Μία δήλωση που πέρασε στα ψιλά στην Αγγλία αλλά ξεσήκωσε θύελλα στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.
Το Μάρτιο του 1966, η Λονδρέζικη εφημερίδα Evening Standard, δημοσίευε σε εβδομαδιαία βάση, μία στήλη με τίτλο «Πως ζει ένα Σκαθάρι;». Η επιμέλεια της στήλης ανήκε σε μία ταλαντούχα δημοσιογράφο, την Maureen Cleave, η οποία όλως διόλου τυχαία ήταν και πολύ καλή φίλη του Lennon.
Τη Παρασκευή 4 Μαρτίου, η στήλη δημοσίευσε μια συνέντευξη του Lennon, όπου η δημοσιογράφος και το Σκαθάρι, συζητήσαν για πολλά και διάφορα. Όταν κάποια στιγμή η συζήτηση πέρασε στο θέμα της θρησκείας, ο Lennon δήλωσε: «…Ο Χριστιανισμός θα πεθάνει. Θα συρρικνωθεί και θα εξαφανιστεί. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για αυτό. Έχω δίκιο και θα αποδειχθώ σωστός. Αυτή τη στιγμή είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Χριστό. Δεν ξέρω ποιο θα χαθεί πρώτο, το Rock ‘n’ Roll ή ο Χριστιανισμός …»
Η δήλωση αυτή, αν και “προβοκατόρικη” για τα δεδομένα της εποχής, δεν προκάλεσε καμία σοβαρή αντίδραση στην Αγγλία. Ίσως να έπαιξε ρόλο ότι εκείνη την περίοδο, η αγγλικανική εκκλησία προσπαθούσε να βρει τρόπους να προσεγγίσει περισσότερο στη νεολαία για να μη χάσει τη πελατεία της.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μέχρι τις αρχές Ιουλίου του 1966, η δήλωση είχε δημοσιευθεί στο Newsweek, το περιοδικό Detroit και στο New York Magazine χωρίς ωστόσο να ξεσηκώσουν κάποια αντίδραση.
Όταν όμως τη δημοσίευσε το νεανικό περιοδικό Databook, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Ίσως έπαιξε ρόλο ότι το περιοδικό δημοσίευε συχνά «ενοχλητικά» θέματα, όπως για παράδειγμα η νομιμοποίηση της μαριχουάνας, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ή οι αντιρατσιστικοί νόμοι, κι έτσι βρισκόταν στο στόχαστρο του αμερικανικού συντηρητικού κατεστημένου. Ο θόρυβο από πλευράς συντηρητικών ξεκίνησε από τον ραδιοφωνικό παραγωγόι Tommy Charles και την εκπομπή του στο Wacky Radio της Αλαμπάμα. Ο τύπος αυτός ξεκίνησε μια καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Απαγορέψτε τους Beatles».
Τη σκυτάλη πήραν κι άλλοι σταθμοί αλλά και εφημερίδες σε ολόκληρη την Αμερική, οργανώνοντας διαμαρτυρίες, καταστρέφοντας δημοσίως δίσκους του συγκροτήματος και προβαίνοντας σε διάφορες παρόμοιες «προοδευτικές» ενέργειες. Σύντομα, οι διαμαρτυρίες άρχισαν να αποκτούν διεθνείς διαστάσεις. Για παράδειγμα, το Βατικανό εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ενώ στην Ισπανία και τη Νότια Αφρική, τα τραγούδια των Beatles σταμάτησαν να μεταδίδονται από τα κρατικά ραδιόφωνα.
Φυσικά υπήρξαν και κάποιες ψυχραιμότερες φωνές οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τα πράγματα.
Τις ημέρες εκείνες οι Beatles είχαν προγραμματίσει μια περιοδεία στην Αμερική και ο μάνατζέρ τους, Brain Epstein, διαισθάνθηκε την επικείμενη καταστροφή και αρχικά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Όταν η προσπάθεια απέτυχε, ανάγκασε τον Lennon να απολογηθεί. Παρά τη συγνώμη, η περιοδεία ήταν πράγματι καταστροφική και από κει και μετά το συγκρότημα άρχισε να διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τις ζωντανές εμφανίσεις.
Η τελευταία «κανονική» συναυλία των Σκαθαριών πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 1966 στο Σαν Φρανσίσκο μπροστά σε 25.000 θεατές αλλά με 7.000 απούλητα εισιτήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν οι Beatles έδωσαν τη τελευταία τους συναυλία σε μία ταράτσα
Revolution: Ίσως το πιο αντιφατικό τραγούδι των Beatles
HISTORY LESSONS: "I Wanna Be Your Man". Οι Beatles και οι Stones σε ένα τραγούδι..
JOHN WIΝSTON LENNON (9 Οκτωβρίου 1940 – 8 Δεκεμβρίου 1980)
John Lennon: "Ανέκαθεν με ενδιέφερε η πολιτική και ήμουν εναντίον του κατεστημένου..."
27 Αυγούστου 1965: Όταν οι Μπιτλς συνάντησαν τον Έλβις...
Ο Τζον Λένον σε καραντίνα: ένα γράμμα από την Αβάνα...