• Merlin's Music Box

    Merlin's Music Box



    Το Merlin's Music Box ήταν, είναι και θα είναι ένα φανζίν που κυκλοφόρησε το πρώτο του τεύχος τον Οκτώβριο του 1989 και έκλεισε τον έντυπο κύκλο του το 1995, έπειτα από 26 τεύχη. Ενεργοποιήθηκε εκ νέου την άνοιξη του 2014, αυτή τη φορά ηλεκτρονικά, μέσω του facebook και της ιστοσελίδας του, με σκοπό την παρουσίαση μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών από το χώρο της rock (και όχι μόνον), τη διοργάνωση εκδηλώσεων και, κυρίως, την τέρψη των φίλων του.
  • 1
sponsors inExarchia Μετα δεύτερο Blues.gr - Keep The Blues Alive ΙΝΤΡΙΓΚΑ
  • Interstellar: ανάμεσα στο διάστημα και το ανθρώπινο δράμα (αφιέρωμα στον Christopher Nolan #7)

    Interstellar: ανάμεσα στο διάστημα και το ανθρώπινο δράμα (αφιέρωμα στον Christopher Nolan #7)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Γιατί το φιλμ του 2014 εξακολουθεί να διχάζει το κοινό και να ξεχωρίζει ως μία από τις πιο φιλόδοξες sci-fi ταινίες της τελευταίας δεκαετίας

    Το Interstellar του Christopher Nolan παραμένει μία από τις πιο συζητημένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας της τελευταίας δεκαετίας, ακριβώς επειδή επιχειρεί κάτι σπάνιο: να ενώσει το ανθρώπινο οικογενειακό δράμα με τις μεγάλες ιδέες γύρω από τον χρόνο, το διάστημα και την επιβίωση της ανθρωπότητας. Κυκλοφόρησε το 2014, μετά την τεράστια επιτυχία του Inception, και λειτούργησε ως ακόμη μία απόδειξη ότι ο Nolan ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συνολική εμπειρία και τη δομή μιας ταινίας παρά για μια απλή, γραμμική αφήγηση. Μαζί με τον αδελφό του, Jonathan Nolan, υπογράφει ένα σενάριο τοποθετημένο σε ένα κοντινό μέλλον όπου η Γη καταρρέει από την αγροτική κρίση και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, ενώ ένας πρώην πιλότος της NASA, ο Cooper, καλείται να αφήσει πίσω τα παιδιά του για να ηγηθεί μιας αποστολής αναζήτησης νέου κατοικήσιμου κόσμου.

    Read More
  • Rattlesquad:

    Rattlesquad: "Payday" (digital ΕΡ)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Το hard rock δεν χρειάζεται να σώσει τον κόσμο. Αρκεί να θυμίζει ότι δεν έχει ακόμη παραδοθεί. Το hard rock πέρασε χρόνια προσπαθώντας να γίνει κάτι άλλο. Πιο μοντέρνο. Πιο ασφαλές. Πιο «σωστό». Κάπου στην πορεία έχασε εκείνο που το έκανε απαραίτητο: την αίσθηση ότι τέσσερις άνθρωποι μπαίνουν σε ένα δωμάτιο γιατί έχουν κάτι που τους καίει και όχι γιατί κυνηγούν τον επόμενο αλγόριθμο.

    Read More
  • To

    To "A Trick of a Tail", το πρώτο άλμπουμ των Genesis στη μετά τον Peter Gabriel εποχή τους, κλείνει μισό αιώνα από την κυκλοφορία του...

    Γράφει ο Mike Πούγουνας

    Μερικές φορές, όταν αποχωρεί ένα σημαντικό μέλος από ένα συγκρότημα, οι υπόλοιποι δεν καταφέρνουν να συνεχίσουν. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τους Genesis.

    Τον Μάιο του 1975 ο Peter Gabriel αποχώρησε από την μπάντα. Τα υπόλοιπα μέλη γνώριζαν από καιρό για την αποχώρηση του, καθώς ο τραγουδιστής και showman είχε μιλήσει στον μάνατζερ Tony Smith για τις προθέσεις του ήδη από τον Νοέμβριο του 1974. Εκείνη την εποχή, τα άλλα τρία μέλη των Genesis, εκτός από τον πληκτρά Tony Banks, ήθελαν να ηχογραφήσουν σόλο άλμπουμ, ενώ ο ντράμερ Phil Collins συνέχιζε να συνεργάζεται με τους jazz-fusion Brand X καθώς η φάση αυτή έμοιαζε να εξελίσσεται σε κάτι πιο μόνιμο.

    Read More
  • Οι Birds Of Vale για το

    Οι Birds Of Vale για το "Dimensions": «Δεν θέλουμε να ανατρέψουμε την παράδοση. Θέλουμε να της αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα»

    Συνέντευξη στον Χρήστο Κορναράκη

    Φωτογραφίες: Christina Alossi

    Με αφορμή το Dimensions, το νέο τους άλμπουμ, οι Birds Of Vale μιλούν στο Merlins για τη φυσική εξέλιξη του ήχου τους, τις επιρροές που τους διαμόρφωσαν και την ανάγκη να δημιουργούν χωρίς μουσικές ταμπέλες.

    Δεν είναι όλοι οι δίσκοι που σε κάνουν να σταματάς και να τους ακούς ξανά. Κάποιοι απλώς περνούν, άλλοι σε κάνουν να αναρωτηθείς τι άκουσες. Το Dimensions των Birds Of Vale ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει ούτε να τραβήξει την προσοχή με ένταση. Χτίζει τον ήχο του ήσυχα, με ακρίβεια και καθαρή πρόθεση. Εδώ δεν υπάρχει επίδειξη, μόνο η ανάγκη να ειπωθούν τα πράγματα όπως είναι.
    Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, μίλησα με τον Νίκο και τον Αντώνη για τη διαδρομή που τους έφερε ως εδώ.

    Read More
  • Ero Seagull: «Η επανάσταση ξεκινά πρώτα από μέσα σου» (αποκλειστική συνέντευξη)

    Ero Seagull: «Η επανάσταση ξεκινά πρώτα από μέσα σου» (αποκλειστική συνέντευξη)

    Συνέντευξη: Χρήστος Κορναράκης

    Το REVOLUTION! -η νέα κυκλοφορία της Ero Seagull- αποτελεί bohemian διαδρομή ανάμεσα σε electro pop, αμανέδες, drum’n’bass και κινηματογραφική αφήγηση

    Το REVOLUTION! δεν λειτουργεί σαν μια απλή συνέχεια του Evolution, αλλά σαν το σημείο όπου η εσωτερική μετατόπιση μετατρέπεται σε εξωστρεφή κραυγή. Μέσα από electro pop, spoken word, drum’n’bass, film music και παραδοσιακά στοιχεία, ο δημιουργός του άλμπουμ οργανώνει έναν δίσκο που μοιάζει περισσότερο με κινηματογραφική διαδρομή παρά με συλλογή τραγουδιών.

    Read More
  • Automaton:

    Automaton: "Labyrinth" (βινύλιο, CD και ψηφιακή κυκλοφορία)

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    φωτο: Ναστάζια Αράπογλου

    Automaton, με την τέταρτη συνολικά κυκλοφορία τους, πηγαίνουν το doom/sludge αρκετά βήματα παραπέρα, με μια μεστότητα παραγωγής σπάνια για τα περισσότερα συγκροτήματα του είδους, και είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιάσουν τους φίλους του. Οι υπόλοιποι μπορούν να χωθούν έντρομοι στις τρύπες τους…

    Read More
  • Kyle Decker: ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ (Εκδόσεις Έρμα, 2026)

    Kyle Decker: ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ (Εκδόσεις Έρμα, 2026)

    Γράφει ο Δημήτρης Τζάνογλος

    Λος Άντζελες. Αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πανκ σκηνή είναι στα πάνω της στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Από την Ανατολική Όχθη και το CBGB μέχρι τη Δυτική Όχθη και το ΛΑ με μπάντες όπως οι Black Flag και οι Bad Religion.. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κάιλ Ντέκερ τοποθετεί το μυθιστόρημά του «Θα σπείρουμε τον όλεθρο» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2026 από τις εκδόσεις Έρμα σε μετάφραση Όλγας Καρυώτη.

