Welcome to Sky Valley: Mια mind blowing Οδύσσεια με πλοία γεμάτα καμένους ενισχυτές και ναύτες-πειρατές σε έναν ωκεανό από κιθαριστικά ριφ και άμμο...

Γράφει ο Γιώργος Τσέκας

To 1987, 1OO μίλια ανατολικά του Λος Άντζελες, στις ερήμους της Palm Desert, στην Καλιφόρνια, μια παρέα παιδιών δημιούργησε μια μπάντα που ζούσε το όνειρό της μέσα από σύννεφα καπνού, φτηνό ποτό και χόρτο. Απέχοντας πολύ από την ιδέα να γίνουν ροκ σταρ, δεν πρέπει να σκέφτηκαν ποτέ ότι θα δημιουργούσαν κάτι το οποίο στο κοντινό μέλλον θα επηρέαζε τόσους πολλούς. Ακόμα και όταν κυκλοφόρησαν το ακατέργαστο ντεμπούτο τους, το άλμπουμ Wretch το 1991, τα όνειρα ήταν ακόμα όνειρα που δεν πλησίαζαν καν να γίνουν σχέδια και έπρεπε να περάσουν άλλο δυο χρόνια πρν ο παραγωγός Chris Goss (Masters of Reality) αλλάξει τον ήχο τους σε κάτι πολυδιάστατο και εκλεπτυσμένο που θα τους βοηθούσε να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη όπως το δεύτερο full length τους, το αριστούργημα του ψυχεδελικού space/stoner rock – το πρωτοποριακό Blues for the Red Sun.

Οι Sons of Kyuss (αντλώντας έμπνευση για το όνομα από έναν χαρακτήρα του Dungeons & Dragons) δεν ήταν πια η garage μπάντα εφήβων που σπαταλούσαν το χρόνο τους στο ποτό και κάπνιζαν περίεργα πράγματα – τα αγόρια είχαν γίνει πλέον άντρες που είχαν τον κόσμο στα πόδια τους – οι Kyuss ήταν οι Βασιλείς της Ερήμου.

Το Welcome to Sky Valley (επίσης γνωστό ως Sky Valley and Kyuss) είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ της μπάντας και πιθανότατα το αποκορύφωμά της τόσο εμπορικά όσο και μουσικά. Κυκλοφόρησε στις 28 Ιουνίου 1994 μέσω της Elektra και της Chameleon Records.

Υπάρχει μια μικρή ιστορία σχετικά με την ημέρα της κυκλοφορίας και τη μεγάλη καθυστέρηση, καθώς το  Welscome to Sky Valley ηχογραφήθηκε στις αρχές του 1993 και αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 1994. Έκαναν μια κρυφή ακρόαση του ολοκληρωμένου άλμπουμ στο Foundations Forum του 1993 και έβαλαν το τραγούδι «Demon Cleaner» στο sampler disc της εκδήλωσης. Λόγω της σχετικής επιτυχίας από το προηγούμενο άλμπουμ τους, οι Kyuss είχαν προβιβαστεί από τη θυγατρική δισκογραφική εταιρεία Dali στην κύρια εταιρεία Chameleon. Στις 11 Νοεμβρίου 1993, η Chameleon Records έκλεισε απότομα. Ο κοινοπρακτικός εταίρος της, η Elektra, ανέλαβε γρήγορα το συγκρότημα και προγραμμάτισε την κυκλοφορία του άλμπουμ για τον Μάρτιο του 1994. Στη συνέχεια, το άλμπουμ καθυστέρησε για άλλους τρεις μήνες και τελικά κυκλοφόρησε σχεδόν ένα χρόνο μετά την αρχική ηχογράφηση.

Αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ των Kyuss στο οποίο συμμετέχει ο μπασίστας Scott Reeder, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Nick Oliveri το 1992. Το Welcome to Sky Valley ήταν επίσης το τελευταίο με το ιδρυτικό μέλος Brant Bjork. Αυτό το άλμπουμ δεν ήταν μόνο το αποκορύφωμα των Kyuss αλλά και η αρχή της πτώσης τους...

