Αύγουστος 1965: Η πρώτη συναυλία των Jefferson Airplane...

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Στις 13 Αυγούστου 1965, οι Jefferson Airplane έκαναν το ντεμπούτο τους στα εγκαίνια του Matrix στο Σαν Φρανσίσκο, ένα κλαμπ -πρώην πιτσαρία- που είχε ανοίξει ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Marty Balin με τη βοήθεια μερικών επενδυτών στην οδό Fillmore 3138, προσβλέποντας να γίνει στέκι της νέας rock σκηνής που διαμορφωνόταν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Οι Jefferson Airplane, που εκτός από τον Balin περιλάμβαναν την τραγουδίστρια Signe Anderson, τους κιθαρίστες Paul Kantner και Jorma Kaukonen, τον ντράμερ Jerry Peloquin και τον Bob Harvey στο όρθιο μπάσο, έκαναν συνεχείς πρόβες για να προετοιμαστούν, δουλεύοντας πάνω σε διασκευές καθώς και στις πρώτες αυθεντικές συνθέσεις τους, πολλές από τις οποίες θα τις αποτύπωναν στο πρώτο τους άλμπουμ που θα κυκλοφορούσε ακριβώς ένα χρόνο και δυο ημέρες μετά την πρώτη συναυλία της μπάντας.

Παρόλο που οι Jefferson Airplane ήταν επηρεασμένοι από τη folk και τα blues, είχαν ψυχανεμιστεί το ρεύμα που μόλις άρχιζε να διαμορφώνεται οδηγώντας στον λεγόμενο ψυχεδελικό ήχο ενώ προσπαθούσαν να βρουν το δικό τους στυλ και η πρώτη τους εμφάνιση είχε θετική ανταπόκριση από το κοινό του Matrix. Σύμφωνα με έναν κριτικό που ήταν παρών στη συναυλία, «οι Airplane δεν έπαιξαν ούτε folk ούτε blues ούτε rock and roll, αλλά ένα αμάλγαμα από όλα αυτά τα είδη». Ο ίδιος και προέβλεψε με ακρίβεια ότι «αν και προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, είναι απολύτως πιθανό ότι αυτή θα είναι η νέα κατεύθυνση της σύγχρονης ποπ μουσικής»…

Για την ιστορία, η Signe Anderson τραγούδησε για τελευταία φορά με τους Airplane στις 16 Οκτωβρίου 1966 στο Fillmore Auditorium, τον «ναό» του Bill Graham στο Σαν Φρανσίσκο, και την επόμενη μέρα, στον ίδιο χώρο, η Grace Slick έκανε το ντεμπούτο της ως η νέα τραγουδίστρια του σεξτέτου. Η Anderson πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2016, την ίδια μέρα που πέθανε ο Paul Kantner.

[Στην πρώτη φωτογραφία, οι Harvey και Pelloquin έχουν αντικατασταθεί αντίστοιχα από τους Jack Casady και Alex “Skip” Spence που μαζί με τους υπόλοιπους της αυθεντικής σύνθεσης θα ηχογραφούσαν το πρώτο άλμπουμ των J.A. με τίτλο Takes Off. Στη δεύτερη, οι Jefferson σε ένα στιγμιότυπο από το ντεμπούτο τους στο Matrix]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Σύντομες ιστορίες: Ο Macca, o Jimi και οι Jefferson...

Μαθήματα Ιστορίας: Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο έλειψε να «τριπάρει»...

Μαθήματα ιστορίας: Οι «Ευγνώμονες Νεκροί» στο Σαν Φρανσίσκο...

Woodstock, 15, 16 & 17 Αυγούστου 1969: Φωτογραφικό αφιέρωμα...

Arthur Lee: Μακριά από καλούπια...


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1