Μικρά πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων: Blind Lemon Jefferson...

Ο Blind Lemon Jefferson ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές μπλουζ της δεκαετίας του 1920 και του έχει απονεμηθεί, δικαίως ως ένα βαθμό, ο τίτλος «Πατέρας των Μπλουζ του Τέξας», όπως μαρτυρούν η ένταση της φωνής του και το πρωτότυπο για την εποχή παίξιμό του στην κιθάρα. Αν και οι ηχογραφήσεις του είχαν εμπορικό αντίκρισμα, ωστόσο ο Jefferson δεν άσκησε τόσο μεγάλη επιρροή σε μερικούς νεότερους μπλουζ τραγουδιστές της γενιάς του επειδή δεν μπορούσαν να τον μιμηθούν όσο άλλοι εμπορικά επιτυχημένοι καλλιτέχνες.

Αργότερα πάντως, πολλοί μουσικοί των μπλουζ και του ροκ εν ρολ προσπάθησαν να μιμηθούν τόσο τα τραγούδια του όσο και το μουσικό του στυλ. Οι ηχογραφήσεις του επηρέασαν θρύλους όπως οι B.B. King, T-Bone Walker, Lightnin' Hopkins, Son House και Robert Johnson.
Ο Lemon Henry Jefferson γεννήθηκε τυφλός κοντά στο Coutchman της κομητείας Freestone του Τέξας στις 24 Σεπτεμβρίου 1893 και ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά που γεννήθηκαν από τον Alex και την Clarissa Jefferson.
Άρχισε να μαθαίνει κιθάρα στις αρχές της εφηβείας του και αμέσως μετά άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα πικνίκ και πάρτι της περιοχής του. Έγινε μουσικός του δρόμου, παίζοντας σε πόλεις του Ανατολικού Τέξας μπροστά σε κουρεία και στις γωνιές του δρόμου. Οι καιροί ήταν δύσκολοι και ο ήταν αναγκασμένος να τραγουδάει, συνήθως όλη τη νύχτα, μπροστά σε ένα κοινό που το αποτελούσαν νταβατζήδες, πόρνες και παραγωγοί παράνομων οινοπνευματωδών. Άρχιζε να τραγουδάει γύρω στις οκτώ το βράδυ και συνέχιζε μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1910, ο Jefferson άρχισε να ταξιδεύει συχνά στο Ντάλας, όπου γνώρισε και συνεργάστηκε με τον μπλουζίστα Lead Belly, για να γίνει μια από τις πρώτες και πιο διακεκριμένες προσωπικότητες του κινήματος των μπλουζ που αναπτύχθηκε στην περιοχή Deep Ellum του Ντάλας. Πιθανότατα μετακόμισε στο Deep Ellum πιο μόνιμα μέχρι το 1917 και εκεί γνώρισε τον Aaron Thibeaux Walker, περισσότερο γνωστό ως T-Bone Walker. Ο Jefferson δίδαξε στον Walker τα βασικά της μπλουζ κιθάρας με αντάλλαγμα τις περιστασιακές υπηρεσίες του Walker ως σοφέρ.
Ο Jefferson έκανε αυτό που μέχρι τότε είχαν κάνει πολύ λίγοι. Σε αντίθεση με πολλούς καλλιτέχνες που ανακαλύπτονταν από ένα σχετικά μικρό και τοπικό κοινό και ηχογραφούσαν συνήθως στον τόπο τους, τον Δεκέμβριο του 1925 ή τον Ιανουάριο του 1926, μετακόμισε στο Σικάγο για να ηχογραφήσει τα πρώτα του κομμάτια.
Παραδόξως, οι δύο πρώτες ηχογραφήσεις του Jefferson από αυτή την περίοδο ήταν γκόσπελ τραγούδια («I Want to be like Jesus in my Heart» και «All I Want is that Pure Religion») και τα κυκλοφόρησε με το, κατάλληλο για την περίπτωση, όνομα Deacon LJ Bates. Ακολούθησε μια δεύτερη ηχογράφηση, τον Μάρτιο του 1926.
Οι πρώτες του κυκλοφορίες ως Blind Lemon Jefferson ήταν τα «Booster Blues» και «Dry Southern Blues» που γνώρισαν επιτυχία με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν άλλα δυο κομμάτια από την ίδια ηχογράφηση, τα «Got the Blues» και «Long Lonesome Blues», τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με εξαψήφιες πωλήσεις.
Ο Jefferson ηχογράφησε περίπου 100 κομμάτια ανάμεσα στο 1926 και το 1929. Κυκλοφόρησε σαράντα τρεις δίσκους, όλους πλην ενός για την Paramount Records. Δυστυχώς όμως, οι τεχνικές και η ποιότητα του στούντιο της Paramount ήταν ανεπαρκή και οι ηχογραφήσεις που προέκυψαν ακούγονταν σαν να είχαν ηχογραφηθεί σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου.
Τον Μάιο του 1926, η Paramount έβαλε τον Jefferson να ηχογραφήσει ξανά τις επιτυχίες του, «Got the Blues» και «Long Lonesome Blues» υπό καλύτερες συνθήκες και οι μεταγενέστερες κυκλοφορίες χρησιμοποίησαν αυτές τις εκτελέσεις.
Όπως φαίνεται, τα κέρδη του Jefferson του επέτρεψαν να αγοράσει ένα αυτοκίνητο και να απασχολεί ένανι σοφέρ. Τα χρήματα για το Ford, «αξίας άνω των 700 δολαρίων», τα πλήρωσε ο Mayo Williams, ο σύνδεσμος της Paramount με τη μαύρη κοινότητα, πιθανώς ως ένα είδος καταβολής δικαιωμάτων για τις πωλήσεις των δίσκων του, κάτι που εκείνη την εποχή συνέβαινε συχνά στις συναλλαγές καλλιτεχνών-εταιρειών..