    Read More
  • Μικρά πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων: Scotty Moore, η κιθάρα του Elvis (Winfield Scott Moore III, 27 Δεκεμβρίου 1931 – 28 Ιουνίου 2016)

    Μικρά πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων: Scotty Moore, η κιθάρα του Elvis (Winfield Scott Moore III, 27 Δεκεμβρίου 1931 – 28 Ιουνίου 2016)

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    "Όλοι ήθελαν να μοιάσουν στον Elvis αλλά εγώ ήθελα να γίνω σαν τον Scotty Moore"
    - Keith Richards

    Read More
  • Inception (2010): Μια ιδέα αρκεί για να αλλάξει την πραγματικότητα, ή να τη διαλύσει... (Αφιέρωμα στον Christopher Nolan #6)

    Inception (2010): Μια ιδέα αρκεί για να αλλάξει την πραγματικότητα, ή να τη διαλύσει... (Αφιέρωμα στον Christopher Nolan #6)

    του Χρήστου Κορναράκη

    Μια ιδέα αρκεί για να αλλάξει την πραγματικότητα, ή να τη διαλύσει.

    Η ταινία Inception του Christopher Nolan (2010) παραμένει, ακόμη και σήμερα, ένα από τα πιο απαιτητικά αλλά και πιο μελετημένα δείγματα σύγχρονου εμπορικού κινηματογράφου. Δεν πρόκειται απλώς για μια ιστορία ληστείας, αλλά για μια πολυεπίπεδη κατασκευή αφήγησης όπου η ίδια η πράξη της αφήγησης μετατρέπεται σε αντικείμενο ανάλυσης. Το σενάριο, γραμμένο από τον ίδιο τον Nolan, χτίζει έναν κόσμο όπου η είσοδος στα όνειρα είναι τεχνολογικά εφικτή, και η εξαγωγή ή η τοποθέτηση ιδεών στο υποσυνείδητο αποτελεί βιομηχανία υψηλού ρίσκου. Στο κέντρο βρίσκεται ο Dom Cobb του Leonardo DiCaprio, ένας “extractor” στοιχειωμένος από την προσωπική του απώλεια, που αναλαμβάνει μια αποστολή inception: να εμφυτεύσει μια ιδέα αντί να την κλέψει.

    Read More
  • Kαι αυτό το καλοκαίρι το Merlin's Music Box στηρίζει το Pulsar Festival GR που θα πραγματοποιηθεί για δέκατη χρονιά στις 6, 7, 8 & 9 Αυγούστου στην υπέροχη Σαμοθράκη!

    Kαι αυτό το καλοκαίρι το Merlin's Music Box στηρίζει το Pulsar Festival GR που θα πραγματοποιηθεί για δέκατη χρονιά στις 6, 7, 8 & 9 Αυγούστου στην υπέροχη Σαμοθράκη!

     Φέτος κλείνουμε 10 Pulsar Samothraki Art Festivals!!

    Εγκαινιάζουμε έτσι τη διοργάνωση με μία παράδοση που οδηγεί στις απαρχές της Τέχνης του Κινηματογράφου, αυτή της ζωντανής μουσικής συνοδείας της ταινίας: Το εμβληματικό «Νοσφεράτου: Μία Συμφωνία Τρόμου» του Φρίντριχ Μουρνάου (1922) επενδύει επί σκηνής με την πρωτότυπη μουσική που έγραψε ειδικά γι’ αυτό, ο Νίκος Βελιώτης, την Πέμπτη 6 Αυγούστου. H ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους.*

    Read More
  • «Δεν υπάρχουν πολλές ανάσες στον δίσκο - όπως δεν υπάρχουν και στη ζωή»: Η Κατερίνα Λιάκη μιλά για το Midnight Sun

    «Δεν υπάρχουν πολλές ανάσες στον δίσκο - όπως δεν υπάρχουν και στη ζωή»: Η Κατερίνα Λιάκη μιλά για το Midnight Sun

    Συνέντευξη στον Χρήστο Κορναράκη

    Με επιρροές από GoGo Penguin, Roert Glasper και Alt-J, η Κατερίνα Λιάκη ενώνει nu jazz, σύγχρονη jazz και indie αισθητική σε έναν δίσκο συνεχούς ροής

    Η Κατερίνα Λιάκη συστήνεται μέσα από το Midnight Sun με έναν δίσκο που δίνει μεγαλύτερη σημασία στη ροή και την ατμόσφαιρα παρά στις σαφείς μουσικές κατηγορίες. Με αφετηρία το πιάνο και μια αισθητική που ακουμπά τη σύγχρονη jazz, τη nu jazz και πιο κινηματογραφικές φόρμες σύνθεσης, οι συνθέσεις αναπτύσσονται διαρκώς, χωρίς έντονες παύσεις, σαν μια ενιαία διαδρομή που αλλάζει μορφή όσο προχωρά.

    Read More
  • Nick Drake: Μια σύντομη ζωή που πρόλαβε να δημιουργήσει, να επηρεάσει, να αποσυρθεί και να περάσει στον μύθο...

    Nick Drake: Μια σύντομη ζωή που πρόλαβε να δημιουργήσει, να επηρεάσει, να αποσυρθεί και να περάσει στον μύθο...

    Γράφει ο Προκόπης Σαμαρτζής

    «Μια αμφίβολη θεραπεία για έναν ταραγμένο νου»... 

    O Nick Drake γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1948, έζησε μόλις 26 χρόνια και εξακολουθεί να παραμένει ένα αίνιγμα. Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μουσικού καλλιτέχνη που έφυγε πρόωρα από εκείνο του Nick Drake. Το 1969, σε ηλικία μόλις 20 ετών, ο νεαρός Βρετανός τραγουδοποιός υπέγραψε συμβόλαιο με την περίφημη δισκογραφική εταιρεία του Λονδίνου, την Island Records και μέσα στα επόμενα χρόνια δημιούργησε τρία άλμπουμ που έμελλε να αφήσουν ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη μουσική. Συνδυάζοντας τη folk, τη jazz και τα blues με έναν τρόπο απολύτως προσωπικό, παρέδωσε έργα εξαιρετικής ομορφιάς και καλλιτεχνικής ακεραιότητας, οι οποίοι, παρά τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών και παραγωγών, γνώρισαν εμπορική αποτυχία κατά την εποχή της κυκλοφορίας τους, πουλώντας συνολικά λιγότερα από 15.000 αντίτυπα.

    Read More
  • The Sences:

    The Sences: "Can't Beat The Sences" (LP, Lost in Tyme Records)

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    Τις περισσότερες φορές η ακρόαση ενός garage δίσκου μπορεί να είναι μία πνοή δροσερού αέρα μετά από μία δύσκολη μέρα ή όταν θέλεις να ξεδώσεις παρακολουθώντας ζωντανά μια μπάντα του είδους να ξεσαλώνει πάνω στη σκηνή, όσο κι αν κάποιοι σνομπάρουν με διάφορα επιχειρήματα του στυλ, «εντάξει, όλο τα ίδια και τα ίδια»  ή «σιγά τα ωά, αυτά τα έχουμε ξανακούσει» – και λοιπόν; Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως και, ενίοτε, πασών των απολαύσεων. Και το Can’t Beat The Sences  είναι ακριβώς αυτός ο δροσερός αέρας. Πιο κλασικό και τίμιο garage δεν γίνεται. Ούτε πιο... σέξι.

    Read More
  • TSO: «Για τους underground είμαι pop και για τους pop είμαι underground...»

    TSO: «Για τους underground είμαι pop και για τους pop είμαι underground...»

    Συνέντευξη: Χρήστος Κορναράκης

    Συνέντευξη με τον TSO για το νέο άλμπουμ KINI YI, την προσωπική εξομολόγηση και τη σύγχρονη ελληνική pop, τη σύγκρουση ανάμεσα στην pop και την underground κουλτούρα, την queer εμπειρία, την KIKI MUSIC και τη δημιουργική ανάγκη να παραμένει έξω από κάθε ταμπέλα.

    Υπάρχουν δίσκοι που λειτουργούν ως συλλογές τραγουδιών και δίσκοι που μοιάζουν περισσότερο με προσωπικά ημερολόγια. Το KINI YI του TSO ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Αυτή η δουλειά κινείται ανάμεσα στην εξομολόγηση και την τελετουργία. Εκεί, τα εκκλησιαστικά φωνητικά συναντούν τους ρυθμούς club, η pop συνυπάρχει με το underground, και η ανάγκη για αποδοχή συγκρούεται με την ανάγκη για αλήθεια.

    Read More
  • Oι As Never Before μιλούν για το

    Oι As Never Before μιλούν για το "To the End of Beyond", τον σκοτεινό post-folk ήχο τους, τον φόβο, την αβεβαιότητα της εποχής και τη μουσική πέρα από αλγόριθμους και γρήγορη κατανάλωση...

    Συνέντευξη: Χρήστος Κορναράκης

    Φωτογραφίες: Βασίλης Γκογκίδης

    «Running to the end, it will get you nowhere»

    Με οδηγό το folk storytelling, τις μίνιμαλ ηχητικές φόρμες και μια σχεδόν τελετουργική αίσθηση στον τρόπο που στήνουν τα τραγούδια τους, οι As Never Before αφήνουν χώρο στη σιωπή, στις παύσεις και στις εικόνες που γεννά ο ίδιος ο ακροατής όσο ακούει τον δίσκο.

