Mαθήματα Ιστορίας: The 101'ers

Γνωστοί κυρίως ως η μπάντα του Joe Strummer πριν αυτός προσχωρήσει στους Clash, oι101’ers ήταν μέρος του τελευταίου κύματος των βρετανικών pub rock συγκροτημάτων στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Το διάστημα που ήταν μαζί, η μπάντα δεν κυκλοφόρησε ηχογραφημένο υλικό, ωστόσο τα περισσότερα μέλη της διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωση του pub rock σε punk rock.

Οι 101’ers σχηματίστηκαν στο Λονδίνο τον Μάιο του 1974 και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό στις 7 Σεπτεμβρίου στο Telegraph Inn του Brixton σαν El Huaso and the 100 All Stars. Λίγο αργότερα αποφάσισαν να συντομεύσουν το όνομά τους σε 101 All Stars για να καταλήξουν τελικά στο 101’ers από την κατάληψη της οδού Walterton 101 όπου ζούσαν όλοι μαζί.
Για τον επόμενο ενάμιση χρόνο το συγκρότημα εμφανιζόταν στο κύκλωμα του pub rock και στη διάρκεια του 1975 και του 1976 ηχογράφησε μερικά demo. Το πρώτο εξάμηνο του 1976 οι 101’ers άνοιγαν τις συναυλίες των Sex Pistols σε επιλεγμένες ημερομηνίες αλλά όταν το σινγκλ τους “Keys Τo Your Ηeart/5 Star Rock 'n' Roll Petrol” κυκλοφόρησε το Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο John “Woody” Mellor έπαιζε ήδη με τους Clash (έχοντας αλλάξει το όνομά του σε Joe Strummer) και το συγκρότημα είχε πλέον διαλυθεί. Ο κιθαρίστας Clive Timperley έπαιξε αργότερα με τους Passions, ενώ ο μπασίστας Dan Keller κατέληξε στους Derelicts. Ο ντράμερ Richard Dudanski συνεργάστηκε με τους Raincoats και τους Public Image LTD και ο Tymon Dogg έπαιξε βιολί και τραγούδησε το κομμάτι “Lose This Skin” μέσα από το άλμπουμ Sandinista! Των Clash, ενώ αργότερα έπαιξε με τους Mescaleros του Strummer.
Το 1981 κυκλοφόρησε ένα ακόμα σινγκλ των 101’ers (“Sweet Revenge/Rabies (From The Dogs Of Love)” και ένα άλμπουμ-συλλογή με ζωντανές κυρίως ηχογραφήσεις (Elgin Avenue Breakdown, Andalucia, 1981), το οποίο επανεκδόθηκε μετά το θάνατο του Strummer σαν Elgin Avenue Breakdown Revisited (Astralwerks, 2005).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ...

To "Louie Louie" τρομοκρατεί τους γονείς και το FBI αναλαμβάνει δράση...

Rev. Gary Davis

Η "εξέγερση" των Beatniks, Νέα Υόρκη, Απρίλιος 1961

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1