Tad: Ογκώδης δύναμη από το Σιάτλ...

Μεταξύ των πρώτων από τις πολλές μπάντες που βγήκαν από το Σιάτλ την εποχή του grunge, oι Tad ήταν αξιοσημείωτο για το γεγονός ότι η μουσική του είχε έναν metal προσανατολισμό στον σκληρό ήχο της δεκαετίας του 1970, αντί για το πανκ και το γκαράζ που είχαν επηρεάσει τα περισσότερα άλλα συγκροτήματα του είδους. Αν και η εμπορική τους επιτυχία ήταν περιορισμένη, η μουσική τους εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των φαν του grunge.

Οι Tad σχηματίστηκαν στις αρχές του 1988 από τον εύσωμο (και... βάλε) κιθαρίστα και τραγουδιστή Tad Doyle (Tad, από τα πλήρη αρχικά του ονόματός του, Thomas Andrew Doyle), πρώην μέλος των H-Hour, όπου έπαιζε τύμπανα, και τον μπασίστα Kurt Danielson (πρώην Bandle of Hiss) που συμπλήρωσαν την αρχική τους σύνθεση επιστρατεύοντας τον ντράμερ Steve Wied (πρώην των Skin Yard και Death and Taxes) και τον κιθαρίστα Gary Thorstensen (πρώην Treeclimbers). Μαζί με τους Mudhoney, οι Tad ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα που υπέγραψαν συμβόλαιο με την Sub Pop Records το 1987, αν και το πρώτο σινγκλ ήταν αποκλειστική δημιουργία του Doyle πριν οργανώσει το συγκρότημα: το επτάιτσο "Daisy/Ritual Device" περιλάμβανε δυο συνθέσεις του, σε παραγωγή του κορυφαίου παραγωγού της πόλης, Jack Endino, με τον Tad να παίζει όλα τα όργανα. Το ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας είχε τίτλο God's Balls και κυκλοφόρησε στις αρχές του 1989 με τον ίδιο παραγωγό. Τον Μάρτιο του 1990 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το μίνι άλμπουμ Salt Lick, αυτή τη φορά με την εύστοχη συνδρομή του θρυλικού Steve Albini. Το σινγκλ "Wood Goblins" κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά αλλά απαγορεύτηκε από το MTV. 

Μετά το τέλος μιας ευρωπαϊκής περιοδείας με τους Nirvana, οι Tad επέστρεψαν στο Σιάτλ και ηχογράφησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, 8-Way Santa (Sub Pop, 1991), αυτή τη φορά με παραγωγό τον περίφημο Butch Vig (Nirvana - Nevermind, Smashing Pumpkins - Siamese Dream, μελλοντικό ντράμερ των Garbage). Από τα τραγούδια του άλμπουμ, το "Jack Pepsi" κυκλοφόρησε σαν σινγκλ, αλλά η Pepsi υπέβαλε μήνυση σε βάρος του συγκροτήματος λόγω του εξωφύλλου όπου ήταν τυπωμένο το λογότυπο της πολυεθνικής εταιρείας αλλά το όνομα του προϊόντος είχε αντικατασταθεί από εκείνο των Tad. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ υποβλήθηκε νέα μήνυση με αφορμή το εξώφυλλο του 8-Way Santa, το οποίο είχε τη φωτογραφία ενός άνδρα να χαϊδεύει το στήθος μιας γυναίκας. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, το ζευγάρι είχε πλέον χωρίσει και καθώς ο ένας από τους δυο είχε γίνει αναγεννημένος χριστιανός και είχε ξαναπαντρευτεί, μετάνιωσε και μήνυσε το συγκρότημα και τη Sub Pop, αναγκάζοντας την εταιρεία να αλλάξει εξώφυλλο στο CD με μια φωτογραφία του κουαρτέτου.

Μετά από μια πολύ σύντομη κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία Singles του Cameron Crowe, η Giant Records (ένα παράρτημα της Warner) πρόσφερε στους Tad την ευκαιρία να ηχογραφήσουν σε μεγάλη εταιρεία. Ωστόσο, ο Steve Wied είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα για να φτιάξει τους Willard και αργότερα τους Foil. Έτσι, για ένα σύντομο διάστημα, το 1991, τα τύμπανα ανέλαβε ο Rey Washam (πρώην Scratch Acid) αλλά αργότερα επίσης αντικαταστάθηκε από τον Josh Sinder, πρώην μέλος των AccüsedΟ Sinder έκανε το ντεμπούτο του με τους Tad στην τελευταία τους κυκλοφορία για τη Sub Pop, το σινγκλ "Salem/Leper". 