    Στο To the End of Beyond η μουσική λειτουργεί περισσότερο σαν διαδρομή παρά σαν αφήγηση με σαφές τέλος. Οι ήχοι κινούνται αργά, σχεδόν υπνωτικά, ενώ οι στίχοι μοιάζουν να καταγράφουν μικρές ρωγμές της καθημερινότητας, φόβους και σκέψεις που δύσκολα λέγονται ευθέως. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μου μιλούν για τη ρευστότητα της εποχής, τη δημιουργία του δίσκου, τη σχέση τους με το live και την επιλογή να κάνουν μουσική έξω από τη λογική της γρήγορης κατανάλωσης.

    Read More
  • Fats Domino: Mελωδίες γραμμένες σε αποκόμματα...

    Fats Domino: Mελωδίες γραμμένες σε αποκόμματα...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    "They call me the Fat Man / 'Cause I weigh 200 pounds"

    Πριν γίνει ένας από τους πυλώνες της αμερικανικής μουσικής, ο Antoine Domino, Jr., διάσημος ως Fats Domino λόγω του όγκου του,  δούλευε πολλές ώρες σε ένα εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ έπαιζε σε κλαμπ της γειτονιάς του, κάπου στη Νέα Ορλεάνη. Οι φίλοι του τον θυμούνται να φτάνει με τις τσέπες γεμάτες με αποσπάσματα μελωδιών γραμμένα σε αποκόμματα. Ένα από τα αυτά που σώθηκε, με ημερομηνία Φεβρουάριος 1948, περιέχει το πρώιμο ρυθμικό μοτίβο που αργότερα θα διαμόρφωνε το «The Fat Man», το τραγούδι που ηχογραφήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1949 στο J and M Studio του Cosimo Matassa.

    Read More
  • Εύα Πολιτάκη - NTISNEY (self-released album)

    Εύα Πολιτάκη - NTISNEY (self-released album)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    φωτό: Εβίτα Νικοθώδη

    Ο δίσκος NTISNEY της Εύας Πολιτάκη είναι μια εσωτερική εξερεύνηση της αλήθειας και της απώλειας, μια βουτιά στον κόσμο της ελληνικής indie μουσικής που δεν φοβάται να αντικρίσει το κενό με γυμνό βλέμμα. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα, η φωνή της Εύας, λεπτή αλλά γεμάτη υφή, ανοίγει ένα παράθυρο στο προσωπικό της σύμπαν: οι λέξεις δεν γεμίζουν απλώς τον χρόνο, αλλά δημιουργούν χώρο για σιωπή, ανάσα και ταυτόχρονα σύγκρουση.

    Read More
  • Το πρώτο jukebox...

    Το πρώτο jukebox...

     
    Απέναντι από το σχολείο που πήγαινα, υπήρχε ένα σουβλατζίδικο και ενίοτε το επισκεπτόμασταν ως φαγανοί μαθητές για να χλαπακιάσουμε τα αμφιβόλου ποιότητας κρέατα/λουκάνικα/πατάτες και πίτες (μονές ή διπλές), λάδι, λάδι, λάδι κι άλλο λάδι, μουστάρδα και κρεμμυδοντόματο, πριν γυρίσουμε σπίτι για να τσακωθούμε με τις μανάδες μας επειδή είχαμε "τσιμπήσει κατιτίς". Εκτός από σουβλάκια, το εν λόγω σουβλατζίδικο πρόσφερε και μουσική: ένα jukebox της κακιάς ώρας, ωστόσο λειτουργικό, που ήταν εφοδιασμένο από πάσης φύσεως επιτυχίες (και μη). Φυσικά, ως επί το πλείστον, ελληνικές, αν και ανάμεσα στα δισκάκια με Γαβαλά, Καζαντζίδη, Νταλάρα, Μητροπάνο και τον Σταμούλη τον Λοχία (με όλον τον σεβασμό), υπήρχαν μικρές, πλην όμως φωτεινές, για εμάς, τους λίγους "ροκάδες" του 10ου Αμπελοκήπων, εξαιρέσεις: "Paranoid" από τους Sabbath, "Black Dog" από τους Zeppelin, "School's Out" από τον Alice Cooper - τέτοια πράγματα που ζωντάνευαν για χάρη μας με ένα κέρμα στη θυρίδα, προς δυσαρέσκεια των λαϊκών θαμώνων του καταστήματος...

    Read More
  • Moondog: «Ο σκύλος που αλυχτούσε στο φεγγάρι»

    Moondog: «Ο σκύλος που αλυχτούσε στο φεγγάρι»

    Γράφει ο Προκόπης Σαμαρτζης

     Ένας μικρός φόρος τιμής σε έναν σπουδαίο εικονοκλάστη της τέχνης, που γεννήθηκε πριν από 110 χρόνια.

    Ο Louis Thomas Hardin γεννήθηκε το 1916 στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την ηλικία των πέντε ετών άρχισε να παίζει μουσική χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια ντραμς που είχε κατασκευάσει μόνος του. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Ουαϊόμινγκ, ο πατέρας του τον πήγε σε μια τελετή ιθαγενών Αμερικανών. Εκεί, καθισμένος στα πόδια του αρχηγού της φυλής, έπαιξε ένα τύμπανο tom-tom. Η εμπειρία αυτή, και κυρίως η επαφή του με τους ρυθμούς και τα όργανα των Ινδιάνων, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μουσική του αντίληψη. Στα δεκαέξι του χρόνια έχασε την όρασή του έπειτα από ατύχημα...

    Read More
  • Paul Gray: Η φιλοσοφία πίσω από τη μάσκα...

    Paul Gray: Η φιλοσοφία πίσω από τη μάσκα...

     
    «Πρέπει να αγαπάς έναν ποιητή, με τους δικούς του όρους»
    – Paul Dedrick Gray
     
    Ήταν 24 Μάη 2010, όταν ο Paul Gray των Slipknot βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόσης μορφίνης σε συνδυασμό ακετυλο-φεντανύλη (υποκατάστατο οπιούχο της ηρωίνης που η χρήση του έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στις Η.Π.Α.) σε ξενοδοχείου στο Urbandale της Αϊόβα. Ο θάνατός του συγκλόνισε την παγκόσμια metal και hardcore κοινότητα παρά το ότι το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ήταν σχετικά γνωστό. 

    Read More
  • Viceroy: «Εμείς απλά ανοίγουμε μια πόρτα κι αν ο άλλος το θέλει, μπαίνει μέσα» - Η νέα φωνή της noise rock σκηνής της Θεσσαλονίκης...

    Viceroy: «Εμείς απλά ανοίγουμε μια πόρτα κι αν ο άλλος το θέλει, μπαίνει μέσα» - Η νέα φωνή της noise rock σκηνής της Θεσσαλονίκης...

    Συνέντευξη: Χρήστος Κορναράκης

    Φωτογραφίες: Στέλλα Ιωαννίδου

    Οι Viceroy μιλούν για το Freedom Tastes Like Breakfast, τις επιρροές από Sonic Youth και Τρύπες, τη Θεσσαλονίκη, τη λογοτεχνία και τον θόρυβο που μετατρέπεται σε συναίσθημα

    Υπάρχουν μπάντες που χτίζονται πάνω σε σχέδιο και άλλες που γεννιούνται σχεδόν οργανικά, μέσα από πρόβες, κοινές εμμονές και τη σιωπηλή αίσθηση πως κάτι αρχίζει να αποκτά δική του ζωή. Οι Viceroy ανήκουν ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία. Ξεκινώντας από ένα αφιέρωμα στους Joy Division και φτάνοντας σήμερα σε έναν ήχο που ισορροπεί ανάμεσα στο noise rock, το post-punk και τη μελαγχολική ελληνική αστική ποίηση, η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη μοιάζει να μετατρέπει το χάος, τις ατέλειες και την ένταση σε κάτι βαθιά προσωπικό.

