Μαθήματα Ιστορίας: Όταν μια πασχαλιάτικη συναυλία τοπικών συγκροτημάτων στη Γουίτσιτα του Κάνσας εξελίχθηκε σε εξέγερση

Γράφει ο Μιχάλης Τζάνογλος

Ήταν 15 Απρίλη του 1979, Κυριακή του Πάσχα, και στο Πάρκο Herman Hill στη Γουίτσιτα του Κάνσας ήταν προγραμματισμένη μία συναυλία τοπικών συγκροτημάτων...

Από νωρίς άρχισε να μαζεύεται κόσμος. Όλα προϊδέαζαν ένα όμορφο φεστιβάλ με μουσικές, πικνίκ στην εξοχή, παιχνίδια στη λιακάδα κι άλλα τέτοια όμορφα και ειδυλλιακά. Είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3500 άτομα. Ξεχασμένοι Hippies, Hillbillies, Hard Rockers, Bikers, οικογένειες με τα παιδιά τους, παρέες μαθητών, μικροαστοί έμποροι, οι όμορφες και οι όμορφοι της περιοχής, και κάθε καρυδιάς καρύδι. Με άλλα λόγια όλη η τοπική κοινωνία.

Επειδή η αστυνομία της Γουίτσιτα, φοβόταν ότι οι 300 αστυνομικοί της δεν επαρκούσαν για να περιφρουρήσουν την περιοχή, ο Αρχηγός Richard LaMunyon, ζήτησε ενισχύσεις από τις γύρω πόλεις και τελικά συγκέντρωσε γύρω στους 500 αστυνομικούς από 22 διαφορετικά τμήματα.

Η συναυλία ξεκίνησε αλλά μετά από λίγο, όταν στη σκηνή έπαιζαν οι Roen Arc, ένας αστυνομικός ανέβηκε στη σκηνή και παίρνοντας το μικρόφωνο ζήτησε με άκομψο τρόπο να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα οχήματα που είχαν παρκάρει στο γρασίδι ειδάλλως θα αναγκάζονταν να κόψουν το ρεύμα και να σταματήσουν τη συναυλία. Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση αντιμετωπίστηκε με γιουχαΐσματα και βρισιές αλλά χωρίς βίαιες εκδηλώσεις. Ο αστυνομικός κατέβηκε από τη σκηνή φανερά εκνευρισμένος και ξέσπασε σε έναν τύπο που είχε το φορτηγάκι του γεμάτο μπύρες και το είχε παρκαρισμένο στο γρασίδι. Πριν καλά καλά προλάβει να αντιδράσει ο τύπος, πλάκωσαν κι άλλοι αστυνομικοί και άρχισαν να χτυπάνε αδιακρίτως τον κόσμο που παρακολουθούσε τη συναυλία.

Οι αστυνομικοί μπλοκάρουν τις εξόδους με περιπολικά και επιτέθηκαν με κλομπ και δακρυγόνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι θεατές αντέδρασαν και οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν με τον κόσμο να πετάει πέτρες, μπουκάλια και να αναποδογυρίζει τα περιπολικά.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: 32 περιπολικά καταστράφηκαν, συνελήφθησαν 88 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 22 πολίτες και 31 αστυνομικοί. Δυο πολίτες πυροβολήθηκαν.

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι επενέβη αφενός επειδή υπήρχαν καταγγελίες για ναρκωτικά και αφετέρου επειδή παραπονέθηκαν οι γείτονες για τον θόρυβο (οι ίδιοι γείτονες που βοήθησαν τον κόσμο να κρυφτεί στα σπίτια τους για να αποφύγει το μακέλεμα...).

Σε ανάμνηση της εξέγερσης οι Manilla Road, που ξεκίνησαν από τη Γουίτσιτα του Κάνσας, έγραψαν το κομμάτι "Herman Hill" που κυκλοφόρησε αργότερα τον ίδιο χρόνο. 


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 

 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1