Το επιδέξιο παίξιμό του στην κιθάρα και τα εντυπωσιακά φωνητικά του, άνοιξαν την πόρτα για μια νέα γενιά καλλιτέχνες των μπλουζ όπως ο Furry Lewis, ο Charlie Patton και ο Barbecue Bob.
Ο Jefferson πέθανε στο Σικάγο στις 19 Δεκεμβρίου 1929, «πιθανώς οξεία μυοκαρδίτιδα», σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου. Για πολλά χρόνια, κυκλοφορούσαν υπόγειες φήμες ότι είχε δηλητηριάσει τον καφέ του μια ερωμένη που τον ζήλευε, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν έχασε τον προσανατολισμό του στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν δέχθηκε επίθεση από ένα σκύλο μέσα στη νύχτα. Πιο πρόσφατα, ένας συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκε όταν ένας σοφέρ που τον πήγαινε στο σταθμό για να επιβιβαστεί στο τρένο για το Τέξας του έκλεψε ένα μεγάλο ποσό από τα δισκογραφικά του δικαιώματα.


Ο Jefferson ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο «Wortham Negro» (αργότερα στο Wortham Black Cemetery). Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του σε ένα νεκροταφείο που την εποχή του θανάτου του ήταν μόνο για «νέγρους», παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Ωστόσο, το 1967, στην περιοχή που υποτίθεται ότι βρίσκεται θαμμένος ο Jefferson, αναγέρθηκε μια ταμπέλα που έφερε το όνομά του, ενώ το 1997 τοποθετήθηκε εκεί μια κανονική ταφόπλακα. Το 2007, το όνομα του νεκροταφείου άλλαξε σε «Blind Lemon Memorial Cemetery» και ο τάφος του διατηρείται καθαρός από μια επιτροπή του νεκροταφείου στο Wortham του Τέξας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Μικρά πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων: Guitar Slim...

Μικρά πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων: Lightnin’ Hopkins...

Μικρά πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων: Sonny Boy Williamson II

Mississippi John Hurt: Ο γνωστός – άγνωστος των blues...

Ο Willie Dixon και τα Blues του Σικάγο...

Blues: Η φωνή του σκλαβωμένου μαύρου λαού, από τις βαμβακοφυτείες μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ...

Η μουσική του διαβόλου – Ο μύθος του Ρόμπερτ Τζόνσον


image

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
 
 
image

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
 
 
image

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1