    Read More
  • The Darts (US):  «Τα τραγούδια μας είναι σαν φωτογραφίες αυτού που συμβαίνει στη ζωή μας τη στιγμή που τα γράφουμε...» (Αποκλειστική συνέντευξη με τις νέες ιέρειες του garage rock)

    The Darts (US): «Τα τραγούδια μας είναι σαν φωτογραφίες αυτού που συμβαίνει στη ζωή μας τη στιγμή που τα γράφουμε...» (Αποκλειστική συνέντευξη με τις νέες ιέρειες του garage rock)

    Συνέντευξη: Γιάννης Καστανάρας

    H Nicole Laurenne στριφογυρίζει σαν μαινάδα στο δάπεδο της σκηνής, ένας σύγχρονος δαίμονας που ουρλιάζει στο μικρόφωνο καθώς πίσω της η farfisa της έχει πάρει φωτιά, ενώ η Rebecca Davidson βασανίζει την κιθάρα της και η rhythm section της Lindsay Scarey και της Rikki Styxx, στο μπάσο και τα τύμπανα αντίστοιχα, χτίζουν ένα αδιαπέραστο ογκώδες τείχος εκτοξεύοντας μαζικά πυροτεχνήματα προς το έξαλλο πλήθος που προσπαθεί να ακολουθήσει τους καταιγιστικούς garage ρυθμούς πλημμυρίζοντας με ιδρώτα τον χώρο μπροστά από τα τέσσερα κορίτσια...

    Read More
  • Οι Raven και το

    Οι Raven και το "Rock Until You Drop" (Νeat Records, 1981)...

    Γράφει ο Γιώργος Τσέκας

    Το Rock Until You Drop των Raven δεν είναι απλώς ένα άλμπουμ heavy metal• είναι ένας ηχητικός σεισμός που έχει επηρεάσει βαθιά την εξέλιξη του speed και thrash metal, ακόμα και αν συχνά παραμένει στη σκιά μεγαλύτερων ονομάτων της NWOBHM. Κυκλοφορημένο το 1981 από το ανεξάρτητο ετικέτα Neat Records, το ντεμπούτο αυτό της τριάδας Gallagher–Hunter έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο ενεργητικούς και λιγότερο αναγνωρισμένους κρυστάλλους της “νέας κύμασης” του βρετανικού heavy metal.

    Read More
  • The Prestige: ταχυδακτυλουργικό νούμερο σε τρία επίπεδα (αφιέρωμα στον Christopher Nolan #5)

    The Prestige: ταχυδακτυλουργικό νούμερο σε τρία επίπεδα (αφιέρωμα στον Christopher Nolan #5)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Το mind-blowing αριστούργημα με Hugh Jackman και Christian Bale που σε διαλύει στο φινάλε

    Στο The Prestige (2006), ο Christopher Nolan δεν σκηνοθετεί απλώς μια ιστορία δύο ανταγωνιστών μάγων. Στήνει μια ταινία που λειτουργεί σαν μηχανισμός παρατήρησης του ίδιου του θεατή, σαν να επιστρέφει το βλέμμα πίσω. Από τα πρώτα λεπτά, πριν σταθεροποιηθεί η χρονολογική της δομή ή αποσαφηνιστεί η αφήγηση, εγκαθίσταται μια λεπτή αλλά διαρκής ένταση: αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο τι βλέπεις, αλλά και πώς σε καθοδηγεί να το δεις.

    Read More
  • Οι Ramones, τα προβλήματα με τους ντράμερ και το «Too Tough To Die», 41 χρόνια από την κυκλοφορία του...

    Οι Ramones, τα προβλήματα με τους ντράμερ και το «Too Tough To Die», 41 χρόνια από την κυκλοφορία του...

    Γράφει ο Mike Πούγουνας

    Η δεκαετία του ’80 δεν ξεκίνησε και με τις καλύτερες συνθήκες για του Ramones. Μετά το End Of The Century του 1979, με τα καραγκιοζλίκια του Phil Spector που τραβούσε πιστόλι στο στούντιο, μια μερίδα του μουσικού Τύπου άρχισε να τους αποκαλεί «punk κατεστημένο», ενώ το συγκρότημα εμφανίστηκε στο Top of The Pops παίζοντας το «Baby I Love You» και απογοητεύοντας αρκετούς από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του. Στο μεταξύ, το 1981 η εξάπλωση του hardcore punk απειλούσε τον ήχο τους και η δισκογραφική τους εταιρεία, η Sire, προσπαθούσε να τους βάλει σε πιο mainstream μονοπάτια έχοντας κλείσει συμφωνία με την Warner, ανταλλάσσοντας τα δερμάτινα μπουφάν τους με μια πιο συντηρητική εικόνα στο εξώφυλλο του End Of The Century.

    Read More
  • Aριάννα K & Το Κομμάτι που Λείπει - «Σινεμά Βεριτέ» (ψηφιακή κυκλοφορία και βινύλιο από τη Veego Records)

    Aριάννα K & Το Κομμάτι που Λείπει - «Σινεμά Βεριτέ» (ψηφιακή κυκλοφορία και βινύλιο από τη Veego Records)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Ένας δίσκος σκοτεινός, ηλεκτρικός και βαθιά ατμοσφαιρικός, που αποφεύγει τις εύκολες λύσεις και χτίζει τον δικό του κόσμο με συνέπεια και προσωπικότητα.

    Η Αριάννα Κ δεν είναι μια περίπτωση καλλιτέχνιδας που εμφανίστηκε ξαφνικά στη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Από το πρώτο της άλμπουμ, το Early Landed του 2018, είχε δείξει πως την ενδιέφερε περισσότερο η δημιουργία ατμόσφαιρας και συναισθήματος παρά η εύκολη εντύπωση. Κόρη του Γιώργου Καρανικόλα (The Last Drive), μεγάλωσε μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο μουσική, όμως το σημαντικό είναι ότι κατάφερε να χτίσει τη δική της καλλιτεχνική ταυτότητα, χωρίς να στηριχτεί σε έτοιμες φόρμες ή γνώριμες συνταγές.

    Read More
  • Viceroy -

    Viceroy - "Freedom Tastes Like Breakfast" (άλμπουμ, ψηφιακή κυκλοφορία και βινύλιο)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Από τη Θεσσαλονίκη, οι Viceroy υπογράφουν ένα ντεμπούτο που μετατρέπει την αβεβαιότητα σε αισθητική και τον θόρυβο σε στάση

    Οι Viceroy εμφανίζονται δισκογραφικά με το Freedom Tastes Like Breakfast, το ντεμπούτο τους που κυκλοφορεί από τη Make Me Happy Records. Το σχήμα κινείται ως τρίο, με κιθάρα, μπάσο και τύμπανα να συγκροτούν έναν ήχο που στηρίζεται στη ζωντανή αλληλεπίδραση και όχι σε προ-σχηματισμένες παραγωγικές λύσεις. Η πρώτη τους επίσημη καταγραφή λειτουργεί περισσότερο σαν αποτύπωμα διαδικασίας παρά ως ολοκληρωμένη δήλωση ύφους.

    Read More
  • Ο Bob Marley και ένα χόμπι που του έγινε συνήθεια και τελικά νέμεση…

    Ο Bob Marley και ένα χόμπι που του έγινε συνήθεια και τελικά νέμεση…

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    «Το ποδόσφαιρο είναι μια δεξιότητα από μόνο του. Ένα ολόκληρο σύμπαν από μόνο του. Ποδόσφαιρο σημαίνει ελευθερία» Bob Marley
    Ο Bob Marley αγαπούσε το ποδόσφαιρο — για αυτόν ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό χόμπι, ήταν ένα καθημερινό πάθος και ο σπουδαίος Τζαμαϊκανός μουσικός προσπαθούσε να το εξασκεί στην καθημερινότητά του και σε περιοδείες, είτε σε προαύλια ξενοδοχείων, είτε σε αυτοσχέδια γήπεδα, είτε με «ματσάκια» στον ίδιο τον χώρο της συναυλίας, ανάμεσα στις δοκιμές για τον ήχο και την έναρξης της παράστασης. Κατά τη διάρκεια των περιοδειών, τα λεωφορεία ήταν σχεδόν πάντα εξοπλισμένα με τηλεοράσεις, ώστε ο Marley, τα μέλη των Wailers και οι τεχνικοί να μπορούν να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες (σε χαμηλή ένταση). Ακόμα και στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων όπου διέμεναν έπαιζαν ένα παιχνίδι που το έλεγαν «money ball»: απλώς κλωτσούσαν την μπάλα ο ένας στον άλλο, και όποιος έσπαγε κάτι έπρεπε να το πληρώσει.

    Read More
  • Alexis Korner: Μια ζωή χωμένος βαθιά στα μπλουζ...

