Όταν το grunge συνάντησε τον John Lydon...

Γράφει ο Προκόπης Σαμαρτζής

Ιούνιος 1986. Ο John Lydon, πρώην ηγέτης των Sex Pistols, έχει αφήσει την περσόνα του Johnny Rotten πίσω του και συνεχίζει τις μετά-punk περιπέτειες του με τους Public Image Ltd. Το συγκρότημα του Lydon θα έπαιζε ζωντανά στο Paramount Theatre του Σιάτλ και τη συναυλία τους θα άνοιγαν οι Green River, μια τοπική μπάντα του Σιάτλ που λίγα χρόνια αργότερα  από τα σπλάχνα της θα εμφανιζόντουσαν δύο συγκροτήματα, τα οποία θα άλλαζαν τον μουσικό χάρτη των 90s: οι Mudhoney και οι Pearl Jam...

Για τον Mark Arm, τον τραγουδιστή των πρώτων, ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή επειδή θα γνώριζε από κοντά ένα από τα μεγάλα του είδωλα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα έχουν καλή εξέλιξη... Στα παρασκήνια οι Αμερικανοί ακούν τον John Lydon να παραπονιέται συνέχεια για την πολυθρόνα του. Στη σκηνή, ένα μικρόφωνο γράφει επάνω «μικρόφωνο J. L.» Εκνευρισμένος, ο Arm το σβήνει και γράφει από πάνω «μικρόφωνο M. A.»! Στο τέλος της εμφάνισης των Green River, ο Arm –φορώντας ένα μαύρο γυναικείο νεγκλιζέ– απευθύνεται στο κοινό, λέγοντας: «Αν θέλετε να μάθετε πώς είναι να γίνεσαι αυτό που κάποτε μισούσες, ρωτήστε το επόμενο συγκρότημα».

Πριν ο Lydon ανέβει στη σκηνή, οι Green River κάνουν λίμπα το καμαρίνι του και φεύγοντας παίρνουν μαζί τους την πολυθρόνα. Χύνουν μπουκάλια με κρασί, εκσφενδονίζουν κουτάκια μπύρας προς κάθε κατεύθυνση και στο τέλος πετούν έξω από το παράθυρο τον δίσκο με τα φαγητά. Στους βανδαλισμούς θα πάρει μέρος και ο Andrew Wood των Mother Love Bone, φίλος του συγκροτήματος. Ο Lydon ζητάει επανειλημμένα να απομακρυνθούν από τον χώρο της συναυλίας αλλά οι εκκλήσεις του δεν εισακούγονται. Σε απάντηση όλων όσων συνέβησαν εκείνο το βράδυ, οι Public Image Ltd. θα γράψουν ένα κομμάτι με τίτλο «Seattle». Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τους Mudhoney για εκείνη την συναυλία, ο Mark Arm θα πει: «Ειλικρινά είναι πολύ δύσκολο να θαυμάζεις πραγματικά κάποιον και μέσα σε μια στιγμή να τον μισείς τόσο πολύ. Πίστευα ότι ήταν cool τύπος». Γα να συμπληρώσει ο Steve Turner: «Εγώ ποτέ δεν πίστευα πως ήταν cool τύπος. Οι Clash... εκείνη ήταν!»
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα οι Green River είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά μόνοι τους στο θρυλικό CBGB's, μπροστά σε έξι ακριβώς άτομα: δύο εργαζόμενους και τέσσερις Ιάπωνες τουρίστες. Έπαιξαν ολόκληρο το σετ τους και το κοινό τους αποθέωσε... Pure Grunge! Pure Noise! Pure Shit!

(Στην πρώτη φωτογραφία, ο Mark Arm ενώ ξελαρυγγιάζεται φορώντας το νεγκλιζέ του)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Μικρές ιστορίες για μεγάλες σκιές: P.i.L. "Metal Box", 1979

Ποιοί ήταν οι U-Men; Ο Mark Arm των Mudhoney, παντοτινός θαυμαστής τους, γράφει...

 Μια σύντομη αναδρομή στους Mudhoney

Kerbdog: Oι αφανείς καλτ Ιρλανδοί ήρωες που τους αγάπησαν οι Therapy? και οι Sepultura...

Λόγια ανθρώπων επιφανών: Eddie Vedder (Pearl Jam) και τα 13 άλμπουμ που άλλαξαν τη ζωή του...


image

Προκόπης Σαμαρτζής

Ανορθόδοξος μουσικόφιλος, επιλεκτικός βιβλιοφάγος, ένας όχι και τόσο σινεφίλ που αγαπά τις ταινίες από την Αμφιάλη
 
 
 
image

Προκόπης Σαμαρτζής

Ανορθόδοξος μουσικόφιλος, επιλεκτικός βιβλιοφάγος, ένας όχι και τόσο σινεφίλ που αγαπά τις ταινίες από την Αμφιάλη
 
 
 
image

Προκόπης Σαμαρτζής

Ανορθόδοξος μουσικόφιλος, επιλεκτικός βιβλιοφάγος, ένας όχι και τόσο σινεφίλ που αγαπά τις ταινίες από την Αμφιάλη
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1