Το Welcome to Sky Valley περιλαμβάνει δέκα ύμνους αργόσυρτου heavy rock, γεμάτους επιρροές από Black Sabbath και ψυχεδελικά ηχοτοπία, συμπεριλαμβανομένου του κρυμμένου κομματιού «Lick Doo» που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Εδώ, κάθε τραγούδι είναι ένα ταξίδι σε διαφορετικούς γαλαξίες, ένα ταξίδι στον Ήλιο, μια περιπλάνηση στην παραμόρφωση και τη σκόνη, μια παραισθησιογόνος προσομοίωση, η απόλυτη ηχητική επένδυση για μια mind blowing Οδύσσεια με πλοία γεμάτα καμένους ενισχυτές και ναύτες-πειρατές σε έναν ωκεανό από κιθαριστικά ριφ και άμμο.

Όλοι αναγνωρίζουν το «Gardenia» ή το «Demon Cleaner» (οι Tool διασκεύασαν το δεύτερο ζωντανά δύο φορές – αν και με μικρές αλλαγές στους στίχους, με τον μπασίστα Scott Reeder να τους συνοδεύει στη σκηνή κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών τους στις 27 Μαρτίου 1998 στο Hollywood Palladium του Λος Άντζελες και, δυο μέρες αργότερα, στο Rimac Theatre του Σαν Ντιέγκο), αλλά κανένα άλλο τραγούδι εδώ δεν υπολείπεται: «Asteroid», «Supa Scoopa and Mighty Scoop» και το «100 Degrees», με το τελευταίο να οδηγεί στο ακουστικό «Space Cadet». Χωρίς ανάσα, ακολουθεί το καταλυτικό «Odyssey», ο ύμνος των μηχανόβιων «Conan Troutman», το καθαρόαιμο acid rock «N.O.» (το οποίο ηχογραφήθηκε αρχικά από τους Across the River, μια μπάντα με μπροστάρη τον Mario Lalli και τον μπασίστα Reeder. Όταν ο Reeder έφυγε από τους Obsessed και εντάχθηκε στους Kyuss, ο Bjork πρότεινε να ηχογραφήσουν το «N.O.» ως φόρο τιμής στους Across the River) και το επικό τζαμάρισμα «Whitewater».

Το Welcome to Sky Valley κυκλοφόρησε αρχικά με τα δέκα συνολικά τραγούδια του χωρισμένα σε τρία μέρη, με ένα επιπλέον τέταρτο κρυφό κομμάτι. Αργότερα επανακυκλοφόρησε με τα δέκα κομμάτια χωριστά. Ωστόσο, οι περισσότερες εμπορικές εκδόσεις του CD περιέχουν τα τρία μέρη, ένα τέχνασμα με σκοπό να ενθαρρύνει τον ακροατή να το βιώσει ως ένα πλήρες άλμπουμ αντί για μια συλλογή ξεχωριστών τραγουδιών. Σε μια συνέντευξη, ο κιθαρίστας Josh Homme ισχυρίστηκε ότι το συγκρότημα «ήθελε απλώς να σαν η κόλαση παίζεται  στο CD player». Οι σημειώσεις του άλμπουμ συνιστούν στον ακροατή να «ακούσει χωρίς περισπασμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Kyuss: 30 χρόνια «Blues for the Red Sun»...

«Raw Power»: Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού τυπωμένη σε βινύλιο...

The Spaghetti Incident?: 30 χρόνια μετά...

Motörhead - «No Sleep ’Till Hammersmith»


image

Γιώργος Τσέκας

Ηeavy metal lover, bad decision taker, satan worshipper, storyteller, collector of mistakes...
 
 
 
image

Γιώργος Τσέκας

Ηeavy metal lover, bad decision taker, satan worshipper, storyteller, collector of mistakes...
 
 
 
image

Γιώργος Τσέκας

Ηeavy metal lover, bad decision taker, satan worshipper, storyteller, collector of mistakes...
 
 
 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1