    Alexis Korner: Μια ζωή χωμένος βαθιά στα μπλουζ...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    Ο Alexis Korner πέρασε μια ζωή χωμένος βαθιά στα μπλουζ. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν το «Ground Zerο» της βρετανικής R&B σκηνής, ένας τραγουδιστής/κιθαρίστας γεννημένος στο Παρίσι με ρίζες πολύ διαφορετικές από αυτές των μαύρων μουσικών του Δέλτα (ο Korner ήταν εν μέρει Έλληνας, Τούρκος και Αυστριακός). Από σπάργανα που είχε υφάνει ο ίδιος ξεπήδησε μια ολόκληρη γενιά από προσωπικότητες που έμελλε να αλλάξουν το ρου της βρετανικής μουσικής: Οι Jack Bruce, Ginger Baker, Long John Baldry, Robert Plant, τα περισσότερα από τα αυθεντικά μέλη των Rolling Stones – όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι μελέτησαν τις φολκ-μπλουζ ρίζες που δίδασκε ο Korner, ατύπως ή παίζοντας στο ιστορικό του συγκρότημα, τους Blues Incorporated.

    Read More
  • «Τα κομμάτια άρχισαν να ζητούν χώρο - κι εγώ τα άφησα να τον πάρουν»: Ο Stratos Kiris και η μετάβαση των 33 Lovers από το Ghost Flower στο Am I In A Dream (αποκλειστική συνέντευξη)

    «Τα κομμάτια άρχισαν να ζητούν χώρο - κι εγώ τα άφησα να τον πάρουν»: Ο Stratos Kiris και η μετάβαση των 33 Lovers από το Ghost Flower στο Am I In A Dream (αποκλειστική συνέντευξη)

    Συνέντευξη: Χρήστος Κορναράκης

    Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

    Ο Stratos Kiris μιλά για τους 33 Lovers , από το εσωστρεφές Ghost Flower στο πιο ανοιχτό Am I In A Dream, και για το πώς οι σιωπές και ο χώρος έγιναν βασικά στοιχεία ενός πιο άμεσου και βιωματικού ήχου.

    Αν έχεις περάσει χρόνο μέσα σε ηχογραφήσεις, ξέρεις ότι οι πραγματικές αλλαγές σπάνια φαίνονται στις ιδέες. Φαίνονται στον αέρα ανάμεσα στα κανάλια. Στο πότε ένα κομμάτι σταματά να «κρατιέται» και αρχίζει να υπάρχει — όχι ως κατασκευή, αλλά ως κάτι που απλώς συμβαίνει. Στην περίπτωση των 33 Lovers του Stratos Kiris, αυτή η μετατόπιση δεν είναι αισθητική επιλογή αλλά μια συνθήκη που χτίζεται μέσα στον χρόνο. Από την παιδική του εκπαίδευση σε κλαρινέτο, ακορντεόν και κλασική μουσική, μέχρι την εφηβεία όπου η κιθάρα γίνεται εργαλείο σύνθεσης και τη διαμόρφωση ενός πιο σταθερού δημιουργικού πεδίου στην Αθήνα, η διαδρομή του μοιάζει να συγκλίνει σε ένα σημείο: στο πώς ο ήχος αποκτά χώρο.

    Read More
  • Omen: Αποκλειστική συνέντευξη με τον Nikos Migus πριν από το διήμερό τους στο Κύτταρο στις 19 & 20 Μαΐου...

    Omen: Αποκλειστική συνέντευξη με τον Nikos Migus πριν από το διήμερό τους στο Κύτταρο στις 19 & 20 Μαΐου...

    Συνέντευξη: Γιώργος Τσέκας

     Οι Omen επιστρέφουν στην Ελλάδα, το "δεύτερο σπίτι" τους, για μια επική μίνι περιοδεία (Λάρισα: Πέμπτη 14 Μαΐου 2026 - Skyland Live Music Venue.Θεσσαλονίκη: Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 - Eightball Club.Αθήνα: Τρίτη 19 & Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 - Κύτταρο Live Club -2 συνεχόμενες μέρες με διαφορετικό setlist- και Καλαμάτα: Παρασκευή 22 Μαΐου 2026) που θα γράψει ιστορία: κερασάκι στην τούρτα τα δύο exclusive shows στο Κύτταρο (19-20 Μαΐου), όπου θα παιχτούν ολόκληρα τα κλασικά Battle Cry και Warning of Danger – για ζωντανή ηχογράφηση! Ο frontman Nikos Migus μιλάει ανοιχτά για την αγάπη των φαν, την αδιαπραγμάτευτη US Power Metal ταυτότητα του Kenny Powell, τις επιρροές του, το underground metal revival στην Ελλάδα και πώς η φωνή του "σώζει" την μπάντα μετά από 40+ χρόνια. "See you in the Arena!"

    Read More
  • Assata Shakur: «Έχω κηρύξει τον πόλεμο στους πλούσιους που ευημερούν από τη φτώχεια μας, στους πολιτικούς που μας λένε ψέματα και σε όλα τα ανεγκέφαλα, άκαρδα ρομπότ που προστατεύουν αυτούς και την περιουσία τους...»

    Assata Shakur: «Έχω κηρύξει τον πόλεμο στους πλούσιους που ευημερούν από τη φτώχεια μας, στους πολιτικούς που μας λένε ψέματα και σε όλα τα ανεγκέφαλα, άκαρδα ρομπότ που προστατεύουν αυτούς και την περιουσία τους...»

    Γράφει ο Αντώνης Λάσκαρης

    «Έχω κηρύξει τον πόλεμο στους πλούσιους που ευημερούν από τη φτώχεια μας, στους πολιτικούς που μας λένε ψέματα με χαμογελαστά πρόσωπα και σε όλα τα ανεγκέφαλα, άκαρδα ρομπότ που προστατεύουν αυτούς και την περιουσία τους».
    – Assata Shakur
    Στις 2 Μαΐου 1973, οι Assata Shakur, Zayd Malik Shakur και Sundiata Acoli έπεσαν σε μπλόκο όπου στοχοποιημενοι πολιτικά ως στελέχη του BLA τους επιτέθηκε η αστυνομία. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη σύλληψη των Acoli και Assata Shakur, και τον θάνατο του Zayd αλλά και ενός από τους αστυνομικούς της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ του Werner Foerster. Κατηγορούμενη για κατηγορίες που περιλάμβαναν φόνο πρώτου βαθμού, η Shakur δικάστηκε επτά φορές και τελικά καταδικάστηκε για τη δολοφονία του αστυνομικού Foerster, ανεξάρτητα από ότι το τραύμα από πυροβολισμό που υπέστη κατά τη διάρκεια της συμπλοκής παρέλυσε μερικώς το χέρι της και την καθιστούσε ανίκανη να πυροβολήσει.

    Read More
  • Misty Route -

    Misty Route - "Ethos" (CD, βινύλιο, ψηφ. κυκλοφορία)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Συνεκτικό alternative/progressive metal άλμπουμ με έμφαση στη ρυθμική δομή, την παραγωγή και τη σταδιακή δραματουργική ανάπτυξη

    Πέντε χρόνια μετά το Without A Trace, οι Misty Route επιστρέφουν με το Ethos, το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η εξέλιξη του συγκροτήματος δεν είναι απλώς θέμα εμπειρίας, αλλά και προσανατολισμού. Το τρίο από την Αθήνα -Lefteris Saatsakis σε κιθάρα, φωνητικά και synthesizers, George Armando Konomi στο μπάσο και Konstantinos Kaloudis στα τύμπανα- παραμένει απαράλλακτο, κάτι που φαίνεται στην εσωτερική συνοχή του δίσκου και στη σαφή ταυτότητα του ήχου. Σε σχέση με το Without A Trace, το Ethos είναι πιο βαρύ, πιο συγκεντρωμένο και με πιο καθαρό δραματικό άξονα, χωρίς να χάνει την alt-μελωδικότητα που χαρακτήριζε το ντεμπούτο. Ο Saatsakis, που έχει αναλάβει τη σύνθεση και τους περισσότερους στίχους (όλα τα κομμάτια εκτός από το “Dictator”), καθορίζει τη βασική κατεύθυνση του υλικού. Η εκτέλεση παραμένει πειθαρχημένη και εστιασμένη στις ρυθμικές ιδέες.

    Read More
  • As Never Before - To the End of Beyond (2025)

    As Never Before - To the End of Beyond (2025)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Υπάρχουν δίσκοι που σε προσκαλούν σε έναν χώρο χωρίς χάρτη, όπου η ακουστική εμπειρία γίνεται τελετουργία• To Τhe End of Beyond των As Never Before ανήκει σε αυτούς. Από το πρώτο άγγιγμα της κιθάρας μέχρι την τελευταία ανάσα του τίτλου κομματιού, το άλμπουμ μοιάζει να κινείται σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του οικείου και του παράξενου, του αφηρημένου και του προσωπικού.

    Read More
  • The Steams: Το Vile Wonders είναι το σημείο όπου η μπάντα στρέφεται προς μια πιο ωμή -με σχεδόν υπαρξιακή ειλικρίνεια- υπόγεια ηχητική κατάθεση, πυκνή και υπνωτική, με μία σαφή διάθεση απογύμνωσης...

