλώσσα του ακροατή. Η ελληνόφωνη ροκ, από την οποία προέρχονται ο Νίκος και ο Γιώργος, στηρίζεται στον ιδιαίτερο και περιεκτικό στίχο της και στη μελοποίηση ποιημάτων. Αλλά και αντίστροφα: όλοι οι εγχώριοι ροκ  μουσικοί δεν παίζουν με τον ίδιο τρόπο που παίζουν στο εξωτερικό, γιατί έχουν βαθιά επηρεαστεί από τα ακούσματα της λαϊκής και δημοτικής παράδοσης.  Αυτή η γνώση επηρεάζει και την αντίληψη και τη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουν το δικό τους μουσικό είδος. Άλλωστε τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα σχήματα αρέσκονται να επενδύουν παραδοσιακές και λαϊκές φόρμες με ηλεκτρικό ήχο. Εμείς περιλαμβάνουμε στο playlist κάποια τέτοια κομμάτια, που ωστόσο με πειραματισμό και ελεύθερη προσέγγιση, τα αποδίδουμε με το δικό μας, ριζικά διαφορετικό, ύφος. Οι στίχοι των τραγουδιών θέλουμε να είναι η καρδιά, η πραγματική υπόσταση της μουσικής μας, όπως άλλωστε και τα ποιήματα που επιχειρούμε να μελοποιήσουμε. Πολύ σημαντικά για μας είναι το ποίημα «Ψωμί κι ελευθερία» του Κύπριου βραβευμένου ποιητή Ιάσωνα Σταυράκη και το «ό,τι κάνουν και οι άλλοι» σε στίχους του ανατρεπτικού συγγραφέα Νίκου Κουτσογιάννη, που ήδη παίζουμε στα live μας και σύντομα πρόκειται να ηχογραφήσουμε σε τελική μορφή. 

 Έχετε όλοι σας πολυετή παρουσία στα μουσικά δρώμενα. Πως θα παρουσίαζε ο καθένας σας τον εαυτό του σε κάποιον που δεν έχει ξανακούσει προγενέστερες δουλειές σας;

SSB: Είμαστε όλοι άνθρωποι που θεωρούμε τη μουσική αναγκαίο συστατικό της καθημερινότητά μας. Ψάχνουμε, ακούμε, διαβάζουμε, συζητάμε, μελετάμε, κουβεντιάζουμε γι αυτήν. Έχουμε κάνει προσωπικές θυσίες για να μπορούμε να παίζουμε με τους δικούς μας όρους. Δεν έχουμε σταματήσει να ονειρευόμαστε, να απολαμβάνουμε τις στιγμές, τα live, την προετοιμασία, τις μικρές χαρές όταν βγαίνει ένα ωραίο θέμα, μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή, να πίνουμε τα σφηνάκια μας και να λέμε ανέκδοτα. Κι όπως έχει γράψει για το Νίκο ο Παντελής Ροδοστόγλου, στο επίμετρο του βιβλίου του Θανου Σαρρή Διάφανα Κρίνα - Εγινε η απώλεια συνήθειά μας, «ένας λάτρης της τζαζ και του πειραματισμού που χαμογελάει διαρκώς με μια βέβηλη ιλαρότητα». Κάτι τέτοιοι τύποι είμαστε!     

 Έχετε κατά νου τη δημιουργία ενός πρώτου άλμπουμ καθώς και νέες ζωντανές εμφανίσεις για τον χειμώνα που έρχεται;

SSB: Πολύ πρόσφατα κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας digital single με τίτλο «Generation X» σε στίχους και μουσική Νικόλα Γερβάση και video clip σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικέλλη. Σύντομα έχουμε προγραμματίσει να μπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε κάποια από τα τραγούδια που ήδη παίζουμε στα live. Η πρώτη μας κοινή εμφάνιση με το Νίκο θα γίνει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο Poetry Bar, Σουλτάνη 4 Εξάρχεια. Θα ακολουθήσουν κι άλλες στον ίδιο χώρο και αλλού. Νιώθουμε ότι αυτή η συνεργασία προχωράει τον ήχο και τη δυναμική του σχήματος ένα βήμα παραπέρα. Κι εμείς ανυπομονούμε και για τα επόμενα!

Γιώργος Λαγγουρέτος (ακουστική κιθάρα, φωνή)

Αντώνης Νομικός (κρουστά, ηχητικά εφέ)

Νίκος Μπάρδης (ηλεκτρική κιθάρα, πετάλια, φωνητικά)

facebook

youtube

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο ΣIXάνθρωπος: ένα βιβλίο για το τέλος του κόσμου, τις στάσεις λεωφορείων και τα μπαρ χωρίς μικρόφωνα...

Voodoo Drummer & Σταύρος Παργινός: Μια πρωτότυπη συνεργασία...

Μιχάλης Δέλτα: Το Λαμπερό Σκοτάδι - Η ευγνωμοσύνη στην ίδια τη Ζωή...

Πάνος Μπίρμπας: «Η μουσική είναι το απόλυτο μέσο που έχω στη ζωή μου για να εκφραστώ και να εκφράσω όλα τα βαθύτερα πράγματα και τους προβληματισμούς που κουβαλάω μέσα μου...»

Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Η σύμπραξη με άλλους μουσικούς έχει τη γοητεία του μοιράσματος, του διαλόγου και της έκπληξης του διαφορετικού...»

MC Yinka: «Ας παλεύουμε, ας φτιάχνουμε μουσική κι ας ονειρευόμαστε ο κόσμος να έρθει πιο κοντά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…»


image

Φαίη Φραγκισκάτου

Η Φαίη Φραγκισκάτου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Η μουσική μπήκε στη ζωή της με το τουμπου τουμπου ζα, που της τραγουδούσε η μαμά της όταν έκλαιγε. Συνεχίζει να ζει στην Αθήνα. Συνεχίζει ν ακούει τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Κλαίει ακόμα καμιά φορά, κι ας μεγάλωσε.
 
 
 
image

Φαίη Φραγκισκάτου

Η Φαίη Φραγκισκάτου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Η μουσική μπήκε στη ζωή της με το τουμπου τουμπου ζα, που της τραγουδούσε η μαμά της όταν έκλαιγε. Συνεχίζει να ζει στην Αθήνα. Συνεχίζει ν ακούει τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Κλαίει ακόμα καμιά φορά, κι ας μεγάλωσε.
 
 
 
image

Φαίη Φραγκισκάτου

Η Φαίη Φραγκισκάτου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Η μουσική μπήκε στη ζωή της με το τουμπου τουμπου ζα, που της τραγουδούσε η μαμά της όταν έκλαιγε. Συνεχίζει να ζει στην Αθήνα. Συνεχίζει ν ακούει τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Κλαίει ακόμα καμιά φορά, κι ας μεγάλωσε.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1