Το πολυεθνικό ντεμπούτο των Tad είχε τίτλο Inhaler και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1993 αποσπώντας θετικές κριτικές. Ωστόσο, επειδή δεν είχε την προσδοκώμενη εμπορική απήχηση για το συγκρότημα, η Giant έχασε γρήγορα το ενδιαφέρον της. Τελικά ακύρωσε το συμβόλαιο με το συγκρότημα όταν εμφανίστηκε μια διαφημιστική αφίσα για το Inhaler που απεικόνιζε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να καπνίζει ένα τσιγαριλίκι με τη λεζάντα «Είναι βαρύ πράμα».

Το 1994, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το Live Alien Broadcasts στη Futurist Records, μια ζωντανή ηχογράφηση στο στούντιο με τα καλύτερα κομμάτια των Tad. Ο Thorstensen αποχώρησε, αλλά το 1995 οι υπόλοιποι εξασφάλισαν νέα μεγάλη συμφωνία με την EastWest/Elektra Records. Κυκλοφόρησαν, σαν τρίο πλέον, το πέμπτο τους άλμπουμ Infrared Riding Hood αλλά απολύθηκαν ξανά εξαιτίας των χαμηλών πωλήσεων. Συνέχισαν να περιοδεύουν για την υπόλοιπη χρονιά, μέχρι να αποχωρήσει και ο Sinder για να σχηματίσει τους Hot Rod Lunatics. Αντικαταστάθηκε στα ντραμς από τον Mike Mongrain των Foil. Το τελευταίο σινγκλ των Tad, "Oppenheimer's Pretty Nightmare/Accident on the Way to Church", εμφανίστηκε το 1998 στην Up Records. Ένα χρόνο αργότερα το συγκρότημα διαλύθηκε.

Μετά τη διάλυση των Tad, ο Doyle σχημάτισε τους Hog Molly το 2001 με τον μπασίστα των Willard, Ty Garcia, και τον κιθαρίστα των 50 paces, Martin Chandler, και στα τέλη της χρονιάς κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Kung-Fu Cocktail Grip με παραγωγό τον Jack Endino. Αργότερα δημιούργησε τους Hoof για να συνεχίσει με το τρίο των Brothers of the Sonic Cloth (Tad, Peggy Doyle και Dave French), κάνοντας θόρυβο κυρίως σε κλαμπ γύρω από το Σιάτλ. Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησαν το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής άλμπουμ τους. To 2017, ως Thomas Andrew Doyle, εντρύσησε στην παλιά του αγάπη, τη συμφωνική μουσική και κυκλοφόρησε ένα σχετικό άλμπουμ με τίτλο Incineration Ceremony.

Ο Kurt Danielson συνέχισε να συμμετέχει στο Valis, ένα έργο που περιλάμβανε μέλη των Screaming Trees και Mudhoney. Στη συνέχεια δημιούργησε τους Quaranteens, ένα post-punk/new-wave συγκρότημα με τον Craig Paul, πριν μετακομίσει στη Γαλλία. Επέστρεψε στο Σιάτλ το 2008. Ο Josh Sinder συνέχισε να παίζει ντραμς στους Insurgence και στους Hellbound For Glory.

Το 2018, με αφορμή τη Record Store Day κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε βινύλιο το άλμπουμ Quick and Dirty που περιέχει σπάνια και ακυκλοφόρητα κομμάτια των Tad, ηχογραφημένα ανάμεσα στο 1995 και το 199.

A vinyl-only archival album, Quick and Dirty, was released in April 2018 as part of Record Store Day, and contains rare and unreleased tracks Tad recorded between 1995 and 1999.[14]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η τελευταία συναυλία των Nirvana (1η Μαρτίου 1994)...

Nirvana: Το "Love Buzz", και μερικές φωτογραφίες με γνωστές και άγνωστες πτυχές της μπάντας...

H Kim Gordon για τον Kurt Cobain: "Πάνω στη σκηνή ήταν απίστευτο να βλέπεις να ξεχύνονται όλα εκείνα τα συναισθήματα που πήγαζαν από τα βάθη του κορμιού του"...

Too Late for a Negative Creep (Ένα νήμα μεταξύ Black Sabbath και Nirvana)

Mark Lanegan: «Τραγούδα ανάποδα και κλάψε...»

Everett True: Για τον Kurt...

Τριάντα χρόνια καθαρός θόρυβος: Μια σύντομη αναδρομή στους Mudhoney

Mark Lanegan: «Μη με ξυπνάτε, κοιμάμαι» - Σημειώσεις επιδημίας…

Οι τελευταίες ημέρες του Chris Cornell...


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1