    The Steams: Το Vile Wonders είναι το σημείο όπου η μπάντα στρέφεται προς μια πιο ωμή -με σχεδόν υπαρξιακή ειλικρίνεια- υπόγεια ηχητική κατάθεση, πυκνή και υπνωτική, με μία σαφή διάθεση απογύμνωσης...

    Γράφει ο Αντώνης Ζήβας

    photos: Romanos.l

    Στην εποχή όπου το ψυχεδελικό rock παγκοσμίως παλεύει ανάμεσα στην αναβίωση και την επανάληψη, η σύγχρονη psych σκηνή βρίσκεται σε ένα εναλλασσόμενο ηχητικά περιβάλλον όπου η dream pop, το garage, το kraut rock, η folk και o βιομηχανικός θόρυβος, συνυπάρχουν σε ένα περιβάλλον όπου η συνοχή και η ροή ενός άλμπουμ έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα μεμονωμένα κομμάτια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Vile Wonders των The Steams έρχεται όχι ως μία μίμηση, αλλά ως ένα ακόμη «παιδί» της σύγχρονης ψυχεδελικής σκηνής, επιλέγοντας μια τρίτη, πιο δύσκολη διαδρομή εσωτερικής αποδόμησης.

    Read More
  • 28 Απριλίου 2006: οι Tool κυκλοφορούν τον πέμπτο τους δίσκο, το έρεβος του

    28 Απριλίου 2006: οι Tool κυκλοφορούν τον πέμπτο τους δίσκο, το έρεβος του "10000 Days", και πέρασαν 20 χρόνια από τότε...

     
    "Γιατί η ύπαρξη και ο κόσμος δικαιώνονται αιώνια μόνο ως αισθητικό φαινόμενο."
    Νίτσε
     
    Το 10,000 Days είναι ένας αμνιακός σάκος γεμάτος με σκοτεινή ύλη, ο οποίος σχίζεται ώστε να δημιουργήσει ένα ποτάμι, άλλοτε φουσκωμένο και επικίνδυνο και άλλοτε ήρεμο, γεμάτο παγίδες, με σκοπό να σε υπνωτίσει για να σε τραβήξει στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής σου. Δεν είναι μια προσπάθεια επανάληψης ή μίμησης σε ό,τι προϋπήρξε, αλλά η εξέλιξη που πατάει επάνω στη σκιά των δυο προηγούμενων κυκλοφοριών της μπάντας. Ένα tribal που σε κυκλώνει και σε κρατάει στην ασφυκτική του αγκαλιά χωρίς τέλος, χωρίς αρχή, μέσα στη δίνη της ύπαρξης και του λόγου αυτής. 
  • 1
  • 2

Πόλεμος χωρίς τέλος
Στο βιβλίο του με τίτλο Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Πολέμου (Εκδόσεις Σάλτο, 2025), ο David Vine καταγράφει πώς οι ηγέτες των ΗΠΑ αγκάλιασαν τη χρήση στρατιωτικών βάσεων σε όλο τον κόσμο για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ. Σήμερα, σε ογδόντα χώρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί περίπου οκτακόσιες στρατιωτικές βάσεις - πράγματι αμερικανική ιδιαιτερότητα.

Στρατιωτική επέκταση, πόλεμος χωρίς τέλος και η διάχυτη βία στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ διεξάγουν πολέμους χωρίς σταματημό εδώ και πολλές δεκαετίες. Η δεκαετία πριν από τον 21ο αιώνα, πριν δηλαδή από τον επονομαζόμενο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας και των επακόλουθων εκστρατειών του, είδε αμερικανικές αποστολές στον Πόλεμο του Κόλπου, στις συγκρούσεις στα Βαλκάνια, στην Αϊτή, στην ΠΓΔΜ και στη Σομαλία. Στην πραγματικότητα, από το 1945, όταν η Ουάσιγκτον αυτοαναγορεύεται σε παγκόσμιο ειρηνευτή, ο πόλεμος είναι τρόπος ζωής. Η ταξινόμηση των στρατιωτικών εμπλοκών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αναμφισβήτητα υπήρξαν μόνο δύο χρόνια στις τελευταίες επτάμισι δεκαετίες -το 1977 και το 1979- που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εισέβαλαν ή δεν πολεμούσαν σε κάποια ξένη χώρα.

Το ερώτημα είναι γιατί. Είναι κάτι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα; Νομοθέτες στην τσέπη του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος; Μια εκτός ελέγχου αυτοκρατορική προεδρία; Σίγουρα όλοι έχουν παίξει κάποιο ρόλο. Ο David Vine αναφέρει έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα, έναν παράγοντα που πολύ συχνά παραβλέπεται: τις στρατιωτικές βάσεις. Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούσαν βάσεις σε ξένες χώρες. Αυτές έχουν έναν τρόπο να προσκαλούν τον πόλεμο, τόσο υποδαυλίζοντας δυσαρέσκεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ενθαρρύνοντας τους ηγέτες των ΗΠΑ να απαντήσουν με βία. Καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται, ο στρατός αναπτύσσει περισσότερες, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο. Οι βάσεις δημιουργούν πολέμους, οι οποίες δημιουργούν βάσεις, και ούτω καθεξής.

Η Κίνα, σε μια εντυπωσιακή αντίθεση, έχει μόνο μία ξένη βάση, στο Τζιμπουτί. Και οι στρατιωτικές της αντιπαραθέσεις από τη δεκαετία του 1970 έχουν περιοριστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε συνοριακές συγκρούσεις και αψιμαχίες για μικρά νησιά. Αν και μια ανερχόμενη δύναμη με τεράστιο στρατό, λίγες ενδοιασμούς για τη βία και χωρίς έλλειψη πιθανών εχθρών, η Κίνα μόλις πρόσφατα έσπασε το δεκαετές σερί της να μην χάνει κανένα μάχιμο στράτευμα στη μάχη. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πολεμούσαν κάθε χρόνο εκείνης της περιόδου, μια τέτοια ειρήνη είναι αδιανόητη. Το ερώτημα είναι αν, αποσύροντας τις βάσεις τους, θα μπορούσε να θεραπευτεί από τη μάστιγα του συνεχούς πολέμου.

Η επέκταση της Αυτοκρατορίας
Ο Vine χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως Αυτοκρατορία. Η έννοια αυτή θεωρείται ξεπερασμένη επειδή παρακμάζει ή εξαφανίζεται μαζί με το έθνος-κράτος. Ωστόσο, σαν να φωνάζει ότι «ο Αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα», ο Vine ανασυνθέτει την ιστορία του συνόλου των στρατιωτικών βάσεων που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχτισαν και ξαναχτίστηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου για να στηρίξουν την Αυτοκρατορία μιας αμερικανικής ελίτ με υπερεθνικούς δεσμούς με υποδεέστερες ομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η οικοδόμηση βάσεων στο εξωτερικό έχει γίνει μια ισχυρή μηχανή πολέμου και κέρδους.

Για τον Vine, η διαδικασία ανεξαρτησίας σηματοδοτεί την αρχή της μετάβασης από τη Βρετανική Αυτοκρατορία στην Αμερικανική Αυτοκρατορία. Όπως και οι πρώην αποικιοκράτες, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το δίκτυο στρατιωτικών οχυρών για να καταλάβουν εδάφη και να ελέγξουν πληθυσμούς. Λίγο μετά την ανεξαρτησία, οι αμερικανικές κυβερνήσεις ανέλαβαν μια διαδικασία εισβολής, κατάκτησης και κατοχής. Αυτό το δίκτυο οχυρών υλοποιούσε τις βεβαιότητες της υπεροχής των λευκών ανδρών και των χριστιανών έναντι των «άλλων». Επιπλέον, ενίσχυσε τη μυθική αφήγηση των Αμερικανών ως εκλεκτού λαού, η οποία είναι θεμελιώδης για τη φαντασία του νεοσύστατου έθνους. Κατά τη διαδικασία, τα αμερικανικά στρατεύματα διέπραξαν τις ίδιες καταχρήσεις και σφετερισμούς με τους Βρετανούς αποικιοκράτες.
Αν και δεν αποτελεί καινοτόμο επιχείρημα, ο Vine αμφισβητεί την παραδοσιακή ιστοριογραφία και την τρέχουσα ανάλυση των διεθνών σχέσεων, αποδεικνύοντας σωστά ότι η επέκταση προς τη Δύση ήταν μια διαδικασία αποικιακής εισβολής και υποδούλωσης ξένων εδαφών. Οι ιστορικοί και οι αναλυτές των διεθνών σχέσεων που φυσικοποιούν και ρομαντικοποιούν την επέκταση προς τη Δύση, νομιμοποιούν τη διαδικασία της εισβολής, της διεθνούς κατάκτησης και μιας μόνιμης κατάστασης πολέμου.

