O Peter Tosh και ο αγώνας του λαού των Παλαιστινίων...

O Peter Tosh, o αντιβασιλέας της reggae, δολοφονήθηκε με δυο σφαίρες στο κεφάλι στις 11 Σεπτεμβρίου 1987 από συμμορία ληστών που εισέβαλε στο σπίτι του ζητώντας του χρήματα. Ωστόσο, ο σπουδαίος καλλιτέχνης είχε ζήσει σε μια εποχή που το Ισραήλ ασκούσε όλο και μεγαλύτερη βία σε βάρος των Παλαιστινίων και ήταν αρκετά ευαίσθητος για να το δέχεται αψήφιστα.

Ήδη από το 1977, όταν ο Tosh κυκλοφόρησε το άλμπουμ Equal Rights, στο τέλος του ομώνυμου κομματιού o Tosh παρέπεμπε σε μια σειρά από χώρες που εκείνη την εποχή οι λαοί τους αγωνίζονταν για ισότητα και δικαιοσύνη. Τραγουδούσε, λοιπόν, ο μακαρίτης ο Peter:


"Όλοι αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη
Οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη
Κάτω στην Αγκόλα, για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη
Κάτω στην Μποτσουάνα, για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη
Κάτω στη Ζιμπάμπουε, για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη
Κάτω στη Ροδεσία, για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη..."


Οι Παλαιστίνιοι ήταν ο μόνος λαός εκτός Αφρικής που φαίνεται πως ο Tosh είχε βάλει πραγματικά στην καρδιά του. Συνέχισε να υποστηρίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και αργότερα εμφανίστηκε σε μια τεράστια συναυλία κατά των πυρηνικών που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ( Non-Nuclear Future Music Festival, Madison Square Garden, 22 Σεπτ. 1979) ντυμένος με παλαιστινιακή παραδοσιακή φορεσιά, ενώ είχε αρνηθεί επανειλημμένα προτάσεις για να εμφανιστεί στο Ισραήλ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Βob Marley: Μερικές φωτογραφίες, δέκα αποφθέγματα και μια ιστοριούλα...

Πώς ο Lee «Scratch» Perry διαμόρφωσε τον ήχο της ρέγκε.

15 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον Bob Marley..

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1