Κατά την επέκταση προς τη Δύση, ο Vine εντοπίζει την Αυτοκρατορία στην πιο ορατή της δομή: τα πρώτα στρατιωτικά οχυρά στο έδαφος των αυτοχθόνων. Ο Vine υποστηρίζει ότι τα στρατιωτικά οχυρά επέτρεψαν μια μόνιμη κατάσταση πολέμου εναντίον των αυτόχθονων πληθυσμών, διαμορφώνοντας τις στρατιωτικές πρακτικές των ΗΠΑ, όπως η χρήση βίας εναντίον αμάχων, οι λεηλασίες, οι δολοφονίες ηγετών και η καταστροφή χωριών και φυτειών. Αυτή η άσκηση βίας, αναπαράγοντας την ευρωπαϊκή αποικιακή κληρονομιά, επιβεβαίωσε την υποτιθέμενη ανωτερότητα των λευκών ανδρών έναντι των αυτόχθονων πληθυσμών, διαμορφώνοντας την αμερικανική ταυτότητα. Επιπλέον, η αφήγηση του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα που υλοποιήθηκε στα οχυρά νομιμοποίησε τους οικισμούς. Για τους λευκούς αποίκους, τα οχυρά λειτουργούσαν ως βάση για την επέκταση των οικισμών, εμπορικά κέντρα και σημείο διάχυσης για χριστιανικές ιεραποστολές και εθνικισμό. Για τους αυτόχθονες, τα οχυρά ήταν όπλο μαζικής καταστροφής στις κοινότητές τους.

Από την οπτική γωνία του Vine, ο Ισπανοαμερικανικός Πόλεμος, ο οποίος για πολλούς αναλυτές εγκαινίασε την επέκταση των ΗΠΑ στον κόσμο, ήταν, στην πραγματικότητα, μια συνέχεια της επέκτασης προς τη Δύση. Ο Ισπανοαμερικανικός Πόλεμος ήταν ένα αποφασιστικό κεφάλαιο στην σπειροειδή και διαλεκτική αλυσίδα μεταξύ εισβολής, κατασκευής στρατιωτικών οχυρών, επαναπροσδιορισμού συνόρων και νέων εισβολών, με την αφήγηση της επέκτασης του πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας ως βάση της νομιμότητας. Σύμφωνα με τον Vine, η νίκη των ΗΠΑ στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο ανέδειξε τις φυλετικές και ιδεολογικές αντιφάσεις που είναι εγγενείς στην προσάρτηση νέων εδαφών και την απορρόφηση νέων μη λευκών πολιτών. Αυτές οι αντιφάσεις, σύμφωνα με τον Vine, διαμόρφωσαν την Πολιτική Ανοιχτών Πορτών, ένα διαφορετικό είδος ιμπεριαλισμού που επιβάλλει πολιτικό έλεγχο και πρόσβαση στις αγορές χωρίς να προωθεί την προσάρτηση, την ιθαγένεια και οποιαδήποτε δικαιώματα στους κατακτημένους λαούς. Σύμφωνα με τον Vine, αυτό θα ήταν το πρότυπο για τον αμερικανικό αποικισμό τον 20ό αιώνα. Σε αυτό το σενάριο, οι στρατιωτικές βάσεις έγιναν ακόμη πιο κρίσιμα κομμάτια για να διατηρήσουν τις πόρτες ανοιχτές στους Αμερικανούς.

Βάσεις και οχυρά παντού
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ εδραίωσαν το παγκόσμιο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό που στήριζε την οικοδόμηση της ηγεμονίας. Οι στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό αποθηκεύουν και διανέμουν κάθε είδους στρατιωτικά εφόδια, πληροφορίες και ανθρώπους μέσω του συστήματος μέχρι να φτάσουν στους συμμάχους και στα πεδία των μαχών. Ακόμη και απομονωμένα και ακατοίκητα νησιά φιλοξενούσαν δίκτυα μετάδοσης, καλώδια και μετεωρολογικούς σταθμούς. Μετά το τέλος της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ διατήρησαν ένα ισχυρό δίκτυο στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό που κάλυπτε τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Vine, η μεταπολεμική συγκέντρωση στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό άλλαξε τη σχέση της Αμερικής με τον κόσμο. Η Εθνική Άμυνα άρχισε να υποθέτει την παρουσία αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο εξωτερικό για να παρεμβαίνει οικονομικά και πολιτικά οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Αντιμέτωπες με την υποτιθέμενη απειλή της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη «Στρατηγική Προώθησης», κατασκευάζοντας βάσεις κοντά στο Σιδηρούν Παραπέτασμα για να εμποδίσουν γρήγορα οποιαδήποτε εχθρική κίνηση του σοβιετικού εχθρού. Αντιμέτωπες με την εμφάνιση νέων χωρών στην Αφρική και την Ασία, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποτρέψουν την επιρροή των Σοβιετικών και να εγγυηθούν την «Πολιτική Ανοιχτών Πορτών», ειδικά για να διασφαλίσουν το μονοπώλιο της εξερεύνησης πετρελαίου. Για τον Vine, η πληθώρα βάσεων στο εξωτερικό νομιμοποιούσε τον Ψυχρό Πόλεμο, ενισχύοντας την εικόνα ενός εγγενώς επικίνδυνου και απειλητικού κόσμου. Ως εκ τούτου, νομιμοποιούσε την ιδέα ότι το Πεντάγωνο θα έπρεπε να κινητοποιήσει μόνιμα τον αμερικανικό στρατό για να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί αυταρχικές συμμαχικές κυβερνήσεις, διατηρώντας τις πόρτες ανοιχτές για τις ΗΠΑ και βοηθώντας στην καταπολέμηση της προέλασης της ΕΣΣΔ. Η έλευση της Ατομικής Βόμβας ενίσχυσε αυτή την αντίληψη. Για τον Vine, οι ΗΠΑ διατήρησαν και επέκτειναν αρκετές βάσεις λόγω αμφίβολης ορθολογικότητας και κυκλικής λογικής: η ανάγκη υποστήριξης αυταρχικών καθεστώτων για την υπεράσπιση των υπερπόντιων στρατιωτικών βάσεων οδηγεί στην ανάγκη για υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις για την υπεράσπιση των αυταρχικών καθεστώτων.
Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο υποτιθέμενος αρχικός λόγος για την παρουσία των ΗΠΑ στο εξωτερικό έπαψε να ισχύει. Πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη έκλεισαν. Ωστόσο, ο Vine επισημαίνει ότι δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στην υποκείμενη δομή του συστήματος και οι ΗΠΑ διατήρησαν περισσότερες από 750 στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό και 200.000 στρατιωτικούς στο εξωτερικό. Για τον Vine, το δίκτυο των στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό παρέμεινε τεράστιο και ενεργό επειδή εξασφαλίζει μια άνετη ζωή για τους στρατιωτικούς στο εξωτερικό και διευκολύνει την εκπροσώπηση των συμφερόντων των εταιρειών και των επενδυτών. Οι στρατιωτικές δαπάνες, άμεσα και έμμεσα, έχουν γίνει ένα τεράστιο δημόσιο πρόγραμμα εργασίας και πρόνοιας. Με άλλα λόγια, το στρατιωτικό σύστημα των ΗΠΑ έγινε ο λόγος ύπαρξής του. Σύμφωνα με τον Vine, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι ΗΠΑ επανέλαβαν την κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό, ακόμη και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Στη Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν τις νέες στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό σε σχέση με τον Πόλεμο κατά των Ναρκωτικών και την Ανθρωπιστική Βοήθεια για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από περιβαλλοντικές καταστροφές. Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός της SOUTHCOM έχει αυξηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή διοίκηση.

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο με την προσπάθεια να κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας άλλαξε τα πάντα. Η κυβέρνηση του νεότερου Μπους προώθησε μια νέα επέκταση των στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία. Ο Vine συνειδητοποιεί πολύ καλά ότι και η στρατηγική έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση του νεότερου Μπους συγκέντρωσε προμήθειες, εξοπλισμό, όπλα και προσωπικό σε δύο δωδεκάδες μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, γνωστές ως Κύριες Επιχειρησιακές Βάσεις (MOB). Το Πεντάγωνο συνδύασε τις MOB με νέες μικρότερες και πιο ευέλικτες βάσεις, που ονομάζονται Προωθημένες Επιχειρησιακές Βάσεις (FOS), και με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις συνεργασίας ασφαλείας. Μεταξύ 2001 και 2009, η χρηματοδότηση για στρατιωτικές κατασκευές σχεδόν τριπλασιάστηκε. Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή και την προμήθεια βάσεων και στρατευμάτων, όπως η KBR (θυγατρική της Halliburton), έχουν γίνει σημαντικοί δωρητές πολιτικών εκστρατειών από τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τον Vine, το σύστημα βάσεων στο εξωτερικό δημιούργησε ένα δίκτυο εταιρειών και ανθρώπων που εξαρτώνταν οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά, ακόμη και ψυχολογικά από τη λειτουργία του. Το Υπουργείο Άμυνας έγινε μια καπιταλιστική επιχείρηση.

Μολαταύτα, ο συγγραφέας δεν αρκείται σε μια απλοϊκή, μονοαιτιακή ερμηνεία. Γράφει: «Δεν λέω ότι οι βάσεις στο εξωτερικό είναι η μοναδική αιτία όλων των πολέμων των ΗΠΑ ή οποιουδήποτε πολέμου. Λέω ότι οι βάσεις πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ είναι μια ιδιαίτερα σημαντική αιτία». Ο Vine συνδέει τους πολέμους των ΗΠΑ με μια ιμπεριαλιστική εμβέλεια που στοχεύει στην επέκταση της πρόσβασης στις αγορές και τα κέρδη. Περισσότερος ιμπεριαλιστικός πόλεμος σήμαινε τη δημιουργία περισσότερων βάσεων και, με κυκλικό τρόπο, περισσότερες βάσεις αύξησαν την ικανότητα διεξαγωγής πολέμου.


Στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Αποτέλεσμα έρευνας 18 ετών σε ξένες βάσεις, ως μοντέλο διεπιστημονικής μεθοδολογίας, το βιβλίο του David Vine βασίζεται σε εντυπωσιακή αρχειακή έρευνα. Αντλεί επείγοντα και κρίσιμα ερωτήματα από την ανθρωπολογία, την ιστορία και την αρχιτεκτονική και κάνει διαφωτιστικές αναφορές σε ακαδημαϊκές μελέτες από τις Αυτόχθονες, Ασιατικές/Ειρηνικές, Αφρικανικές και Λατινοαμερικανικές σπουδές. Οι είκοσι οκτώ χάρτες του καταγράφουν την πρόοδο του πολέμου και την ανάπτυξη των βάσεων με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης επιτόπιας έρευνάς του, ο Vine επισκέφθηκε περισσότερες από εξήντα τρέχουσες και πρώην βάσεις σε δεκατέσσερις χώρες και εδάφη, διεξάγοντας περισσότερες από 100 επίσημες συνεντεύξεις (και εκατοντάδες άτυπες συνομιλίες) και παρατηρώντας από πρώτο χέρι τις δραστηριότητες αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στρατιωτικού προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και ντόπιων που ζουν κοντά σε αμερικανικές βάσεις στο εξωτερικό. Αυτές οι εθνογραφίες και οι συνεντεύξεις ζωντανεύουν τα ταξίδια του στον Μαυρίκιο, την Κούβα, το Γκουάμ, την Ονδούρα και τη Γερμανία, μεταξύ άλλων τοποθεσιών.

Εν ολίγοις, το βιβλίο του David Vine επαναλαμβάνει την απεικόνιση των ΗΠΑ ως παγκόσμιας αυτοκρατορίας. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ εκπληρώνουν συνεχώς καθοριστικές λειτουργίες για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, αλλά εφαρμόζουν βαθιές στρατηγικές μεταμορφώσεις για να προσαρμοστούν στις χρονικές συγκυρίες και στις εσωτερικές και εξωτερικές αντιφάσεις. Η κατασκευή στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό είναι το κύριο εργαλείο αυτής της Αυτοκρατορίας. Ενισχύει τους δεσμούς των ελίτ των ΗΠΑ με τους τοπικούς συμμάχους. Κατατροπώνει τις μειονότητες και τις επισφαλείς ομάδες σε μια μόνιμη κατάσταση πολέμου και συνεχιζόμενης βίας για να καταστήσει βιώσιμη την κερδοφορία των διεθνών επιχειρήσεων. Οι στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό υλοποιούν την αίσθηση της αποστολής των ΗΠΑ στον κόσμο και, κατά συνέπεια, ενισχύουν την αφήγηση του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Συμπερασματικά, ο Vine υποστηρίζει ότι το δίκτυο των στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό έχει ωθήσει τις ΗΠΑ να λύσουν τα παγκόσμια προβλήματα μέσω πολέμων και εισβολών, εγγυώμενες τεράστια κέρδη για λίγα άτομα και επιβάλλοντας βάσανα στην ανθρωπότητα.

Ο συγγραφέας
Ο David Vine είναι συνεργατικός συγγραφέας και πολιτικός ανθρωπολόγος. Πιστός στη σημασία των δημόσιων εκπαιδευτικών συστημάτων, έλαβε το διδακτορικό και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης. Εκεί ανέπτυξε μια προσέγγιση σε μια ολιστική δημόσια, πολιτική ανθρωπολογία που επιχειρεί να συνδυάσει τα καλύτερα της ανθρωπολογίας, της ιστορίας, των πολιτικών επιστημών, των οικονομικών, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της ερευνητικής δημοσιογραφίας, της αφηγηματικής μη μυθοπλασίας και άλλων πεδίων.

Ως μέλος του Δικτύου Ανησυχούντων Ανθρωπολόγων, συνέβαλε στη σύνταξη και συγγραφή των βιβλίων Militarization: A Reader (Duke University Press, 2019) και The Counter-Counterinsurgency Manual or, Notes on Demilitarizing American Society (Prickly Paradigm Press, 2009).

Άλλα γραπτά του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στους New York Times, Washington Post, The Guardian, Mother Jones, Boston Globe, Huffington Post και Chronicle of Higher Education. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Costs of War Project και συνιδρυτής του Network to Dismantle the Military Industrial Complex και του Overseas Base Regaligment and Closure Coalition. Ο David συνεργάζεται με το TomDispatch.com και το Foreign Policy in Focus. Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή του Μανιφέστου Παγκόσμιας Αλληλεγγύης για την COVID-19, το οποίο παραμένει εξίσου επίκαιρο σήμερα όσο και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.

Το τελευταίο του βιβλίο The United States of War: A Global History of America's Endless Conflicts, from Columbus to the Islamic State (University of California Press), ήταν φιναλίστ για το βραβείο βιβλίου L.A. Times Book Prize in History 2020. Το The United States of War είναι το τρίτο σε μια τριλογία βιβλίων για τον πόλεμο και την ειρήνη. Τα άλλα βιβλία της τριλογίας είναι το Base Nation: How U.S. Military Bases Abroad Harm America and the World (Metropolitan/Henry Holt, 2015) και το Island of Shame: The Secret History of the U.S. Military Base on Diego Garcia (Princeton University).

David Vine, Ηνωμένες Πολιτείες του πολέμου / Mια παγκόσμια ιστορία των ατέρμονων συγκρούσεων από τον Κολόμβο μέχρι το ισλαμικό κράτος, μτφρ. Φώτης Τερζάκης, Εκδόσεις Σάλτο, σελ. 400

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πόλεμος και νεοφασισμός: η καταστατική συνθήκη του νεοφιλελευθερισμού

Richard Wright: η λογοτεχνική πρωτοπορία του Black Power...

Εξέγερση της καθημερινής ζωής: Henri Lefebvre, «Η εισβολή του Μάη»...


image

Θανάσης Μήνας

Ο Θανάσης Μήνας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε δημοσιογραφία, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός (Rock FM, Ρόδον 94,4, Εν Λευκώ, Στο Κόκκινο) και αρθρογραφεί κυρίως για θέματα σχετικά με τη μουσική και το βιβλίο (Αυγή, Εποχή, Fractal Press, Merlin’s Music Box, Avopolis, The Zone)
 
 
 
image

Θανάσης Μήνας

Ο Θανάσης Μήνας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε δημοσιογραφία, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός (Rock FM, Ρόδον 94,4, Εν Λευκώ, Στο Κόκκινο) και αρθρογραφεί κυρίως για θέματα σχετικά με τη μουσική και το βιβλίο (Αυγή, Εποχή, Fractal Press, Merlin’s Music Box, Avopolis, The Zone)
 
 
 
image

Θανάσης Μήνας

Ο Θανάσης Μήνας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε δημοσιογραφία, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός (Rock FM, Ρόδον 94,4, Εν Λευκώ, Στο Κόκκινο) και αρθρογραφεί κυρίως για θέματα σχετικά με τη μουσική και το βιβλίο (Αυγή, Εποχή, Fractal Press, Merlin’s Music Box, Avopolis, The Zone)
 
 
 

Γραφτείτε στο newsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1